Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийските компании отчитат напредък на бизнес климата в България

Снимка: VIENNA INSURANCE GROUP

Докато на политическата сцена може да се каже, че Австрия и България не са особено добри приятели, визирайки спора около приемането на България в Шенген, то бизнесът създава партньорства помежду си. Австрийската търговска камара, която е официален представител на бизнеса зад граница, приветства частичното споразумение за Шенген. "Членството на България в Шенген е политически въпрос и като такъв трябва да се реши на политическо равнище". Това мнение изрази Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия в България по време на представяне на Годишното проучване сред австрийския бизнес за инвестиционния климат в България. Изказването му идва на фона на призива за бойкот на австрийските стоки и услуги в отговор на позицията на Австрия по членството на България в Шенгенската зона. Какъв ще бъде австрийският бизнес за инвестиционния климат в България през 2024 година? Подробности пред Радио София разказа Филип Купфер - търговски съветник към посолството на Австрия.

Относно това, че Австрия е вторият по големина инвеститор в България, той каза:

"Резултатите дават ясна картина, като се вижда влиянието на геополитическата среда. Виждаме, че въпреки някои елементи картината е много стабилна, като се има предвид съществуващата бизнес среда, което може да се тълкува по положителен начин. Тази анкета сега е дори още по-положителна в сравнение с анкетата от предходната година. Обикновено задаваме най-важните въпроси, които касаят пазара, както и регулаторната среда. Такива са: разходите за данъци, качеството и наличността на местни доставчици, като много интересен момент е поведението свързано с плащанията. Разбира се, разходите за труд продължават да бъдат много привлекателни", каза Купфер.


По думите му слабостите са в бюрокрацията, престъпността и корупцията, които до момента са били на първо място, но вече не е така. По отношение на еврото е била направена анкета какво смятат австрийските компании в България за това. Две трети от анкетираните го определят като положително, или по-скоро положително.

"По отношение на Шенген ще цитирам позицията на Австрийската икономическа камара, а именно, че това е важна първа стъпка. Залог за силна европейска икономика е консолидираният вътрешен пазар, тоест следва да има по-нататъшни разговори", сподели той.

При общата оценка на бизнес климата у нас през 2023 г. 23% от анкетираните мениджъри на австрийски компании (спрямо 19% за 2022 г.) отчитат подобрение, а 46% не виждат промяна. Значително по-нисък процент от тях посочват влошаване – 31% спрямо 45% през 2022 г. По отношение на очакванията за бизнес средата през 2024 г. се наблюдава по-изразен оптимизъм, като 19% предвиждат подобрение (при 12% миналата година), а 37% – влошаване (с 10 процентни пункта по-малко от предишното проучване). В същото време 43% не очакват съществени промени през годината.

При оценката на обществено-политическата рамка и институционална среда в България представителите на австрийските компании оценяват положително системата за мита и данъци у нас (81%), качеството на местните доставчици (66%), навременното плащане (62%) и разходите за труд (58%). В същото време съществено неодобрение събират бюрократичните пречки (80%), борбата с корупцията и престъпността (79%), липсата на работна ръка (73%), политическата нестабилност (72%) и липсата на предвидима икономическа политика (71%). Висок процент от мениджърите на австрийски компании (23%) очакват да увеличат своя персонал, 37% очакват ръст на оборотите, а 25% прогнозират увеличение на инвестициите.

Купфер коментира навлизането на изкуствен интелект в австрийските компании:

"За първа година в настоящата анкета зададохме такъв въпрос и само малко анкетирани, бих казал 35-40% казват, че ще се увеличи приложението и използването на изкуствения интелект. Интересното в този въпрос е респондентите, които не са отговорили. Една четвърт от анкетираните не са дали отговор. Според мен това може да означава, че има потенциал за подобрение."

Той отбеляза, че реално няма ограничения за използването на изкуствен интелект от компаниите, но това следва да се прави стъпка по стъпка. Според австрийските дружества недостигът на квалифицирана работна ръка е проблем, който е много вероятно да се реши чрез използването на изкуствен интелект.


"Като пазар България винаги ще представлява интерес за австрийските дружества, защото това е Европейският съюз и е част от големия европейски вътрешен пазар. Това е най-силният икономически пазар в света и виждаме също, че нараства покупателната способност в страната. Има силно търсене на качество, което разбира се е свързано и с по-висока цена, но българските дружества са готови да платят за това", посочи Купфер.

Според думите му България би могла да стане по-привлекателна за чуждестранните компании, когато бъдат преодолени слабостите, които той споменава. Дружествата имат нужда от бързи решения, както и от законодателна предвидимост.

"Тази година отново сме се насочили към машиностроене, металургия, обработка и добив на метали. Интересно е, че другата седмица в Австрия ще има голяма българска делегация, като темата ще е "микроелектроника". Ще посетим производители на чипове в Австрия", заяви Купфер.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропуснати ползи заради лоша регулация в здравеопазването

Близо 90% от от пациентските организации у нас не се чувстват пълноценно представени при формирането на политики в здравния сектор, сочат данни от анкета на Националния алианс "Редки болести България". На 17 септември – датата в календара, която се отбелязва като Световен ден за безопасността на пациента, Мрежата на гражданските организации на..

публикувано на 17.09.24 в 19:31
Венелина Николова

Венелина Николова директор на 125 СУ: "Първият учебен ден винаги е празник"

В предаването "Добър вечер, София" гостува госпожа Венелина Николова – директор на 125 СУ "Боян Пенев"  с която разговаряхме за символиката на празника в датата 15 септември. "Приемам 15 септември като истински празник, за мен той винаги е бил такъв и въпреки, че не е отбелязан в българския календар като празник, той е празничен ден за..

публикувано на 17.09.24 в 18:25

Ново издание на Книга на фамилния бизнес в България

Излезе ново издание на Книга на фамилния бизнес в България. Фирмите, включени в Книгата на фамилния бизнес, идват от различни индустрии, нареждат се сред пазарните лидери, показват значителен растеж във времето и имат амбиция за развитие на международните пазари. Общото между всички тях е и, че бизнесът им е успял да надживее няколко кризи, а..

публикувано на 17.09.24 в 18:00

Христомир Сърбинов: Фокусът на I Am Sofia е обърнат към хората, за да събере богатството на нашия град

Чрез откритото мобилно студио на Радио София, продължаваме да се срещаме с личностите свързани с културния живот на града. Основен акцент в днешните празнични срещи е фестивалът IAm Sofia и събитията които ще бъдат представени в неговата програма. Христомир Сърбинов е човекът, който решава да създаде този фестивал, в който да обедини..

публикувано на 17.09.24 в 16:51

"ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира за пети път

Конкурсът "ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира своето 5-то издание в България. През септември и октомври 2024, в рамките на събитието ще бъдат организирани семинари по екологични политики на общините и ще бъдат прожектирани поредица от филми за околната среда, отворени за всички с вход свободен. Посолството на Франция в България и..

публикувано на 17.09.24 в 15:25

София отбелязва своя празник

В деня, в който Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София, и на който градът ни отбелязва своя празник, жители и гости се стекоха, за да присъстват на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Св. Александър Невски". По-рано Столичният общински съвет проведе..

публикувано на 17.09.24 в 15:06

"Лигата на разказвачите" и "Писатели без книги" ще възродят разказваческия дух

Поредната среща с участник във фестивала I Am Sofia, който ще оцвети следващите дни в нашия град. Той е Стефан Касев, който участва във фестивала с форматите "Лигата на разказвачите" и "Писатели без книги". "Два формата, които се завръщат под някаква форма. Зад "Писатели без книги" стои колегата Нинко Кирилов. И двата са насочени към разказване..

публикувано на 17.09.24 в 15:05