Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На няколко локации в София

От 21 юли градусите ще стигнат до фестивалните 180


Снимка: 180-degrees.org

Фестивалът „180 градуса“ отбелязва десетилетие в иновативното изкуство, с юбилейно издание от 21 до 28 юли на няколко локации в София и артисти от над 10 държави, сред които - Германия, САЩ, Бразилия, Чили и Индия. Програмата е изпълнена с имена в сферата на експерименталните музика, визуални изкуства, танц, театър и пърформанс.

„Не беше лесно през изминалите 10 години - призна пред БНР-Радио София Александър Хаджиев, арт директор на фестивала. - Артистите сме до някаква степен перфекционисти. Форматът на фестивала провокира тази гледна точка, но казваме на участниците, че крайният резултат, който се вижда на събитията на фестивала, не е нужно да е финалният продукт. По скоро това е една среща между тях.  

Това не е нетипично. Нетипично е пред публиката да се покаже първият опит между артисти. През последните 10 години публиката доста по-добре разбра какво означава артистичен процес. След събитията се прекрачва границата между публика и артисти. Публиката задава въпроси. Това за мен е най-важната част от фестивала, защото в крайна сметка изкуството е диалог.“

По време на фестивала артистите обменят знания, креативни похвати и новости на международната сцена, а по този начин се създават и нови международни колаборации и мрежи.


Артистичните пърформанси на тазгодишното издание започват на 21 юли (петък) в „Топлоцентрала“ с Existinct – спектакъл с участието на ансамбъл „Модерн“ (Германия), една от водещите формации за съвременна музика, театралната режисьорка Ксения Раввина (Германия/Русия) и артистичния екип на „180 градуса“ – Александър Хаджиев и Михаела Добрева. Заедно те разработват пърформанс, който има своята световна премиера през март 2023 г. в рамките на поредица от концерти.

В дните от 24 до 28 юли ще има поредица от събития с местни и чуждестранни артисти, които се обединяват в три творчески екипа. Те ще представят интерпретациите си върху абстрактната тема, зададена от организаторите на фестивала: 42.

Сред участниците в десетото издание са композиторът Пабло Гаретон (Чили), който смесва камерна музика с електроника, саунд арт, видео инсталация и пърформанс, хореографката Сара Бизока (Италия), победителка в конкурса Premio Roma (2022) за видео танц с binAria; турската виолончелистка Елиф Димли – с многобройни изяви като солист с различни оркестри, и художникът Михаил Михайлов, който представи България на Венецианското биенале (2022).

Част от програмата на фестивала са работилниците за ученици от училищата по изкуствата, лабораторията за импровизации под ръководството на контрабасиста Ивар Робан Кржич (Хърватия), за която до 18 юли могат да кандидатстват студенти по музика и професионални музиканти, както и артистичната колаборация на студенти по изкуствата от България и Германия, организирана съвместно с „Гьоте  институт“.

В последната фестивална вечер (28 юли, петък), по традиция, се представят финалистите в конкурса за късометражен (до 1 минута) ням филм Videomotion. Събитието ще бъдат озвучено от музикантите на „180 градуса“ чрез импровизация на живо. Победителят ще бъде избран чрез гласуване от публиката.

Входът за събитията е свободен.


„А догодина започваме ново десетилетие и ще има доста промени“, допълни Хаджиев ().

С него разговаря Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представители на Space Camp Turkiye споделят опит и визия за развитие на STEM образованието

Тази вечер ще се проведе специална среща, организирана от Space Camp Turkiye, Център за творческо обучение и Научно-образователения детски център „Музейко“, която е насочена към директори на училища и учители. Идеята е да се представят възможностите за участие в програмите на Space Camp Turkiye, както и предстоящите инициативи в областта на STEM..

публикувано на 03.10.24 в 16:44

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до края на октомври

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 31 октомври включително, съобщава националният авиационен превозвач. Мярката е заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Целта е осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед нестихващата ситуация в..

публикувано на 03.10.24 в 16:03

Jin Monic изпращат лятото с два нови сингъла “Euphoria” и “We Failed Them”

Софийската инди-рок банда Jin Monic представи пред Радио София новите си две песни „Euphoria“ и “We Failed Them”. Фронтменът на групата Николай Иванов сподели, че след натрупания опит се чувстват по-свободни да вкарват в музиката си по-неконвенционални звучения. „Отново на преден фон са Ивайло и Боян като автори на музиката. Останалите се включваме с..

публикувано на 03.10.24 в 15:56
Майор д-р Марияна Иванова от катедра

ВМА привлича студенти по медицина с възможност за кариерно развитие

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в 4-тата Международна конференция на военномедицинските училища-2024 (ICMMS 2024), която се проведе в Бетезда, Мериленд, САЩ. Фокусът е върху значението на международните партньорства за напредъка в областта на военната медицина. На форума са обсъждани и предизвикателствата в областта, както и..

публикувано на 03.10.24 в 15:45
Веселин Ангелов

Позитивна динамика и устойчив ръст в развитието на застрахователния пазар у нас

Позитивна динамика и устойчив ръст - така може да се характеризира развитието на застрахователния пазар у нас. През последните 10 години премийният приход се е увеличил над 2,5 пъти, като през 2023 г. достига 4,38 млрд. лв. при ръст на годишна база от 21 на сто . За последните 10 години (2013 - 2023 г) застрахователният пазар у нас е нараснал 2.5..

публикувано на 03.10.24 в 14:56
Рут Колева - организатор и идеолог на събитието

България отново е домакин на музикалната конференция "So Alive"

Водещите на предаването „Добър вечер, София“ Роман и Яна ни правят съпричастни към едно значимо събитие за всеки - пряко или косвено свързан с музиката, на което България е домакин - музикалната конференция "So Alive" . На нея се събират музикални мениджъри, продуценти, текстописци не само от България, но и от света, хора дейни, грижещи се за това..

публикувано на 03.10.24 в 14:15

Посолството на Китай в България организира конкурс за песен, базирана на китайски поеми

През есента на 2024 г. отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България. В подготовката за празненствата по случай годишнината, Посолството на Китайската народна република в България организира конкурс за нова песен, по китайски поеми от Династия Тан и Династия Сун, за български граждани и сънародници,..

публикувано на 03.10.24 в 14:11