Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГХГ представи картини на Евгения Воденичарова

Снимка: СГХГ

На 1 ноември 2023 г. в СГХГ беше открита изложба живопис на художничката Евгения Воденичарова. Подробности в предаването "Радиокафе" разказа изкуствоведът Красимир Илиев. По думите му през юни тази година двете ретроспективни изложби посветени на 100-годишния юбилей от рождението на Генко Генков са били със сензационна посещаемост. Хората, които са проявили интерес са били 20800 души, което е абсолютен рекорд за СГХГ.  

 

"В момента ние имаме уникалната възможност да видим, ако желаем един по-различен творец от Генко, но близък до него със своята експресивност. Това, което ги приближава един до друг е, че Гената беше един неистов художник, един невероятно смел живописец, поради което Генко я обичаше и беше много сърдит за това, че тя беше престанала в един момент да рисува. Това, което трябва да се каже е, че с нейната първа проява, дипломната й работа, когато тя избира една съвършено скандална тема "корида", тя оттогава се обрича на това, което следва. Защото в онези времена, не трябва да забравяме, че темите, които можеха да бъдат избрани бяха крайно ограничени и нямаха нищо общо с "корида" и подобни такива неща", отбеляза Илиев.

Творчеството й, което е представено на експозицията е от периода 1972 г. (най-ранните й творби) до 1980 г. След това рисунки с пастел, акварел, някъде до края на 80-те години на миналия век. Илиев посочи, че от средата на 80-те години творбите на Воденичарова са прибрани в мазе в Лясковец, откъдето той ги е извадил през 2010 година. Една от рисунките е портрет на Едвин Сугарев, когато той е бил едва 20 годишен.

"Тук става въпрос не точно за портрет, който сме свикнали да виждаме, където се търсят характеристиките на човека в неговото лице. Тук става дума за един вътрешен портрет, който на пръв поглед не прилича на своя обект. Трябва да припомня на многобройните зрители, които посетиха изложбата на Генко, че там имаше доста портрети и нито един с друг не си приличаха и нито един от тях не приличаше на самия Генко. Ето едно сходство между двамата", каза Илиев.  


Той посочи, че нейният активен творчески живот е от порядъка на 7 години, след което все по-рядко посяга към четката. Преподавала е в Казанлъшката художествена галерия, след което с нейния съпруг, който е дизайнер са правели кукли, които са продавали в Несебър, като оттам са последните й акварели и пастели. Експозицията в СГХГ представя около 80 рисунки и ще продължи до 3 декември 2023 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10