Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 40 години от откриването на вируса на ХИВ

Снимка: архив

1 декември е обявен за Световен ден за борба с ХИВ/СПИН. На тази дата през 2023 г. се навършват и 40 години от откриването на вируса на ХИВ. Какви са предизвикателствата пред света и България? Какво ще се случва на Седмата национална конференция по темата, която се провежда на 1 и 2 декември, подробности разказа доц. Ивайло Алексиев, ръководител на референтната лаборатория по ХИВ на Националния център за заразни и паразитни болести, както и организатор на събитието.

По данни на Министерство на здравеопазването лицата носители на ХИВ у нас са 2321, които се проследяват в секторите на лечение на пациентите с тази инфекция. Почти 100% от тях получават съвременна антивирусна терапия. От Столичната регионална здравна инспекция са организирали анонимен пункт за безплатни изследвания. Той е разположен на ъгъла на улиците "Иван Вазов" и "Кузман Шапкарев" и работното му време ще бъде до 18:00 ч.

По думите на доц. Алексиев стигмата, която е наложена върху хората носители на болестта се дължи на това, че през първите години на тази епидемия не е имало медикаменти и се е знаело малко за начините на предаването на вируса.

"През тези 40 години откакто се появи ХИВ при нас, еволюцията на терапията, изследванията и нашите познания за тази инфекция много се развиха. Преди 40 години хората с ХИВ са умирали без да им бъде предоставена възможност за лечение. Към момента имаме няколко разработени класа антиретровирусни медикаменти, терапията е с минимални странични нежелани реакции. Смята се, че нормално млад, здрав човек, ако бъде инфектиран с ХИВ и се лекува с настоящата терапия, той не би трябвало да живее по-кратко, отколкото ако няма ХИВ. Освен това е известно вече, че хората, които се лекуват и са с неоткриваем вирусен товар не могат да заразяват и по полов път. Същото се отнася и за бременни жени - ако те се лекуват по време на бременността си, рискът от заразяване на новороденото е нищожен", посочи той.


"Една от движещите групи за разпространение на ХИВ са мъжете, които правят секс с мъже", отбеляза доц. Алексиев. И допълни, че не само при тях, но и при хетеросексуалните и венозно употребяващите наркотици също може да бъде получена инфекция с болестта. Той подчерта, че по темата трябва да се говори, за да бъдат информирани хората за начините на предпазване, а също така да бъдат информирани, че при правилно лечение те не биха могли да бъдат опасни за своите партньори.

Световната здравна организация е отбелязала три главни цели за елиминиране на инфекцията:

  • Идентифицирането на заразените хора;
  • На тези, на които е установена болестта да бъде приложено лечение;
  • Те да се придържат към терапията и да се следва схемата на лечение;

"Важно е хората да не се страхуват от самото изследване. Много хора се притесняват, че ще разберат какъв е резултатът. По-добре е да бъде идентифицирана една инфекция в ранния й стадий, за да може да бъде предприето правилно лечение, за да се предпазят те и да предпазят и своите партньори", призова доц. Алексиев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23