Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-разпознаваемите символи на града посрещат пътниците на Летище София

Снимка: Ани Петрова

Интерактивна инсталация ще посреща пристигащите на Летище София, по случай празника на града – 17 септември. Тя ще бъде разположена на Терминал 2 и ще представя 30 обекта от най-характерните символи на столицата. Знаковите места и обекти са избрани чрез специално проведено проучване на платформата #soSofia, с участието на студенти от Катедра Социология на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

В изложбата са включени символи от стара, млада и зелена София. На нея, посетителите могат да видят Ларгото и Римския комплекс "Сердика", храм „Св. Александър Невски“ и жълтите павета, Националната галерия, Централна баня, Централните софийски хали, четириъгълника на толерантността с храмове на четири религии, улица „Малко Търново“, Женския пазар и стария еврейски квартал на София.

Представени и са лицата на млада София чрез НДК и ул. Витоша“, Кристал, Седмочисленици, Княжеска градина и др., каза пред Радио София Адрияна Михайлова, един от основателите на платформата #soSofia, която стои зад проекта.

Специална част от инсталацията е посветена на зелената и синята система на града.

„Ние над 8 години изследваме различните символи на града. Искаме да ги представим все по-добре и все по-пълно на туристите и на гостите в града ни. В проекта разказваме на пристигащите на Терминал 2 чрез една интерактивна инсталация какво могат да видят и посетят по време на престоя си в града, така че да научат малко повече за него“, добави Михайлова.

Тя обясни, че посетителите могат да въртят инсталацията, да я докосват, както и да сканират QR код, чрез който да достигнат до повече информация за обектите.

Ако гостите на града търсят специален маршрут по интереси, могат да го направят на интерактивен екран, допълни Адрияна Михайлова. След като отговорят на три кратки въпроса, специално за тях ще бъде генериран маршрут, който те могат да сканират.

Михайлова изрази надежда арт инсталацията да бъде развита и разширена.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маестро Константин Добройков

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков.  С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще се открият на ново място и в нова зала.       "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..

публикувано на 01.10.24 в 15:56

Инвестиция в злато - на какво се дължи нарастващият интерес?

В средата на годината в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи за увеличаване на покупките на инвестиционно злато. С 36% е нараснало световното търсене на физическо злато през последните години, като от октомври 2022 г. цената на златото се е увеличила с над 45%, достигайки над 2350 долара за тройунция. Големият фактор за нарастването през последния..

публикувано на 01.10.24 в 15:06

Костинброд празнува през цялата (юбилейна) година

Знаете ли, че в Сливница има междуучилищна телевизия?! При това в нея са събрани не просто ентусиасти, а истински млади професионалисти. С тях тепърва ще ви срещнем в нашето „Радиокафе“ тази седмица, но преди това те направиха първия си репортаж за нас  - нещо, което хич не им се видя трудно. Първо, защото са го правили често, при това със звук и..

публикувано на 01.10.24 в 14:52

Втори фестивал за силата на гражданите и гражданските организации

"Силата на колективния глас" – това е мотото на второто издание на фестивала „Демократична мозайка“ . То ще се проведе на 18 и 19 октомври (петък и събота) на столичния площад "Славейков" отново ще представи десетки граждански организации, работещи в различни сфери на обществения живот. Събитието се организира от Форум Гражданско участие..

публикувано на 01.10.24 в 13:50

Нов благотворителен спектакъл представя "Балканска театрална фабрика"

"Балканска театрална фабрика" (The Balkan Theatre Factory) представя „Дивия запад“ - каубойска екшън комедия по мотиви от приказки на Джоуъл Чандлър Харис. Това е премиерното заглавие на театралната фабрика с основател Траян Велев за новия сезон. Вълнуващо и изключително забавно пътешествие в Дивия Запад обещава екипът на представлението:..

публикувано на 01.10.24 в 13:36

Артисти демонстрират цирковата революция в "Топлоцентрала"

"Оркестърът на жонгльорите"  е представление на испанска компания от Галисия, в което шестима артисти, създават шеги с жонгльорство. Техен партньор ще бъдат 25-те музиканти от Софийския духов оркестър. Във фестивала ще могат да се видят още около 20 представления на различни трупи и артисти, танцьори, въздушна акробатика, както и изложба на..

публикувано на 01.10.24 в 12:35

Пианистът Иван Янъков издаде нов албум

Пианист и диригент, Иван Янъков изнася концерти в над 30 страни в Европа, Австралия, Северна Америка и Азия. Българинът е свирил като солист в редица  оркестри и има изяви в множество големи зали. През 2001-ва година, като победител на конкурса Artists International Series, е спонсориран за самостоятелен дебют в рециталната зала на световноизвестната..

публикувано на 01.10.24 в 11:57