Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София Тех Парк, до 18:30 часа.

Robotics Strategy Forum се откри днес в София Тех Парк

Снимка: Лили Големинова

За пета поредна година Професионална асоциация по роботика, автоматизация и иновации (ПАРА) открива ежегодния Robotics Strategy Forum. Той събра своите гости и участници в Зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк, а Радио София е медиен партньор на този престижен форум.

Какви ще са приоритетните теми и дискусии върху които ще се концентрират участниците във форума под надслов "България в дигиталната ера", разказаха събеседниците в мобилното ни студио.

Ралица Костадинова - експерт по "Роботика и кибер физични системи" към Националния STEM Център, в качеството си на експерт се занимава с разработката на малки учебни роботи, както и с разработването на учебни ресурси, които могат да се използват към тези роботи и не само към тях, но и към останалите учебни пособия, които STEM центърът предлага.

"Извън това, заедно с другите колеги се занимаваме с демонстрации и запознаване на учителите и директорите какво представлява STEM в общото цяло и как може да се приложи в училище. Освен тези демонстрации сега вече спомагаме в процеса по оценяването на проекти за изграждане STEM  среда в самите училища", сподели тя и допълни, че директори и учители реагират изключително позитивно и с голям интерес следят новините, свързани с цялата програма.


Много от тях споделят, че в училище липсва повече експерименталната част,  физическите средства с които да боравят в часа, за да бъде заниманието малко по-практично и като игра, което ще го направи и по-интересно за учениците. Когато пипнат и направят нещо от сърце винаги остава за по дълъг период знанието, което са придобили, каза още Ралица Костадинова.

В разговора ще чуете нейната лична история и конкретни неща, от които се е вдъхновила в нейния път в света роботиката, за една от важните функции на тази наука, която променя света и живота на хората. Учебните ресурси и подпомагащи пособия, които са качени на уебсайта на Националния STEM Център са насочени към учителите. Те могат да ги вземат и да ги използват в час, увери тя. В момента са налични над 15 учебни ресурса, свързани с природни науки, роботика, математика, дори архитектура за деца.

"Опитваме се да бъдем максимално полезни за учителите", уточни Костадинова. Чуйте още от разговора с нея в звуковия файл.

Йордан Михайлов е представител на една от големите компании в областта "Софт оръдия инженеринг".

"Интернет на нещата" е едно от ключовите понятия, с която се занимава тази голяма софтуерна компания, която развива различни софтуерни проекти.

"Тук сме за да представим нашето "Смарт хоум" решение, както и един друг проект наречен "Межарон", създаден с идеята да прави скици на определени помещения. Изключително полезен за всякакъв вид майстори, които могат лесно и бързо да оразмерят дадено помещение с помощта на нашата електронна ролетка", каза той. Как точно става това ще чуете в разговора.


Robotics Strategy Forum събира и много специалисти в различни сфери. Двама от тях, които са и лектори на форума също бяха събеседници в импровизираното студио на Радио София.

Владимир Филипов – от "Индустрията 4:0" и Вихрен Славчев от водеща компания в сферата на киберсигурността.

"Индустрия 4:0" е вид индустриална революция, тя променя начина по който живеем, правим бизнес, всички аспекти на нашия живот", посочи Филипов. И допълни:

"Говорим за качествена промяна в начина по който се произвеждат и разпространяват нещата".

В България тези неща навлизат лека-полека, каза той и поясни: 

"Въпреки, че не сме много активни, имаме стратегия от министерство на икономиката, направена преди няколко години, но изоставаме от останалата част на Европа, тъй като ни липсва цялостен подход. Купува се един робот, но той служи само за едно работно място, а не се вписва в цялостната инфраструктура на едно предприятие. Всъщност нещата трябва да са интегрирани и да работят като едно цяло", обясни Владимир Филипов. По думите му усилия трябва да бъдат вложени в обучение на предприемачите и постоянните клиенти. В разговора с него ще чуете какво съдържа понятието "икономика на знанието".

По темата за киберсигуността се включи Вихрен Славчев.

"Ние днес освен с познанията си, идваме и с повече опит. Днес в държавата се наблюдават едни много сериозни сътресения в сферата на киберсигурноста и тя е актуална навсякъде. Каквато и ситуация да настъпва в света, винаги ще има хора, които ще се възползват от нея", посочи той. По думите му, дигиталният и цифровият свят вече вземат физическо отражение и нещата не се случват само в компютъра.

"Много е важно да се знае, че във всяка една промяна настъпва момент, при който хората имат нужда от някакъв вид киберзащита. Това, което ние правим най-добре и сме се базирали на него, е един аутсорсинг на традиционната киберсигурност в една организация", каза той. Как точно се случва един такъв процес, ще чуете в разговора.

"Времето е решаващо тук. В една киберситуация не е въпросът колко сте ефективни, не е въпроса колко сте повишили сигурността, въпросът е времето, в което ще реагирате. Този термин се нарича "инсидънт риспонс", особено важен в този роботизиран свят", изтъква той.

Нужно е повече да четем, за да навлезем в нещата в дълбочина. Проблемите нямат лесни решения, а трудни, за които се изискват знания, а знанията се трупат бавно, уточниха експертите. Трябва ли да ни е страх от роботите - можете да научите от разговора.

Още подробности за самия форум по роботика, чуйте от неговите организатори Йонко Чуклев и Кристиян Михайлов от ПАРА. 

Със събеседниците разговаря Лили Големинова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представители на Space Camp Turkiye споделят опит и визия за развитие на STEM образованието

Тази вечер ще се проведе специална среща, организирана от Space Camp Turkiye, Център за творческо обучение и Научно-образователения детски център „Музейко“, която е насочена към директори на училища и учители. Идеята е да се представят възможностите за участие в програмите на Space Camp Turkiye, както и предстоящите инициативи в областта на STEM..

публикувано на 03.10.24 в 16:44

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до края на октомври

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 31 октомври включително, съобщава националният авиационен превозвач. Мярката е заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Целта е осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед нестихващата ситуация в..

публикувано на 03.10.24 в 16:03

Jin Monic изпращат лятото с два нови сингъла “Euphoria” и “We Failed Them”

Софийската инди-рок банда Jin Monic представи пред Радио София новите си две песни „Euphoria“ и “We Failed Them”. Фронтменът на групата Николай Иванов сподели, че след натрупания опит се чувстват по-свободни да вкарват в музиката си по-неконвенционални звучения. „Отново на преден фон са Ивайло и Боян като автори на музиката. Останалите се включваме с..

публикувано на 03.10.24 в 15:56
Майор д-р Марияна Иванова от катедра

ВМА привлича студенти по медицина с възможност за кариерно развитие

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в 4-тата Международна конференция на военномедицинските училища-2024 (ICMMS 2024), която се проведе в Бетезда, Мериленд, САЩ. Фокусът е върху значението на международните партньорства за напредъка в областта на военната медицина. На форума са обсъждани и предизвикателствата в областта, както и..

публикувано на 03.10.24 в 15:45
Веселин Ангелов

Позитивна динамика и устойчив ръст в развитието на застрахователния пазар у нас

Позитивна динамика и устойчив ръст - така може да се характеризира развитието на застрахователния пазар у нас. През последните 10 години премийният приход се е увеличил над 2,5 пъти, като през 2023 г. достига 4,38 млрд. лв. при ръст на годишна база от 21 на сто . За последните 10 години (2013 - 2023 г) застрахователният пазар у нас е нараснал 2.5..

публикувано на 03.10.24 в 14:56
Рут Колева - организатор и идеолог на събитието

България отново е домакин на музикалната конференция "So Alive"

Водещите на предаването „Добър вечер, София“ Роман и Яна ни правят съпричастни към едно значимо събитие за всеки - пряко или косвено свързан с музиката, на което България е домакин - музикалната конференция "So Alive" . На нея се събират музикални мениджъри, продуценти, текстописци не само от България, но и от света, хора дейни, грижещи се за това..

публикувано на 03.10.24 в 14:15

Посолството на Китай в България организира конкурс за песен, базирана на китайски поеми

През есента на 2024 г. отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България. В подготовката за празненствата по случай годишнината, Посолството на Китайската народна република в България организира конкурс за нова песен, по китайски поеми от Династия Тан и Династия Сун, за български граждани и сънародници,..

публикувано на 03.10.24 в 14:11