Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици ще имат възможността да учат в САЩ за една година чрез програмата "YES"

Снимка: Радио София

До 24 октомври е отворена за кандидатстване програмата за образователен обмен "YES". Отново младежи от България ще имат възможността да подпомогнат личностната си промяна като живеят и учат една година в САЩ.

Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас от училищата в страната и е финансирана от Бюрото по образователни и културни въпроси на Държавния департамент на САЩ. Младежите ще могат да повишават културните връзки между САЩ и България.

Пред Радио София програмният асистент на Американския съвет за международно образование Кристиян Найденов обясни на какви критерии трябва да отговарят кандидатите. Те трябва да са родени между 01 януари 2007 и 15 юли 2009 до началото на програмата през август 2024, да имат добър или по-висок успех, да владеят добре английски, да отговарят на изискванията за издаване на американска виза, да не са прекарвали повече от общо 90 дни в САЩ през последните пет години.

Имаме много мотивирани хора, но апликацията, която е онлайн, е много важна. Тя е много кратка. В нея има три кратки есета на английски език, но те са с най-общ характер, не изискват 1000 думи и т.н. Трети кръг е малко по-сложен. Той ще се проведе декември месец и там има интервю с нас. Тогава проверяваме мотивацията – дали един ученик може да се справи една година далеч от семейството, защото това е едно от основните предизвикателства“, обясни Кристиян Найденов.

Той добави, че в трети кръг има и тест по английски и есета. Учениците, които успеят да се преборят получават стипендия.

Стипендията покрива почти всичко. Единствените разходи, които учениците трябва да покрият са за издаването на паспорт или тук, когато трябва да посетят доктор за различни медицински документи и разбира се всякакви неща, свързани с багажа. Иначе програмата покрива самолетния билет – отиване и връщане, настаняване в американско приемно семейство, което също преминава през интервю, записване в американско държавно училище, има медицинска застраховка, месечна стипендия“, каза Кристиян Найденов.

Кристина Иванова вече е участвала в програмата. Заминава за Чикаго. Пред Радио София тя обясни, че учениците не знаят на кое място в САЩ ще попаднат.

„Аз попаднах в едно прекрасно семейство. Те имат пораснали деца, така че аз бях единственото дете в къщата. Посещавах училище като един нормален тийнейджър. Всичко беше наред. Всички изисквания, които те имат за американските ученици, бяха абсолютно приложими и за мен“, каза Кристина Иванова.

Програмата Кенеди-Лугар е създадена от Конгреса на САЩ през октомври 2002 г.. Оттогава до сега през нея са преминали над 13 000 ученици от 45 държави. Огледалната програма Кенеди-Лугар YES Abroad насочена към американски ученици стартира през 2009 г. До момента 107 български ученици са завършили програмата YES и сега участват като алумни.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не бива компютърът да отнема времето за пациентите

Председателят на Европейския съюз на общопрактикуващите лекари (UEMO) д-р Тиаго Вилануева (Португалия) ще бъде специален гост на 15-ата годишна Национална научнопрактическа конференция по Обща медицина , която ще се проведе на 3 октомври в кк. „Албена“. Гостът ще изнесе лекция, в която ще представи европейската асоциация и какво е „Да..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Походът за свобода ще се проведе в България за 10-а година

Походът на свободата е поход срещу експлоатацията и трафика на хора

Моника Николова от фондация "А21", радетел за права на хората в борбата с трафика на хора, разказа в предаването „Ритъмът на столицата“ за предстоящия  Поход на свободата, който ще се състои на 19 октомври . По думите ѝ, това е глобално събитие, което фондацията реализира вече 10 години. Той обединява хората от много държави и се провежда като..

публикувано на 02.10.24 в 17:40

Децата, записани в градина, се увеличават с близо 10% за две години

Децата, записани в детска градина, се увеличават с близо 10% през последните две години и достигат до 88% през учебната 2023/2024. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков , който даде начало на дейностите по проекта на МОН „Силен старт“. Финансиране по проекта ще получават 1500 градини и училища с предучилищни групи за..

публикувано на 02.10.24 в 16:34
Кадър от „Границите на Европа“

Документалният филм "Границите на Европа" изобличава лицемерието на Запада към работниците мигранти

Защо хора от Източна Европа са съгласни да си тръгнат от своята родина и да търсят по-добро заплащане на Запад при положение, че условията, в които живеят и работят там, могат да бъдат много сурови? Оправдани ли са рискът и изпитанията заради по-високото заплащане? Това е тема, която е актуална за България и други страни от години. По..

публикувано на 02.10.24 в 16:12
Юлиан Костов

Актьорът Юлиан Костов възпя идеалната жена в новата си песен "Gaia - My Home"

Актьорът Юлиан Костов гостува отново на екипа на предаването "Добър вечер, София“. Прекрасен повод за това бе премиерата на неговата втора песен "Gaia". Гостът разказа коя е Гайя и с какво го е вдъхновила. "Първоначалното заглавие на песента беше само "Home" (Дом). Но ми хрумна, че когато намериш своя човек, тя или той ще ти мирише на дом...

публикувано на 02.10.24 в 15:50

"Топлофикация-София" е в готовност за новия отоплителен сезон

От "Топлофикация-София" имат готовност да дадат начало на новия отоплителен сезон от началото на октомври, съобщават от дружеството. Според изискванията, за да започне масово включване на централното отопление, е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12 градуса и прогноза от НИМХ за трайно..

публикувано на 02.10.24 в 15:35

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 15:16