Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещи в НСИ от цялата страна протестираха

5
Снимка: БГНЕС

Работещи в Националния статистически институт излязоха на протест пред сградата на института в столицата, както и пред териториалните му поделения в страната. Служителите настояват за увеличение на заплатите, като искането е за поне 50% повишение на перо "разходи за персонал". 

По данни на Синдиката на административните служители "Подкрепа" средната заплата в института е под 1300 лева. 

По данни на синдиката средната работна заплата в института е под 1300 лева, като за първото тримесечие на 2023 година от 120 държавни институции НСИ е на 114-о място по размер на средната заплата, а териториалните му поделения са на 118-о място.

В териториалното статистическо бюро в Благоевград работят 26 специалисти. Заплатите там са едни от най- ниските в системата - под 1000 лева. През лятото им е било обещано, но те не са получили увеличение на заплатите си каза синдикалистът д-р Гергана Йочева:

"Имаме колеги, които взимат по 800 лева заплата. Средната работна заплата като цяло е 1200, но на фона на инфлацията заплатите са ни много ниски. В нашата служба има нужда от млади колеги, които не искат да работят тук, а по-опитните напускат заради ниските възнаграждения".

В Плевен служителите в Териториалното статистическо бюро Северозапад протестипаха пред сградата на ул."Хан Крум" 1. Нина Джолова обобщи исканията: 

"Повишаване на заплатите. Още юли месец настоявахме - за Бюджет 2023, но така и един лев не получихме увеличение. Денков по повод на нашите заплати каза, че сме получили увеличение и изброи в годините, но в крайна сметка това увеличение не е довело до нищо. Категорични сме, че няма да се съгласим на подхвърлени трохи от порядъка на 10%. Имаме колеги, които взимат под 900 лева".

Всички служители на НСИ в Бургас протестираха заради унизително ниските заплати, които получават. Преди началото на работното време те излязоха пред сградата на НСИ. Протестиращите поискаха 50 на 100 увеличение на трудовите възнаграждения и заявиха, че недоволството ще продължи, докато управляващите не удовлетворят исканията им. 1228 лева е средната работна заплата на експертите в Бургас. 32-ма са служителите на в четвъртата по големина област в страната. 
Териториалното бюро в Кюстендил е на 119-о място по заплати в системата от 120 институции. Там месечното възнаграждение за специалистите варира от 900 до 1200 лева. Те са 12 и са максимално натоварени.
В Смолян също излязоха на мирен протест пред административната сграда в областния град.
В Пловдив в протеста се включиха около 50 души.

Във Враца, където между работещите в системата получават заплати от 900 и 1100 лева също изразиха недоволството си.

Протест се проведе и във Видин.

"Нашият протест е само синдикален. Не цели сваляне на ръководството в НСИ". 

Служителите от Ловеч също се включиха в днешния протест. Те настояха за минимум 50% увеличение на средствата в перо "разходи за персонал".

Премиерът Николай Денков вчера обяви при отговор на въпроси във Фейсбук, че е имало повишение на заплатите в НСИ с по 10% от 2019-а до 2022година.

"За разлика от други администрации, които не са имали такива увеличения. Също така по време на Covid-кампанията около 2/3 от техните служители, които е трябвало да бъдат на терен, са получили едно допълнително увеличение с 30% и ако погледнете сумарното увеличение, което те са получили, спрямо сумарната инфлация ще видите, че сумарната инфлация е по-ниска от това, което те са получили. По никакъв начин не казвам, че заплатите им са достатъчни. За 2024-та година правим преглед на заплатите във всички администрации, така, че да се опитаме да балансираме и да няма големи различия между тях".

Галерия: Кореспонденти на БНР в страната. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържествен водосвет и официална церемония по издигане на знамето на София

Православната църква почита днес светите великомъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Денят е и празник на столицата, който започна със специално заседание на Столичния общински съвет и приветствие от страна на кмета Васил Терзиев. Минути преди 12 часа пред храма "Света София" започна и церемонията по издигането на знамето на града...

публикувано на 17.09.24 в 13:15

Честит празник, София!

Празникът на София, 17 септември, ще бъде отбелязан със събития на открито и закрито през целия ден. Със заповед на кмета Васил Терзиев денят е обявен за неучебен, но присъствен. Официалното честване на Деня на София ще започне с тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която изявени личности ще бъдат удостоени със званията..

публикувано на 17.09.24 в 08:12

Почитаме светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Църквата почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и..

публикувано на 17.09.24 в 06:30

Организация на движението заради водосвет по повод Деня на София

Във връзка с тържествения водосвет, който ще се проведе в столицата по повод Деня на София (17 септември), от 20.00 часа на 16.09.2024 г. до приключване на мероприятието на 17.09.2024 г. се въвежда временна организация за движение, съобщават от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането , както следва:  на..

публикувано на 16.09.24 в 16:02

Започва Европейската седмица на мобилността

От 16 до 22 септември се провежда традиционната за септември Европейска седмица на мобилността, в рамките на която ще има различни инициативи в страната. Темата на кампанията през 2024 г. е „Споделено пространство за всички“, а посланието й е, че споделеното обществено пространство носи много ползи – място, в което хората, транспортните..

публикувано на 16.09.24 в 08:33

Специализираните автобуси У1 и У2 возят деца до 4 столични училища

Учениците от няколко училища в столицата ще продължат да използват специализираните автобуси У1 и У2 до училище , пуснати в експлоатация предни години. След серия от по-кратки тестови периоди, които потвърдиха нуждата от общинската услуга, проектът ще се реализира и през започващата учебна година. Услугата улеснява родители и деца от над..

публикувано на 16.09.24 в 07:20

АПИ: Преминаването под моста на бул. "България" да бъде възстановено

Агенцията "Пътна инфраструктура" апелира към Столичната община за въвеждане на временна организация на движение по надлеза при детелината на бул. „България“ и Софийския околовръстен път, с която преминаването под моста да бъде възстановено преди началото на учебната година. През септември ще бъде пуснато движението под моста на бул. "България“ За..

публикувано на 15.09.24 в 19:10