Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да носиш дарбата със себе си

Роберто Илиев
Снимка: El Giraldillo

Роберто Илиев е млад талантлив български пианист с много награди - рециталът му в камерна зала България е тази вечер. Oт 2012 досега, включително дистанционно, негов преподавател е Антонина Бонева, която ще чуем след него:
"Доста хубави моменти има в моята кариера. В Палма де Майорка ме поканиха на един концерт, направиха ми музикален филм с кадри от България, а бях само на 13! След 4 години в Палма де Майорка се преместихме в Мадрид, където завърших висшето си образование. В момента се подготвям за мастер в Германия.
2020 участвах в конкурса Интерсентрос, който е доста труден - избират се най-добрите инструменталисти от всяка консерватория, няма отделна категория за пиано или струнни, всички са изправени един срещу друг, включително певците. Всеки град се представя от един-двама. Регламентът е 15-20 минути свободна програма. Успях да спечеля Първо място. В конкурса в Албасете в категорията 16-30 г. участвах в три последователни години, на втората спечелих второ място, на третата - първо.
За София програмата я избрахме с г-жа Антонина Бонева. Започвам с Полонеза-Фантазия на Шопен, след това Арабеска номер 1 на Дебюси, във втората е Мусоргски - Картини от една изложба." (Роберто)
Антонина Бонева: "Роберто е страшно талантливо момче. Много е емоционален и има природно добра техника. Носи дарбата със себе си, учи много бързо, на всеки следващ конкурс иска да се явява с нови програми и успява да го постигне, много бързо научава. Той учи и преподава. Доста добре се чувства във всички епохи, но мисля, че най-голямата му сила е в романтиката."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нивата на мръсен въздух през зимните месеци в София отчитат спад, но недостатъчно

Фини прахови частици, азотен диоксид и застой на въздушните маси в софийската котловина – проблем познат още под името "смог". С настъпването на зимните месеци милиони граждани у нас се сблъскват със задушаващата атмосфера на големия град, която в някои случаи се оказва не просто опасна за здравето, но и смъртоносна. В мисията за контрол на..

публикувано на 20.11.24 в 10:56

По време на празничното пазаруване се засилват кибератаките

По време на празничното пазаруване, особено около Black Friday и Cyber Monday, киберпрестъпниците засилват своите усилия да измамят онлайн потребителите. Основните заплахи включват фалшиви онлайн магазини, фишинг атаки, измамни реклами и кражба на лични данни. Ако сме достатъчно информирани по-трудно бихме могли да бъдем измамени, коментира..

публикувано на 20.11.24 в 09:56

Поривист вятър вдига температурите, в София - до около 15°

Днес ще бъде ветровито. Ще духа умерен, в Източна България и северно от планините - силен и поривист вятър от юг-югозапад, съобщиха от НИМХ. Ще преобладава слънчево време, но привечер над Северозападна България облачността ще се увеличава и вплътнява. Дневните температурите ще се повишат, ще са предимно между 12° и 17°, а в районите, където вятърът ще се..

публикувано на 20.11.24 в 07:35
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26