Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква е ролята на жените в политиката?

Снимка: womenlobbybulgaria.org

Форумът "Жените в политиката – на местно, национално и европейско ниво" е по инициатива на българската платформа към Европейското женско лоби. Част от участниците са, както от Европа, така и от САЩ. Те търсят причините защо на политическата сцена в България не присъстват жени.

Форумът предлага два панела, като в първия ще бъдат обсъдени жените в политиката, а във втория ще се дискутира липсата на жени в политиката.

Решенията на проблемите се търсят чрез политическите партии. Именно затова те са във фокуса на събитието. Търси се тяхната гледна точка, тяхната позиция, както и на медиите в случая. Една от законодателните промени в Закона за защита срещу домашното насилие е прокарана именно с помощта на организаторите на това събитие. Според изследване на Националния статистически институт населението в България е 52 % женско и 48% мъжко.

"В същото време ако погледнем назад в последните местни избори можем да видим, че например във всички областни градове само в един има избрана жена кметица. Излиза, че проблемите на жените, това, което тях ги вълнува, гласът на жените всъщност не се чува в българската политика", каза Балабанова.

По думите й жените лидери са демонстрирали, че приоритизират човешките права при изготвянето на политиките.  

"Много европейски държави имат или квоти за жени, или вътрешнопартийни квоти. В България такива квоти няма, нито има някакви вътрешни правила в самите политически партии. Ако погледнем листите на изборите обикновено виждаме жени, които са поставени на неизбираеми места", отбеляза Балабанова.

Във форума участие ще вземат както български жени, така и политици, а и представители от Европейското женско лоби. На форума ще бъде представен анализ, който посочва, че именно жените са по-склонни да прокарват идеи и закони, което са в защита на човешките права и са насочени към по-уязвимите групи.

"На пръв поглед изглежда, че участието на жените в политиката е в страни от темата с насилието над жените, но всъщност съвсем не е. Защото политиките и законодателството се правят от всички нас. От мъжете и от жените. И ако няма представителство на жени, след като имаме всяка трета жена жертва на насилие в България и в Европа също, не можем да очакваме адекватни политики и адекватно законодателство.", посочи Балабанова.

Тя отбеляза, че ролята на жените в политиката е изключително важна, защото има цели райони в страната, в които няма нито един консултативен център за жени жертви на насилие.

"Ние живеем в силно патриархално общество. Няма как да очакваме една жена, която е израснала в такова общество и която приема, че това е нормалният начин да бъде третирана да очакваме, че тя ще се промени от самосебе си", каза Балабанова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветровито с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане ще е около средното за септември.    Днес облачността ще бъде разкъсана, а в следобедните часове предимно значителна. Главно в Предбалкана и планинските масиви в Югозападна България слабо ще превали. През деня ще духа вятър от изток-североизток, като той ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°,..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Пропуснати ползи заради лоша регулация в здравеопазването

Близо 90% от от пациентските организации у нас не се чувстват пълноценно представени при формирането на политики в здравния сектор, сочат данни от анкета на Националния алианс "Редки болести България". На 17 септември – датата в календара, която се отбелязва като Световен ден за безопасността на пациента, Мрежата на гражданските организации на..

публикувано на 17.09.24 в 19:31
Венелина Николова

Венелина Николова директор на 125 СУ: "Първият учебен ден винаги е празник"

В предаването "Добър вечер, София" гостува госпожа Венелина Николова – директор на 125 СУ "Боян Пенев"  с която разговаряхме за символиката на празника в датата 15 септември. "Приемам 15 септември като истински празник, за мен той винаги е бил такъв и въпреки, че не е отбелязан в българския календар като празник, той е празничен ден за..

публикувано на 17.09.24 в 18:25

Ново издание на Книга на фамилния бизнес в България

Излезе ново издание на Книга на фамилния бизнес в България. Фирмите, включени в Книгата на фамилния бизнес, идват от различни индустрии, нареждат се сред пазарните лидери, показват значителен растеж във времето и имат амбиция за развитие на международните пазари. Общото между всички тях е и, че бизнесът им е успял да надживее няколко кризи, а..

публикувано на 17.09.24 в 18:00

Христомир Сърбинов: Фокусът на I Am Sofia е обърнат към хората, за да събере богатството на нашия град

Чрез откритото мобилно студио на Радио София, продължаваме да се срещаме с личностите свързани с културния живот на града. Основен акцент в днешните празнични срещи е фестивалът IAm Sofia и събитията които ще бъдат представени в неговата програма. Христомир Сърбинов е човекът, който решава да създаде този фестивал, в който да обедини..

публикувано на 17.09.24 в 16:51

"ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира за пети път

Конкурсът "ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира своето 5-то издание в България. През септември и октомври 2024, в рамките на събитието ще бъдат организирани семинари по екологични политики на общините и ще бъдат прожектирани поредица от филми за околната среда, отворени за всички с вход свободен. Посолството на Франция в България и..

публикувано на 17.09.24 в 15:25

София отбелязва своя празник

В деня, в който Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София, и на който градът ни отбелязва своя празник, жители и гости се стекоха, за да присъстват на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Св. Александър Невски". По-рано Столичният общински съвет проведе..

публикувано на 17.09.24 в 15:06