Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови открития в крепостта Урвич

Снимка: Архив

Археологическите проучвания на стенописите в крепостта Кокалянски Урвич показват интересни открития за историята на София и страната ни. Подробности разказа археологът от НИМ Виолина Кирякова, ръководител на разкопките.

"В последните два сезона при проучванията на цитаделата регистрирахме около 30 иманярски дупки, което изключително много е нарушило особено пластовете от средновековието. Нашите проучвания миналата година бяха продиктувани от това, да проучим една конкретна иманярска дупка, която се очакваше, че е в непосредствена близост до крепостната ни стена. Но изненадващо на това място се оказа църква номер 2 и тази година продължихме проучванията", сподели тя.

Открити са надписи, които са тип графити издялани в стенописите на църквата и които датират от 14 век. Изписано е името Ясен, което се свързва с митичния цар Ясен от песните и преданията. Една от теориите е, че това е Иван Асен V, който е най-малкият брат на Иван Шишман.

"Проучванията на терен за сега приключиха. Обработката на материалите и по-конкретно на стенописите продължава в лаборатория. По тях работи наtият реставратор Илия Николов от Етнографския институт към БАН", отбеляза Кирякова. Тя добави, че ако Министерство на културата отпусне финансиране, разкопките ще продължат вероятно още тази есен.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Българска скейтборд федерация

Скейтбордисти се състезават в Самоков тази събота

Състезание по скейтборд ще се проведе тази събота (14 септември) в Самоков. Участниците ще премерят сили в скейтзоната, която се намира в градския парк „Крайискърец“. Състезанията са част от подготовката на спортистите и привличат все повече деца към тези спортове – скейтборд и сноуборд, съобщи пред БНР-Радио София Христо Ахтаподов, който е..

публикувано на 13.09.24 в 18:10

Леле, да идем на фестивал с укулеле!

За шести път София е домакин на любопитния фестивал Uke Fest , в който има много настроение и музика, а както и името подсказва главна роля почти във всички събития е малката симпатична китарка, по-правилно казано – укулелето. Датата  е 15 септември (неделя), а началото – 11 часа, обяви пред БНР-Радио София Юлия Лилова , която освен..

публикувано на 13.09.24 в 17:25

Владимир Тодоров - от Холивуд до България

Аниматорът Владимир Тодоров е един от най-значимите български артисти. Той е работил с големи режисьори по големи холивудски проекти и е написал книга озаглавена "Холивудобългарин". За нея той говори пред Радио София. Той сподели, че "киното е илюзия и изобщо е измамна работа" и добави: "Има хора, които вярват в плоската земя, има хора,..

публикувано на 13.09.24 в 17:02

Ученическите пособия може да са опасни за най-малките в клас

При покупката на училищни принадлежности родителите на учениците от първите класове е добре да избягват стоки с необичаен външен вид и особено такива, които имитират различни храни. Препоръката изрази пред БНР-Радио София основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.  Тя даде пример с течни лепила във..

публикувано на 13.09.24 в 16:44

Какво мислите за изкуствения интелект?

Какво мислят хората за изкуствения интелект? Подробности разказа Георги Караманев, програмист и журналист от сайта Дигитални истории. Той е направил анкета по тази тема, тъй като е установил, че има силна негативна енергия и негативни настроения относно изкуствения интелект - голям страх и голямо неглижиране. До момента в анкетата са взели..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Дебатът между Тръмп и Харис ще остане единствен

Седмицата, която изпращат в САЩ, мина(ва) под знака на проведения дебат на кандидат-президентите от Демократичаската и от Републиканската партия - вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп. Според няколко социологически проучвания, Харис е надделяла с 1 до 5 процента. "Разликата е много малка. Ще отнеме..

публикувано на 13.09.24 в 15:36

Булгакон 2024 ще се проведе в София

Булгакон 2024 е Национален фестивал на феновете на фантастиката. Това е 25-о издание фестивала, а клубът отбелязва 50 години от създаването си. Гост в предаването "Радиокафе" беше Жоро Пенчев, основен двигател на събитието. Той е дългогодишен журналист в областта на фантастичния жанр, след основателите е на списанието за фентъзи, фантастика и..

публикувано на 13.09.24 в 14:36