Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Наръчник за тийнейджъри" в помощ на родителите

Яна Алексиева
Снимка: БГНЕС

Асоциация "Родители" издаде "Наръчник за тийнейджъри", който официално ще бъде представен на 27 септември 2023 г. в Национална галерия "Квадрат 500". Четивото съдържа насоки за всички родители, чиито деца преминават през нелекия период на тийнейджърството. Подробности разказа Яна Алексиева, психолог и изпълнителен директор на асоциацията.

"Нашата организация се занимава с подкрепа на родителството и в този смисъл всички възрасти са ни интересни. Но все пак, честно трябва да кажем, че училищната възраст и децата между първи и 12 клас са наистина нашият фокус", отбеляза тя и добави, че този период на съзряване е един от най-интересните.

"Учителите със сигурност биха могли дали в хартиения му вариант, който имаме в момента, дали в онлайн варианта му, който ще намерят на сайта на Асоциация "Родители" да го споделят с родителите. Защото това, което ние през годините виждаме е, че когато учителят предостави на родителя материал и каже това е нещо интересно, което може да погледнете, би било любопитно за вас, родителят има една идея много повече доверие, отколкото ако просто му попадне", посочи Алексиева.

Тя отбеляза, че в наръчника се засягат теми като свободата, партньорството, уважението, разговорите с детето. Те са ключово важни, защото всичко това помага на младия човек да порасне по-успешен. При създаването на четивото са били направени две фокус групи с родители, благодарение на които са конкретизирани темите включени в него.

"Много често излизаше темата за контрола, доколко трябва да контролираме детето си и доколко границите са вече такива, че то може да ни каже, че нещо няма да направи, че ще направи, че има своето мнение и как да реагираме като родители в такива ситуации. Една от основните и първи теми е за бурята от емоции, защото наистина тийнейджърството е съпътствано от всичките тези крайности в емоциите", отбеляза психологът.

По думите й колкото един млад човек е по-ангажиран, чут и зает с любими неща с повече доверие в семейството си, той толкова по-лесно ще премине през това и няма да се чувства сам. Основните послания са доверието, разговорът с младия човек, уважението на неговите искания, свобода и интереси.


Дни преди началото на новата учебна година от Асоциация "Родители" призоваха за въвеждане на едносменен режим в българските училища. Относно предложението Алексиева каза:

"Големият проблем е, че въпреки, че излиза статистика, че вече много от училищата са преминали на едносменен режим, важното е да се замислим колко ученици са на едносменен режим. Не колко училища."

Тя уточни, че качественото образование не се корени само в това да се изучават основните предмети, а включва цялостното преживяване в училище, средата и спокойствието. Ранното ставане поставя децата в състояние на стрес.

"Едносменният режим е ключово важен. И след като го има, е много важно да помислим в самия режим вътре как се структурира качествено процесът на учене така, че да нямаме от същото, но в едносменен режим", каза Алексиева. Тя допълни, че едносменният режим не е само за децата, но е и за учителя.

Относно това, че Министерството на образованието се е отказало от идеята за намаляване на домашните, които се дават на учениците Алексиева каза:

"За мен донякъде отказът е логичен, докато нямаме истински разговор. И още по-логично беше питането и апелът на родителите да се намалят домашните. Не трябва да звучи високопарно, но то пак е до визията и какво искаме от тези деца. Какво искаме те да научат и дали количеството на домашни е гарантиращото равенство на успех след това. За съжаление виждаме наистина претрупани деца, които вместо да си пишат домашното и това да води до някакви невероятни знания имаме демотивация в тях."

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Магдалена Ралчева

Отбелязваме 105 години от рождението на Николай Хайтов с филма "Сватба"

Магдалена Ралчева е режисьор на филма “Сватба“, позната е й като режисьор на филмите “Още нещо за любовта“ и “12 а“. При гостуването й в предаването „Добър вечер, София“ представихме филма “Сватба“, по разказа на Николай Хайтов (“Диви разкази“), с който България отбелязва 105 години от рождението на писателя. „Избрах този разказ по..

публикувано на 19.09.24 в 13:10

Само за един сезон "Отблизо" отбеляза 50 представления на голяма сцена

Започва новият театрален сезон. Любовта към театъра подтиква двама любими актьори - Луиза Григорова и Александър Сано, да създадат продуцентската компания „Break a leg“. „Много обичаме да играем и не искаме да се ограничаваме само в киното. Видяхме, че след като можем да организираме и създаваме успешни филмови и телевизионни проекти, със..

публикувано на 19.09.24 в 11:52

Анджели и ангелите вече са на една година

"Анджелѝ и ангелите" са Ангелина Сапаревска - вокал и тромпет, Момчил Сапаревски (брат на Ангелина) - барабани, Яна Миладинова - бас и Божидар Авджиев - пиано. Младите музиканти свирят джаз заедно от есента на 2023 година и скоро дори са отпразнували своята една годинка с торта. " Най-интересното за нашата група е, че сме много много млади и че..

публикувано на 19.09.24 в 11:49

Проф.Пламен Марков постава Мрожек за 80-тата годишнина на Младежкия театър

За Младежки театър „Николай Бинев“ предстои един много специален сезон, защото тази година театъра навършва 80 години. През месец септември театърърт представя три премиери. „Чарли в открито море“ е спектакъл, който обръща поглед към творчеството на един от най-влиятелните, впечатляващи, вълнуващи и разпознаваеми автори от Източна Европа –..

публикувано на 19.09.24 в 11:04
Снимката е илюстративна

Безплатни пешеходни обиколки "София в 55 стъпки"

Всяка неделястоличното общинско предприятие „Туризъм“ организира безплатни пешеходни обиколки „София в 55 стъпки“. Инициативата, която стартира в Деня на София – 17 септември, включва различни познати и не толкова познати места в столицата. Обиколките не са новост за града, датират още преди Covid пандемията и след прекъсване, сега отново се..

публикувано на 19.09.24 в 10:28

На нови тротоари се радват жителите в "Слатина"

Голяма част от тротоарите в „Слатина“ са ремонтирани през изминалите 11 месеца от втория мандат на кмета на района Георги Илиев. Пред Радио София той коментира, че именно тези 11 месеца са били по-ползотворни, отколкото предишните 4 години. „Поради простата причина, че правилата се изясниха, имахме достъп до повече ресурс. Програмата,..

публикувано на 19.09.24 в 09:08

Облаците остават, температурата в София - около 20°

През деня ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9° и 14°, съобщават от НИМХ. Максималните ще са предимно между 20° и 25°. В София минимална – около 12°, максимална – около 20°. В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд ще има главно в югозападната част от страната, на повече..

публикувано на 19.09.24 в 07:35