Нов кулинарен обмен за млади български шеф готвачи с големи ресторанти по света.
Повече разказаха в предаването "Радиокафе" - Йоана Милева – директор на кулинарна академия и Владислав Пенов.
През последните години шеф готвачите се наложиха като новите звезди, за което допринасят и медиите.
Той се занимава с кулинария от 16 години и определя това като свое призвание, харесва му креативността в професията и това, че има шанса да вдъхновява и радва хората.
От следващата година страната ни е поканена да стане част от международно кулинарно сдружение с 50-годишна история.
"В него членуват повече от 390 водещи кулинари готвачи и ресторантьори от над 15 европейски държави и над 190 звезди носители на наградата "Мишлен".
Събитието по повод юбилея на организацията ще се състои през април 2024 година в Париж, където България е поканена да открие свой собствен щанд с участие на водещи наши ресторантьори и земеделски производители, които ще покажат типичните за страната ни продукти, със съдействието на българското министерство на туризма.
"Имаме огромен шанс чрез тази асоциация да излезем от образа си на държава, която е известна с алкохолния си туризъм. Да покажем, че и у нас има висша кулинария и вече съществува кулинарна култура в българското общество", посочи Йоана Милева.
Кулинарната академия партнира с Международната асоциация в направление стажове на курсистите.
Международната кулинарна асоциация представлява не просто каталог от ресторанти, а жива общност, много сплотена, разказа още тя.
Още интересни аспекти от разговора, чуйте в звуковия файл.
Лятната ваканция е за учениците, но не и за техните телефони. Взирането в екрана и скролването са още по-интензивни при младите хора. За съжаление, телефонът за много подрастващи се е превърнал в своеобразен лидер и ние, възрастните трябва да контролираме в някаква степен информацията, която детето приема с такова устройство - първо,..
В рамките на десет дни - от 10 до 20 юли, фестивалът за изкуство в града "Девет слона" ще предложи програма от събития от различни сфери на изкуството, всяко от които ще се вписва в сложния и противоречив пейзаж на съвременния град. Във второто издание фестивала е и продължението на един фантастичен разговор между жители и артисти, поети,..
Институтът по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет стартира съвместна програма с Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) към Масачузетския технологичен институт (MIT CSAIL). Началото беше поставено на официална церемония в София Тех Парк. MIT е №1 в света по..
АГ-отделението в пернишката МБАЛ "Рахила Ангелова" е пред затваряне заради липса на достатъчно кадри. Командированите от София акушерки този месец са в отпуск и не се знае дали ще се върнат. Директорът на болницата е подал оставка, но проблемът не може да реши който и да застане на този пост, коментира пред БНР-Радио София д-р Ивайло..
Cairos AI – българският инструмент, който превръща текстови команди в готови за използване 3D анимации чрез интегриращ разговорен AI, богат motion library и AI-синтез представи в ефирана Радио София Христо Велев , основател на компанията за визуални ефекти Bоttleship. Cairos.ai е уеб базирана платформа за автоматично анимиране на 3D аватари, като..
Поети, хора на словото - Ясен Атанасов, Димитър Кенаров, Иван Димитров, гостуваха в предаването “Радиокафе“ в разговор за поезията между кориците на антологията “София Поетики“, събирана в последните 20 години, откакто съществува и едноименния фестивал и ролята на изкуството като платформа за споделяне на социални и политически..
Какви са различните форми на страха? - проф. Амелия Личева изследва темата чрез поезия в новата си книгата "Крепости срещу страха". Книгата "Крепости срещу страха" е тематична, концептуална, опитва се да изследва различните форми на страх: личния, екзистенциалния, а също и страховете, породени от времето, в което живеем. Страхове, свързани с..