Да си блогър, влогър или „ютюбър“, да спечелиш голяма аудитория, която да следва това което правиш, снимаш и показваш, а след това да издадеш книга – това вече е класика в бизнеса.
Рефика Биргюл е извървяла този път. След като е била водеща в телевизионния канал „24 Kitchen“ и коломнистка, след YouTube канали на турски и на английски, тя вече има 5 книги зад гърба си. „Храната на новия Истанбул“ вече е и пред българските (по)читатели.
Авторката е завършила психология нещо различно от храненето, в продължение на години е директор на болница, работил е по културен кинофестивал, така че тя има опит в много различни сфери. Храната през цялото време ѝ е някаква страст и като лайтмотив я съпровожда.
Книгата е пълна с истории от биографията на авторката, допълни пред БНР-Радио София Златина Димитрова, редактор на книгата от издателство „Кръг“:
„Всъщност цялата книга и всички рецепти са изпълнени с усещането, че храната е любов и удоволствие. Вместо някакви сложни химични формули, Рефика предлага използването на невидимата съставка, а именно да готвиш с любов за хората. Част от рецептите носят имената на хора, за които ги е готвила и вървят с история. Има съвети не само за готвенето, а и за отношението към храната. Стимулира експериментиращите готвачи.“
Самата Рефика Биргюл представя изданието така:
„Храната на новия Истанбул“ е резултат от голямата ми страст да измислям кулинарни изкушения, които са вкусни и лесни за приготвяне. В основата им е традиционната турска кухня, но на всяка рецепта съм придала различен съвременен привкус. Без значение дали ще навивате турско суши, или ще готвите кадаиф на тиган, се надявам рецептите ми да ви харесат и изненадат.“
Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

Сава Вутов и Ангел Николов предлагат на необичайно за класика място необичайно за Северното полукълбо заглавие: "Пролетно тайнство през ноември". Ето и разказът им: "Първият път свирихме "Пролетно тайнство" през лятото в несебърското село Баня - имаше кино, музика, лекции, абсолютна творческа еклектика. Неща, далеч от ежедневието на хората - пейките..
Нина Караманова представя новия роман на Джон Гришам - " Вдовицата ". Излязъл в САЩ преди месец, вече е номер едно бестселър на "Ню Йорк Таймс". Това е 51-ият поред роман на Гришам, който става номер 1, а той самият е един от най-четените живи писатели в света, с над 400 милиона продадени книги и екранизации по тях с участието на Том Крус, Джулия Робъртс,..
Малко преди Нощта на театрите (15 ноември) представяме старите софийски театри. В началото на 1882 пожар опустошава паянтовата сграда, където през деня е Народно събрание, а вечерта в нея играе първата любителска театрална трупа. На мястото на сегашната СГХГ се помещава друг дървен театър, за който вече сме говорили тук. В 1888 пловдивската трупа остава..
Хиляди българи преди четвърт век се обединяват в искането си да остане Родопската теснолинейка. Преди 11 години едно тогава 20-годишно момче, Кристиан Ваклинов успява и вече сме в навечерието на излизането на книгата му, посветена на Родопската теснолинейка. Ето го пред микрофона на фена на теснолинейката и автор на поредицата Боян Бочев:
За богатия и пъстър живот на изпълнителката на „Любовта е море“, която след триумфа си във Вегас се обръща към духовното, става дума в „Адресите на любовта“. Лиана Антонова е певица, актриса, писателка и легендарна столична красавица. С втория си съпруг, изключителния саксофонист Ангел Везнев, гастролират в Австрия, Германия, Швейцария,..
FesTEAval е посветен на чая и чайните традиции от цял свят. За поредното му издание сме с Николай Кандиларов: "Зимата е най-популярна за чай за българина. Но има промяна, има развитие на чаената култура в София. Има интерес, в АйТи сектора особено. Като цяло зеленият чай е по-популярен. Неправилно използваме думата чай за билковите отвари - те трябва..
Театрите ден и нощ - започваме с 13-та " Нощ на театрите " с гостуването на Мария Панайотова и Катерина Миланова: