Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 22 януари, в Централния военен клуб

С концерт "Happy Birthday, Mozart" отбелязват 268 години от рождението на композитора

Чуйте Иван Пенчев от Quarto Quartet и баритонът Добромир Момеков

Снимка: Личен архив

Избрани музикални шедьоври и емблематични оперни арии ще бъдат представени с концерт, наречен "Happy Birthday, Mozart". Той ще се състои на 22 януари, в Централния военен клуб, в навечерието на 268-та годишнина от рождението на гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт.

В концертната програма ще прозвучат увертюра "Вълшебната флейта", Дивертименто в ре мажор, "Малка нощна музика", арии от "Дон Жуан", "Сватбата на Фигаро" и други в изпълнение на Quarto Quartet и приятели.

Quarto Quartet  е най-успешният български камерен състав за класическа и модерна музика. В него участват водещи музиканти и концерт-майстори, водачи на оркестри – на Софийската филхармония, Българското  национално радио, Софийски солисти, Квартет "Димов", който е създаден през 2005 година от цигуларя Иван Пенчев. Пред Радио София той разказа повече за събитието.

Пенчев посочи, че за първи път са гости на този проект, който самите те традиционно организират в зала "България".

“Организаторите, в случая, са били на наши предишни проекти и много им хареса идеята. Решиха да направим този път във Военния клуб подобен концерт и се радвам, че има винаги голям интерес през януари към Моцарт, защото това е месецът на този композитор по целия свят“, отбеляза Иван Пенчев.

През 2006 г. квартетът печели конкурса "250 години Моцарт", а две години по-късно става лауреат на Международния конкурс за австрийска камерна музика с програма, включваща "Малка нощна музика".

Най-големите предизвикателства идват от звукозаписа от компакт дискове и носителите на класическа музика.

„Оттам възниква един проблем, че в зависимост от периода, в който живеем е популярно дадено класическо произведение, което хората познават, примерно от радиото и когато го представим от един друг поглед, хората казват, че вече не е същото, но ние винаги представяме нашата версия за Моцарт и се радвам, че тя се харесва от публиката и тя обича нашата музика“, разкрива концерт майсторът Иван Пенчев.

Сред приятелите на Quarto Quartet, които ще се включат в концерта, са Добромир Момеков – баритон, пианистът Стефан Врачев, арфистката Деница Димитрова, която ще бъде и водеща,

“Тъй като малко хора знаят подробности за произведенията, този път сме решили да има между всяко малък разказ по какъв повод е написано и какво се е случило, за да напише Моцарт това произведение“, уточни още Иван Пенчев. 

„Дали свирим Моцарт или Бетовен, обикновено винаги има доста интересни факти около произведенията и малко от тях остават разбрани от публиката. Заради това решихме да премахнем тази граница, чрез малки разкази", допълни той. Чуйте го.

Оперният баритон Добромир Момеков, който ще бъде солист на концерта "Happy Birthday, Mozart", сподели за решението си да се включи в събитието.

Първо, поканата беше изключително любезна, а от миналата година имам доста застъпени участия с Моцарт, както и тази. Смятам, че е изключително полезно за гласа и за изявите на един оперен певец“, разкри той. Чуйте още какво сподели в разговора на Мария Бояджиева в звуковия файл.



По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в Дома на киното

От 23-ти до 27-ми август, Домът на киното в София организира седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в 7-то изкуство с панорама от емблематични негови филми. Такава селекция от негови филми излъчва и Българската национална телевизия. В програмата на тематичната седмица са подбрани заглавия от филмографията на Ален Делон, в които му..

публикувано на 22.08.24 в 14:08

Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници

Изложба, създадена след срещи на художници със затворници, ще бъде подредена в галерия "Доза" от 26 август до 14 септември.  Експозицията е озаглавена "Между обитатели (Изкуство от затвора)" и е курирана от Цветелина Анастасова, съобщават организаторите, цитирани от БТА. Със свои творби в събитието участват Антония Колева-Нитра, Драгомир..

публикувано на 22.08.24 в 13:05

"681 причини" за посещение на културни и исторически обекти в страната

През месеците август и септември се провежда кампанията „681 причини“. Целта е да стимулира посещението на културни и исторически обекти в страната, каза пред Радио София Андрей Лилов от екипа на кампанията. „Имаме разкошно културно наследство, имаме разкошни места за посещение, но те не са посещавани, поне по начина, по който ни се иска на..

публикувано на 22.08.24 в 12:52

Психичното здраве на учениците във фокуса на 11-ата Национална конференция по глобално образование

Училищата играят изключително важна роля за насърчаване на добро психично здраве и благосъстояние на учениците. Част от целите им е да създадат безопасна и подкрепяща среда, да свързват учениците със загрижени възрастни и да насърчават положителните взаимоотношения с връстници. Това ще са и част от темите на 11-ата Национална конференция по..

публикувано на 22.08.24 в 11:46

Урок за приятелство и рок с децата в "Подуяне"

Проектът "Урок за приятелство и рок" търси начини за подобряване на средата в детската градина, заедно с родители и учители. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Програма "Култура", Направление 9: "Културно-образователни проекти, активни публики". В него участват музикантите: Здравко Кръстев - китара и вокал, Борис Самаринов бас..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Къде да оставим кучето си, когато сме на почивка

Kак да планираме почивката си, когато не можем да вземем кучето си с нас? Съвет даде експертът от екипа на фондация "Четири лапи" Антония Рикова. По думите й акцентът е върху кучетата, защото котките и другите домашни любимци така или иначе си остават вкъщи, като за тях вариантът е да намерим някой, който да се грижи за тях. "Хубаво би..

публикувано на 22.08.24 в 09:17

Нови обработки срещу комари, кърлежи и гризачи в София

Нови обработки срещу комари, кърлежи и гризачи предстоят в районите "Сердика", "Илинден", "Слатина" и парк "Борисова градина", съобщиха от Столичната община. Обработките се извършват рано сутрин до 10:00 часа, а срещу комари - късно вечерта след 20:00 часа.

публикувано на 22.08.24 в 08:44