Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Всеки човек трябва да намери своето зарядно

Как да контролираме не само физиката, но и съзнанието си, как да се храним сега по време на коледните пости и в празничните дни без да лишим организма си от полезните вещества? Как да възпитаваме у себе си въздържание и воля? Отговорите от д-р Йорданка Господинова, наш традиционен гост по темата, която също е и поетеса (повече в края на файла "музата е своеволна"):

"Сега сме в периода на Коледните пости. Смисълът им не е диетичен, подхождаме философски. Това е времето на чудесата и пречистваме душата си. Правим равносметка и начертаваме новите си цели. Стана модерно да се пости. А това е съкровен акт, човек трябва да го прави за себе си.
Предизвикателство е всяка промяна в начина на живот. Всеки трябва да опита. Искаме всичко да се случи тук и сега. Това също е грешка. Ако ни е трудно, можем да опитаме със седмица, 10 дни. Не сме грешни, ако изпълним част от Коледния пост.
По време на поста трябва да подхождаме с идеята за балансирано хранене. Най-голямото предизвикателство са протеините. Най-грешното е да се натоварим със захар и други въглехидрати. Животинските продукти може да се заменят с варива, ядки, сушени плодове. Водата е изключително важно - денят да започва с вода, половин литър. И преди всяко хранене. Общо 7-8 чаши на ден.
Подходът към храната е свързано със здравословното състояние. Ако приемаме медикаменти - да се консултираме с личния си лекар. Бананите и гроздето - трябва да сме внимателни с тях. Плодовете и варивата са бавно действащи въглехидрати. Вечер не е желателно да консумираме плодове - съветът ми вечер да се консумират зеленчуци и протеини.
Печените ябълки и круши са полезни, съветът ми е да предпочетем смутита пред фрешове. Духовната храна е индивидуална за всеки човек. Това може да е разходка, книга, йога. Всеки човек трябва да намери своето зарядно.
Свикнали сме като че ли празникът да е на маса. Преяждането е грешен път. Да успеем да овладеем емоционалното хранене! Усещането за награждаване е най-характерният му белег, а то е път към преяждане. Колкото по-разнообразна е храната, толкова по-голямо е натоварването. Балансът е да консумираме с мярка - да не се консумира нито месо, нито въглехидрати сутрин, обед и вечер.
По-добре действат плодовете от географската ширина, на която е живял. Контролирането на теглото през зимата е предизвикателство. Трябва да подходим информирано и разумно. Да не делим сезоните, да ограничим приема на мазни и тестени. Алкохолът да е в умерени количества, винаги с вода. Туршиите могат да доведат до повишаване на кръвно и обостряне на гастрити, но ферментационните ензими могат да влияят положително - да ги консумираме отговорно.
Всичко е начин на мислене. От "аз не мога" до "аз искам". Да бъдеш в хармония. Всеки път започва с първата крачка."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въоръжени мъже ограбиха 52-годишен в Перник

Двама въоръжени и маскирани мъже са ограбили 52- годишен мъж в Перник. За да го сплашат произвели няколко изстрела. Извършителите са задържани, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 7 ноември в близост до жп спирка "Разпределителна”. Нападателите били маскирани и облечени с тъмни дрехи. Те заплашили потърпевшия с пистолет. За да го сплашат..

публикувано на 10.11.25 в 11:59
Любомир Богданов от Столичната община

Ако искаме градът да е по-чист, това зависи изцяло от нас

Гражданите се превръщат в най-силния инструмент на Столичната община в борбата със замърсяването чрез кампанията "Граждански контрол за чистота" За целта, софиянци трябва да изпращат сигнали със снимков материал към общината. За да бъде всеки сигнал ефективен, той трябва да съдържа доказателство за място, дата и час на нарушението. "Всъщност, ние не..

публикувано на 10.11.25 в 09:59

Деветима лекари от столични болници заминават на обучение в Австрия

Девет лекари от столични болници и 1 перфузионист заминават на обучение в Австрия. Нови знания българските лекари ще получат 10 до 14 ноември в рамките на 25-ата Академия по белодробна трансплантация Виена-Торонто-Вандербилт, съобщават от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Форумът е едно от най-престижните международни обучения в областта на..

публикувано на 10.11.25 в 08:09

Възстановяват обслужването на цветните контейнери в 16-те столични района

Обслужването на цветните контейнери в 16-те столични района ще бъде възстановено по график от днес, съобщават от "Екобулпак". "В рамките на няколко дни ще положим усилия да бъдат наваксани и пропуснатите от последните дни обслужвания", посочват от предприятието. Припомняме, че в края на седмицата "Екобулпак" спря извозването на цветните контейнери за..

публикувано на 10.11.25 в 07:35

Седмицата започва с облачно време и дъжд

През днешния ден ще бъде облачно, на много места с валежи от дъжд. В Източна България ще духа слаб и умерен южен вятър, а в западните и централните райони на Дунавската равнина слаб от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат от 11°-13° в западната половина на Дунавската равнина до 19°-20° в Югоизточна България, в София – около 15°,..

публикувано на 10.11.25 в 06:20
Борал Шен

По данни на платформите, хората в България слушат основно българска музика

Борал Шен, изпълнителният директор на Асоциацията на музикалните продуценти (БАМП) представя резултатите от доклада за състоянието на българската музикална индустрия : "Това е първият доклад в такъв обем, мащаб, идея. Две години са минали от момента в който екипът намира екип, който да може да се справи - намирме го в лицето на Вирго Силама. Едната..

публикувано на 09.11.25 в 11:57
Мирослав Иванов

Лични и преживяни хрумки и идеи

Китаристът Мирослав Иванов представя новото си инструментално парче  "The Monk's Dance": "Това е музиката, с която не правя никакви компромиси, лични и преживяни хрумки и идеи, неща, които съм събирал през годините. Други са правени със сегашния ми квартет. Едно сладко фънки парче - успяхме да го запишем и снимаме, уловена е радостта, която..

публикувано на 09.11.25 в 11:10