Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес: Най-старите автомобили без право да влизат в центъра на София

Снимка: innoair-sofia.eu/bg

От днес най-старите автомобили нямат право да влизат в идеалния център на София или в така наречената нискоемисионна зона. Нарушителите на забраната ще бъдат снимани, но няма да бъдат установявани като такива заради неработещ софтуер. Няма да има и глоби за първо нарушение, обявиха от Столичната община. 

Забраната важи за автомобилите с бензинов двигател, произведени преди 1996 година, и за тези с дизелов, произведени преди 2002 година. Те няма да могат да влизат в центъра, освен ако не са собственост на хора с адресна регистрация в посочената зона или на хора с увреждания. Това ще се отбелязва със стикер за паркиране, издаден от Центъра за градска мобилност след подаване на заявление, предвиждат правилата. Кметът Васил Терзиев призна, че забраната се въвежда при голям брой неуредици.

Не искаме да има несправедливо решение, което да ощетява хората, които не са имали време да се запознаят с проблема, с възможностите пред тях, изключенията, които отварят много врати, каза градоначалникът.

Забраната ще важи за срок от 3 месеца. Предвидените глоби, които засега няма да се налагат, са в размер от 50 до 500 лева за физически лица и от 200 до 1000 – за юридически.   


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Подписаха Договор за климатична неутралност на София

Столичният кмет Васил Терзиев подписа с представители на бизнеса, професионалните асоциации и научните среди Договор за климатична неутралност на София.  "Това е основен документ, който показва ангажимента на Столичната община по отношение на постигането на целите за устойчивост и иновации в областта на управлението на климата – обясни Терзиев..

публикувано на 13.09.24 в 15:48
Мая Манолова

Мая Манолова иска оставката на шефа на СОС, скрил бизнес плана на "Софийска вода"

Председателят на Столичния общински съвет да си подаде оставката заради закононарушението, което е направил заради "Софийска вода". Това поиска председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова по време на обществено обсъждането на бизнес плана на дружество за 2022-2026 г., организирано от КЕВР. "На заседанието стана ясно, че КЕВР е задължил..

публикувано на 13.09.24 в 12:51

Шестима министри и премиерът Димитър Главчев отговарят на депутатски въпроси

Шестима министри ще отговарят на депутатски въпроси в днешния парламентарен контрол. В него ще участва и служебният премиер Димитър Главчев и ще отговаря на три въпроса. Назначаването на областни управители в Хасково, Търговище и Шумен и осигуряване на вода за напояване в земеделието са част от темите, по които Димитър Главчев ще даде..

публикувано на 13.09.24 в 08:50

Почит към кмета инж. Иван Иванов с изложба и кръгла маса в Столичната библиотека

Новата си фотодокументална изложба за най-успешния и най-дълго управлявал кмет на София до 1944 г. инж. Иван Иванов ще представи Столичната библиотека в Мраморното си фоайе на 16 септември от 17:00 ч. Експозицията „Призванието да бъдеш кмет“ се реализира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и показва оригинални архивни документи и..

публикувано на 12.09.24 в 19:09

КЕВР обсъжда поскъпване на водата в София с 20%

Водата в София да поскъпне с 20 процента от октомври - това предложение на "Софийска вода" ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако предложението бъде прието ВиК услугата в столицата ще струва 3,52 лв. с ДДС. От регулатора твърдят, че новата цена ще бъде близо три пъти по-ниска от определената като социално поносима..

публикувано на 12.09.24 в 12:34

Изложба с историите на емблематични софийски къщи - в Централните хали

Изложбата "Истории зад фасадата" се открива днес (12 септември) в Централните хали, съобщават от Регионалния исторически музей - София (РИМ-София). Експозицията събира и изследва историите на емблематични къщи в центъра на София. „Водещ елемент е интересът на хората към културното наследство на столицата. Всички лични истории са..

публикувано на 12.09.24 в 12:31

Патриарх Даниил ще посети новостроящия се храм "Св. патриарх Евтимий Търновски" в кв. "Люлин"

Патриарх Даниил ще посети новостроящия се храм "Св. патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал "Люлин". В най-големия жилищен комплекс у нас има само един храм с много малки размери. По проект новият храм, ще бъде най-големият по площ в България през последните 35 години. По случай посещението на патриарх Даниил от 12.00 ч. на обяд е..

публикувано на 12.09.24 в 11:15