Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква е целта на защитената местност "Есетрите - Ветрен"?

Снимка: wwf.bg

"Есетрите в България" - по тази тема от изключителна важност е разговорът в предаването "Добър вечер, София". Още преди 1 година по предложение на WWF България, Министерството на околната среда и водите обяви нова защитена местност в участъка на река Дунав, наречена "Есетрите – Ветрен".

Какви са резултатите днес, разказва Стоян Михов – ръководител на програма "Води" към WWF България.

Това е и първата защитена територия у нас, посветена на оцелелите десетки милиони години есетри. Защитената местност обхваща повече от 288 хектара от площта на река Дунав близо до село Ветрен и пред езерото Сребърна.

В границите ѝ изрично се забранява добив на инертни материали от коритото на реката, както и драгиране на дъното ѝ. 

Основната цел за опазване в защитената зона са есетровите риби, чиито малки са избрали този участък от реката като място за хранене и почивка по дългия им стотици километри път към морето. Освен есетрите, още 40 други вида риби са установени в този малък участък на реката, като 21 от тях са включени в Червената книга на България.

Този ход цели опазването на местообитанията на критично застрашени, застрашени и уязвими видове риби. 

 "Голяма част от есетрите са мигриращи риби. Те живеят предимно в Черно море и влизат в река Дунав само за да се размножават. В България са съществували 6 вида есетри, но за съжаление 2 от тях са вече изчезнали от река Дунав – това са немската есетра и шипът, а останалите четири вида са критично застрашени. От тях най-слабо застрашена е чигата – най дребният вид, който живее само в реката, а останалите са с много сериозно намалели популации", съобщава Стоян Михов. 

Той посочи, че причината за това е не само ВЕЦ "Железни врата", но и заради това, че техният хайвер, така наречения "черен хайвер" е символ на лукс и е много скъп на пазара.

"При направено десетгодишно проучване, при една от експедициите ни, установихме много малки есетрови рибки излюпени тази година, да се концентрират на едно доста дълбоко място, в района на село Ветрен. В продължение на 10 години е установено,че там се концентрират всичките 4 вида, като спирка на която да се хранят по пътя им към Черно море", разказа още Стоян Михов. 

Той допълни, че това място е известно и с интензивния риболов, поради което е възникнала идея тази местност да бъде обявена за защитена, която се оказва, че е една от първите в Европа, изцяло посветена на защитата на есетровите риби.

Основната цел на експертите е, да не се допускат грандиозни промени и да се допуснат потенциално опасни проекти по река Дунав, които биха застрашили и есетрите и поминъка на рибарското селище.

Как се приемат от местните жители ограниченията в тази област и как те самите те допринасят за опазването на защитените видове, чуйте в разговора на Боян Бочев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата, записани в градина, се увеличават с близо 10% за две години

Децата, записани в детска градина, се увеличават с близо 10% през последните две години и достигат до 88% през учебната 2023/2024. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков , който даде начало на дейностите по проекта на МОН „Силен старт“. Финансиране по проекта ще получават 1500 градини и училища с предучилищни групи за..

публикувано на 02.10.24 в 16:34
Кадър от „Границите на Европа“

Документалният филм "Границите на Европа" изобличава лицемерието на Запада към работниците мигранти

Защо хора от Източна Европа са съгласни да си тръгнат от своята родина и да търсят по-добро заплащане на Запад при положение, че условията, в които живеят и работят там, могат да бъдат много сурови? Оправдани ли са рискът и изпитанията заради по-високото заплащане? Това е тема, която е актуална за България и други страни от години. По..

публикувано на 02.10.24 в 16:12

"Топлофикация-София" е в готовност за новия отоплителен сезон

От "Топлофикация-София" имат готовност да дадат начало на новия отоплителен сезон от началото на октомври, съобщават от дружеството. Според изискванията, за да започне масово включване на централното отопление, е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12 градуса и прогноза от НИМХ за трайно..

публикувано на 02.10.24 в 15:35

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 15:16
Пламен Димитров

Пламен Димитров: От Близкия Изток сериозна заплаха е "оръжието на слабия"

В момента големият риск, свързан с конфликта в Близкия Изток, е обусловен от голямото неравновесие . Израел се окуражи от победите си и пристъпи към сухоземна акция. Очевидно е технологичното му превъзходство над "Хизбула". Рискът е именно в това - възможно е другата страна в конфликта да прибегне до оръжието на слабия – терористичните атаки . И..

публикувано на 02.10.24 в 15:15

“Интуиция” - музикалният проект, който разкрива скритите таланти на деца с аутизъм

“Интуиция” е музикален проект на Мирян Колев, в който активно участват пет деца от аутистичния спектър, чрез метода на съвместното интуитивно музициране. Албумът, записан и селектиран от музиканта, ще бъде представен в София и Велико Търново през октомври 2024 г. Чрез изразните средства на интуитивното музициране и свободната импровизация заедно..

публикувано на 02.10.24 в 14:39

Пазарите - екзотиката на един град на ръба между Ориента и Европа

Историята на пазарите и тяхната роля в живота на хората е във фокуса на филма “Изчезващият пазар като културен феномен”. На 8 октомври от 19.00 ч. в галерия „Сердика”, ще бъде отбелязан краят на снимачния период на документалния филм с изложба и пет любопитни видеа с вълнуващ и неочакван разказ от пет различни режисьори, участващи в проекта...

публикувано на 02.10.24 в 13:50