Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истинската музика помага на хората да си живеят живота

С Дейвид Фрик и Любов Костова
Снимка: радио София

Дейвид Фрик е музикален журналист и водещ на онлайн радио предаване. Музикален редактор и журналист в списание  Rolling Stone в продължение на три десетилетия и сега допринася за MOJO и други публикации. Той е четирикратен носител на наградата ASCAP-Deems Taylor за отлични постижения в музикалната журналистика и е номиниран за Грами автор на бележки към албуми, допринасяйки с есета за повече от 100 големи преиздания, включително бокс сетове на Velvet Underground, Byrds, Пол Маккартни и Ролинг Стоунс. От 2015 г. той е водещ на The Writer's Block, седмично предаване по Sirius XM Radio и провежда големи интервюта за мрежата с Metallica, Нийл Йънг, Кийт Ричардс и Робърт Плант от Led Zeppelin и още много други. Автор е на последното интервю с Кърт Кобейн - за какво са си говорили и кой е любимият му за интервюиране артист - в звуковия файл:

"Ще слушам музика тук и ще си купя няколко плочи. Разказах тук доста истории от собствения си опит. Това не е много по-различно от това, което трябва да се прави в България, Исландия или Остин. Опитвам се да върна историята на новия артист към хората, към слушателите и читателите. 

Трудно е да кажа кой е любимият ми изпълнител за интервю – има един, който разказва прекрасно, Кийт Ричардс от Ролинг Стоунс. Той е смешен, говори със страст, много е колоритен. Когато дава интервю, артикулира много добре. Винаги е удоволствие да разговаряш с него.

Повечето от артистите не се държат като звезди, а като музиканти. В едно от първите ми интервюта, към 1979, по телефона ми изсвириха едно от новите парчета, но когато излезе албума, парчето не звучеше толкова добре, казах му, че по телефона звучи по-добре. Трябва да бъдеш честен, да говориш истината и музикантите да бъдат честни с теб.

Не съм в индустрията, пиша и съм в радиото, слушам музиката като начин на изразяване, като произведение на изкуството, какво прави индустрията, не е мой проблем. Истинската музика помага на хората да си живеят живота. 

Притеснявам се всеки път като разговарям с някого, на когото се възхищавам и не познавам. Ако не се притесняваш, значи не внимаваш. Когато си нервен, означава, че си вършиш работата добре. В университета, като слушах плочите на Ролинг Стоунс, никога не съм си представял, че ще бъда на турнета с тях. Ако аз мога да се справя, всеки ще може. 

Изключителното в пътя ни е, че всеки път е различен. Важно е как се говори с общността. Как се разговаря за обществото чрез музиката. Аз върша работата си, вие -вашата, това е рок!"

 


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Българска скейтборд федерация

Скейтбордисти се състезават в Самоков тази събота

Състезание по скейтборд ще се проведе тази събота (14 септември) в Самоков. Участниците ще премерят сили в скейтзоната, която се намира в градския парк „Крайискърец“. Състезанията са част от подготовката на спортистите и привличат все повече деца към тези спортове – скейтборд и сноуборд, съобщи пред БНР-Радио София Христо Ахтаподов, който е..

публикувано на 13.09.24 в 18:10

Владимир Тодоров - от Холивуд до България

Аниматорът Владимир Тодоров е един от най-значимите български артисти. Той е работил с големи режисьори по големи холивудски проекти и е написал книга озаглавена "Холивудобългарин". За нея той говори пред Радио София. Той сподели, че "киното е илюзия и изобщо е измамна работа" и добави: "Има хора, които вярват в плоската земя, има хора,..

публикувано на 13.09.24 в 17:02

Ученическите пособия може да са опасни за най-малките в клас

При покупката на училищни принадлежности родителите на учениците от първите класове е добре да избягват стоки с необичаен външен вид и особено такива, които имитират различни храни. Препоръката изрази пред БНР-Радио София основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.  Тя даде пример с течни лепила във..

публикувано на 13.09.24 в 16:44

Какво мислите за изкуствения интелект?

Какво мислят хората за изкуствения интелект? Подробности разказа Георги Караманев, програмист и журналист от сайта Дигитални истории. Той е направил анкета по тази тема, тъй като е установил, че има силна негативна енергия и негативни настроения относно изкуствения интелект - голям страх и голямо неглижиране. До момента в анкетата са взели..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Дебатът между Тръмп и Харис ще остане единствен

Седмицата, която изпращат в САЩ, мина(ва) под знака на проведения дебат на кандидат-президентите от Демократичаската и от Републиканската партия - вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп. Според няколко социологически проучвания, Харис е надделяла с 1 до 5 процента. "Разликата е много малка. Ще отнеме..

публикувано на 13.09.24 в 15:36

Булгакон 2024 ще се проведе в София

Булгакон 2024 е Национален фестивал на феновете на фантастиката. Това е 25-о издание фестивала, а клубът отбелязва 50 години от създаването си. Гост в предаването "Радиокафе" беше Жоро Пенчев, основен двигател на събитието. Той е дългогодишен журналист в областта на фантастичния жанр, след основателите е на списанието за фентъзи, фантастика и..

публикувано на 13.09.24 в 14:36

Кариерното изложение "Кошер" ще жужи на 18 септември

"Ако си млад човек и търсиш следващото си кариерно предизвикателство, можеш не само да се регистрираш за „Кошер“, но и да добавиш своето CV, което така ще стигне до работодатели." Така Лилия Мерджанова от Тук-там – Кошер анонсира част от аудиторията, която може да извлече много полза от традиционното събитие, насрочено за 18 септември в..

публикувано на 13.09.24 в 12:44