Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендил отбелязва "Празник на черешата"

Снимка: http://kultura-kn.info

На 23-24-25 юни 2023 г. в гр. Кюстендил ще се проведе  "Празник на черешата 2023". Традиционното събитие ще събере всички, които обичат сладкия плод. Освен красиви скулптури от череши, както и различни сортове, които могат да се дегустират програмата включва и още кулинарни и културни събития. Събитието се организира ежегодно от 2008 година насам, а партньор на Община Кюстендил е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас. Провежда се базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители, като търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. Гостите на празника пък ще участват в състезателни игри с череши. Подробности за инициативата разказа Емануела Дюлгерова-Миланова – старши специалист Отдел “Култура и духовно развитие” в Община "Кюстендил".

По думите й градът е много стар и още древните траки и римляни са устройвали тържества в чест на плодородието, а традицията за настоящия празник датира от 1896 г., когато е учредено и Първото национално овощарско изложение в страната. Животът на местното население е бил изключително обвързан със земеделието, а през годините са се устройвали различни тържества и конкурси.


"Институтът по земеделие има огромна роля в това. Във всички години преди това той активно работи за разработване и популяризиране на различни сортове овощни дръвчета, като се съсредоточава върху работата изключително с черешовия плод", отбеляза Дюлгерова-Миланова. Тя посочи, че отначало празникът е бил създаден с цел подпомагане на земеделските производители .

"Тук има много големи температурни амплитуди, самият климат е подходящ за отглеждането на овощните дървета и точно затова те добиват една изключителна сладост", допълни тя. Освен художествената линия на празника, важен акцент в събитието е участието на Института по земеделие - Кюстендил, който през целия съботен ден на своя щанд представя над 100 сорта череши, а всяка година се показват 10 специално подбрани сорта, за които специалистите от института разказват подробности на гостите.

Програмата, с която домакините ще посрещнат гостите на града е богата - ще има два големи естрадни концерта, фолклорна програма, кулинарно изложение, а гост-водещ на събитията е Драгомир Драганов.

"Изложението тази година ще продължи от 17:00 ч. днес до 19:30 ч. То е много кратко, разбира се съобразено е с метеорологичните условия и големите горещини, но веднага след него започва и голямото надяждане с череши. Който не е успял да опита от изложението може да се включи и да се състезава, включително и за парична награда, осигурена от Община "Кюстендил", сподели Дюлгерова-Миланова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Ангелов

Историята оживява: Цветан Ангелов

Писател, поет, драматург, останал в историята като автор на 60 произведения за деца, включително любимото на всички "Тихо се сипе първият сняг". Това е Цветан Ангелов. За него ни разказват една от дъщерите му, Мария Ангелова и внучката Ана Николова. В звуковото оформление се включва и правнука на Цветан Ангелов - както и трябва да бъде, като става дума за..

публикувано на 05.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Кафене България

Легендите за кафенето се носят досега. Ценено е заради артистичния си дух. Да не се бърка с новото на Цар Освободител. На това място е атентатът срещу Стамболов, погрешка е убит вървящият с него Христо Белчев. Три години по-късно се открива кафенето, където години наред съжителстват "противници" като Вазов и кръга "Мисъл". Кои са останалите известни..

публикувано на 05.10.24 в 15:00
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец Ередия в „Осъдени души“ и прототипът на Буров в „Жребият“. Красив, рус, талантлив, известен...

публикувано на 05.10.24 в 14:00
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на Труман Капоти. Както и прожекцията на "Ребека" на Хичкок по случай неговата 125-а годишнина. Добавям и..

публикувано на 05.10.24 в 11:51
Балканската диета есен

Балканската диета

Сезонната храна и Балканската диета с д-р Райна Стоянова: "Тя е много близка до Средиземноморската, която за поредна година е обявена за диета на годината. Няма вредна храна, има вредни количества. Най-важен е балансът и да се редуцират до минимум вредните навици." Още за съставките на Балканската диета и особеностите при прилагането ѝ - в звуковия..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Действията на всеки от нас имат значение

Годишни награди за биоразнообразие и Природа фест - Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие" с подробностите: "Стартът на Феста е в 10:30. Продължава до 17:30, от 18 са Наградите. Успяхме за втора поредна година. Предвидили сме много забавления. Идеята е екологичните организации да се представят с характерните им дейности. Действията на всеки..

публикувано на 05.10.24 в 10:26

Създателки и съзидателки

Мария Алкалай за тура, посветен на жените в София, който Сдружение "Възможности без граници" предвижда тази неделя: "Колко паметника има в града, посветени на жени? Нито един, а има жени със сериозен принос в науката, образованието, но за тях не се говори. Отделяме време и внимание на историите на значими жени, които са променили жени. Няма да издам..

публикувано на 05.10.24 в 10:45