Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адресите на любовта - българските Казанова

3
Тинко Симов
Снимка: архив

И България е имала любовници като Джакомо Казанова

Скандално е, но преди революционните четива на Раковски, Каравелов и Ботев, българинът се запознава с книгата “Любовник или неговите в Цариград от любов приключения”. Това е първото издание с еротична литература.

Автор е гръцкият писател Григориос Кондилис. Преводачът на български е Георги Иванов Стоев, срамежливо скрит зад инициалите Г. I. С. Типографисана в печатницата на арменеца Тадей Дивитчиян през 1849 година в Истанбул, разкрива журналистът Росен Тахов.

Прототип на главния герой Хариген е авантюристът Конте Николи с майка българка и баща грък. Двойник на Джакомо Казанова,  той се прочува като неотразим прелъстител и довежда до потрес патриархалния български бит в средата на ХIХ столетие.

Възрожденският критик Нешо Бончев отразява литературното явление като “безнравствени Любовници с гнусотиите им Цариградски”.

От малко по-ново време (първата половина на ХХ век) е историята на крадеца-жиголо, анархиста Тинко Симов, който прелъстява богати дами, за да ограбва съпрузите им. Негова жертва е и жената на министър-председателя Андрей Ляпчев – Констанца. Тя е свидетелка в позорен съдебен процес, където стават ясни похожденията на видни госпожи, „ужилени“ от чаровния апаш.

Той обаче си има голяма любов на име Радка, която го следва безропотно във всичките му авантюри.

Повече – в звуковия файл:


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Местното училище и детската градина в Нови хан с нови корпуси

Със старта на учебната година учениците в Нови хан вече ще се обучават в новопостроен корпус на местното училище "Св. св. Кирил и Методий". В селото беше открит и нов филиал към детската градина. Подробности разказа Александър Стоичков, кмет на Нови хан. Той отбеляза, че към момента стаите, които ще се използват в новия корпус са 6, като те са..

публикувано на 19.09.24 в 19:21

Безплатна платформа подпомага кариерното ориентиране на младежи

Нова безплатна платформа , Profesii.info, подпомага кариерното ориентиране на ученици и младежи. Сайтът е създадена от Фондация на бизнеса за образованието и предоставя на едно място актуална информация за различни професии и специалности, неформални инструменти за интереси и предпочитания, както и полезни материали за развитие на кариерни..

публикувано на 19.09.24 в 17:50

Обща молитва за мир ще обедини хора от всички точки на света

Обща молитва за мир ще се проведе едновременно на четирите контитента на 21 септември, международен ден на мира . Ричард Гиър, Дийпак Чопра, Мадона, политици, бизнесмени, йога студия от няколко български града, както и индивидуално практикуващи йога българи се присъединяват към Общата молитва. Инициативата започва в Унгария през..

публикувано на 19.09.24 в 17:03

В новия роман на Радослав Бимбалов "Ти, подобие мое", разказвачът на историята е Бог

"Ти, подобие мое" е новият роман на Радослав Бимбалов, за който той разказа в предаването "Радиокафе". Книгата излезе преди дни, а нейното представяне пред широката публика ще бъде на 25 септември в "Топлоцентрала". "Входът е свободен, голяма зала, ще има място за всеки, който прояви интерес. Ще присъства и Мари Врина Николов, която е..

публикувано на 19.09.24 в 15:46

Образование и практика

Икономическият и социален съвет (ИСС) препоръча мерки за пренастройване на образованието към приложимост на знанията. В България се откриват образователни неравенства, които се дължат, както на неравенства на доходите, така и на други фактори – етническата принадлежност и социално-икономическото равнище на семействата на обучаваните. Това са..

публикувано на 19.09.24 в 15:35

В поредица от изложби ще бъдат представени уникалните творби на Живко Седларски

Мода, която не се облича, но те вдъхновява. Изящни рокли, но не от дантела или коприна, а от метал. Скулптурите на Живко Седларски   са притежание на музеи, галерии и частни колекции на 3 континента, печелейки му прозвището  "Рицарят на стоманените дами" . Преди дни българският творец, който от години живее във Франция, пристигна у нас, за..

публикувано на 19.09.24 в 14:44

Отбелязваме 105 години от рождението на Николай Хайтов с филма "Сватба"

Магдалена Ралчева е режисьор на филма "Сватба", позната е и като режисьор на филмите "Още нещо за любовта" и "12 а". При гостуването й в предаването "Добър вечер, София" представихме филма "Сватба", по разказа на Николай Хайтов ("Диви разкази"), с който България отбелязва 105 години от рождението на писателя. "Избрах този разказ по..

публикувано на 19.09.24 в 13:10