Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли освободен кораба Galaxy Leader?

Galaxy Leader
Снимка: Ройтерс

Умиротворяване в Газа срещу освобождаване на кораба - това е условието на хусите в Йемен, които плениха кораба Galaxy Leader. На плавателния съд собственост на израелски бизнесмен има двама българи, които са ръководители на екипажа - капитан и старши помощник-капитан. Какво развитие се очаква с отвлечения кораб? Има ли връзка с двамата българи на борда, какво се прави за освобождаването на плавателния съд? Подробности по темата разказа Золтан Сулай, собственик на посредническата компания, наела българите на похитения кораб.

"Все още няма установена връзка с двамата българи и доколкото зная с никой от членовете на екипажа. По информация знаем, че те са добре, нямат никакви здравословни проблеми. Надяваме се на бърза развръзка с оглед на новината за преговорите между Израел и Палестина с ХАМАС за хуманитарната помощ. Разбрахме, че това бяха едни от целите на отвличането на кораба и исканията след това", каза той.

Сулай изрази надежда заложническата криза да приключи по-скоро, тъй като екипажът на кораба са мирни граждани с мирно преминаване през световен пролив.

"Корабът е бил отвлечен много далеч от опасния район. Това е в "чисти води" много далеч от райони, които са опасни. През последните 11-12 години няма абсолютно никакви атаки и отвличания в този район. Всичко просто беше много безметежно и съвсем традиционно. Това беше голяма изненада за всички. По отношение на това, каква защита са можели да направят - те са били абсолютно изненадани", сподели той.

По думите му на борда е нямало въоръжена охрана или военен ескорт и в такива случаи най-добре е да не се противодейства, защото при едно противодействие би могло да се стигне до кървави и опасни последици. Сулай каза, че се надява да се постигнат резултати със силата на дипломацията, тъй като това е най-доброто оръжие за разрешаването на такива кризи.

"Това е най-натовареният морски път в света през Суецкия канал и Червено море. Оттам минава целият трафик от Западна, Централна Европа и Средиземно море за Далечния изток. Мисля, че целият цивилизован свят няма да позволи така лесно той да бъде заплашен и да бъде заплашена сигурността на моряците. Разбира се, разработват се няколко варианта освен дипломацията. Като втори способ това е избягване на този морски път", посочи той и допълни, че ако се ползват заобиколни пътища това би довело до забавяне, последвано от хуманитарни и снабдителни кризи. Третият способ е да се преминава с военни конвои, които е последен вариант.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми в СУ

На 1 октомври започва академичната нова учебна година в най-старото висше учебно заведение в страната Софийският университет “Св. Климент Охридски”. “Всички висши училища, включително и Софийският университет, се опитват да следват новите тенденции. Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми, които са насочени към бурното..

публикувано на 01.10.24 в 09:11

Православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица

На 1 октомври в православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица. Празникът произхожда от събития, случили се през 910 г. в Константинопол (днешен Истанбул). По време на обсадата на града от врагове, жителите се молели във Влахернската църква, когато Свети Андрей видял видение на Пресвета Богородица. Тя се явила пред молещите и ги..

публикувано на 01.10.24 в 09:02

БНБ свали с малко основния лихвен процент до 3,43%

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 % от 1 октомври, съобщават от БНБ. Основният лихвен процент е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто, колкото и през май. В периода от януари до април показателят..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Октомври започва със слънчево и ветровито време

През днешния ден в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и там на отделни места може да превали дъжд, съобщават от НИМХ. Ще остане ветровито. В Североизточна България ще духа и временно силен вятър от северозапад. Максималните температури ще са между 16° и..

публикувано на 01.10.24 в 07:15

Призив да отворим сетивата си за красотата в дебютния албум "Виж" на Uke Duo

„Виж“ е дебютният авторски албум на Петър Терзиев и Вилизар Гичев от Uke Duo. Двамата работят заедно от около 10 години. Пред Радио София те споделиха, че още през 2017 г. са записали албум с укулеле инструментали, но „Виж“ е първият им албум, в който и музиката, и текстовете са авторски. „Музиката, която сега представяме е много различна. Аз..

публикувано на 30.09.24 в 17:46

Втори СТЕМ център отварят в самоковско основно училище

Пет нови високотехнологични и оборудвани и свързани класни стаи отвориха врати с откриването на учебната година в самоковското основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Те ще служат по различните учебни предмети – математика и информатика, биология и здравно образование, информационни технологии, природни науки. Това е вторият СТЕМ..

публикувано на 30.09.24 в 17:14
Иво Емануилов

България се включва в създаването на Кодекс за поведение в областта на ИИ с общо предназначение

България се включва в създаването на създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект (ИИ) с общо предназначение (general-purpose AI). Институтът GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Работната група . Инициативата е на Европейската служба за ИИ - център на експертния опит в областта на ИИ съгласно..

публикувано на 30.09.24 в 15:54