Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще станат ли безплатни електронните извинителни бележки?

Д-р Гергана Николова
Снимка: Ани Петрова

За липсата на регулация при издаването на извинителните електронни бележки при учениците сигнализираха потребители в социалните мрежи. По думите им документът може да струва на родителите 20 или повече лева. Позицията на Министерството на здравеопазването е, че въпросът за заплащането от страна на пациентите и за формирането на цените на услугите извън задължителното здравно осигуряване, е въпрос на законово решение. Налице е законова и подзаконова регулация.

Съгласно чл. 52 от Закона за здравното осигуряване изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК за оказване на медицинска помощ, включена в пакета, са длъжни да оказват на задължително здравноосигурените лица, без да изискват и приемат от тях плащане и/или доплащане, съответната медицинска помощ.

По темата говори д-р Гергана Николова - член на УС на Българския лекарски съюз и на НСОПЛ.

"За бележките се изговори толкова много и аз мисля, че в нашата система в последно време други проблеми няма освен бележките. Това, за което непрекъснато обясняваме е, че това е дейност, която е извън основния пакет дейности, които се заплащат от НЗОК, с която ние имаме сключени договори за осъществяване на медицинска помощ. Всяка една такава дейност, която е извън пакета от тези определени от наредбата може при нас като търговски дружества и фирми да бъде с образувана цена, която няма как да бъде еднаква за различните лечебни заведения. Защото ако ние определим една цена, това е картелно споразумение", заяви д-р Николова.

Относно това, че издадените електронни извинителни бележки на учениците са видими в тяхното електронно досие тя каза:

"Аз не мога да видя вашето електронно досие, не мога да видя и на никого, защото аз нямам достъп. И това мен не ме облекчава по никакъв начин. За мен най-малкият проблем е това да видя, че е издадена медицинска бележка. За мен проблемът е в това, че аз не мога да видя този пациент къде е ходил, какво е назначено, какво му е дадено. Хората не са длъжни да могат да кажат и да интерпретират всичко, което се е случило в кабинета на лекаря. За това нещо отдавна се говори, има и издадена наредба, която е определила, че лекарите трябва да имат достъп до досието. Говорим за личните лекари на техните пациенти, защото ако аз ви изпратя на кардиолог, а той ви изпрати на невролог и оттам на офталмолог, аз не можа да видя нито какво ви е дал неврологът, нито какво ви е назначил, нито каква ви е терапията, нито какви са ви изследванията."


Тъй като в зимните месеци се разраства грипната епидемия, д-р Николова сподели, че превантивните мерки се взимат октомври и ноември, когато лекарите са призовавали хората да си направят ваксина срещу сезонен грип. По думите й все още можем да се ваксинираме, ако има ваксини.

"Другото, за което говорим и то не е само пак в момента, в който дойде грипната вълна е, когато отидем на море. Влизането във водата, да се печем, да сме на топло, да сме на студено, за да можем да свикнем и да не реагираме по патологичен начин на температурните разлики. Организмът да се е закалил", каза тя и добави, че застоялият въздух и запрашената среда, както и нередовната консумация на плодове и зеленчуци също са предпоставка да сме по-податливи на грип.

Д-р Гергана Николова призова когато сме болни да носим маски, защото можем да заразим и околните. Тя отбеляза, че антибиотици се пият само тогава, когато са назначени от лекар и антибиотичната терапия не е срещу вирусни заболявания, а е само срещу бактериални инфекции. Освен това каза, че има пациенти, които едновременно са болни от грип и от ковид и препоръча на хората да си правят тест, за да знаят лекарите какво лекуват, защото симптоматиката може да е една и съща, но терапията е различна.

"В медицината 2+2 не винаги е четири и затова и нашата работа е трудна и много отговорна, защото няма схема. Не е математика, не е инженерство. Медицината е изкуство, а не само наука", заяви д-р Николова.


Повече подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропуснати ползи заради лоша регулация в здравеопазването

Близо 90% от от пациентските организации у нас не се чувстват пълноценно представени при формирането на политики в здравния сектор, сочат данни от анкета на Националния алианс "Редки болести България". На 17 септември – датата в календара, която се отбелязва като Световен ден за безопасността на пациента, Мрежата на гражданските организации на..

публикувано на 17.09.24 в 19:31
Венелина Николова

Венелина Николова директор на 125 СУ: "Първият учебен ден винаги е празник"

В предаването "Добър вечер, София" гостува госпожа Венелина Николова – директор на 125 СУ "Боян Пенев"  с която разговаряхме за символиката на празника в датата 15 септември. "Приемам 15 септември като истински празник, за мен той винаги е бил такъв и въпреки, че не е отбелязан в българския календар като празник, той е празничен ден за..

публикувано на 17.09.24 в 18:25

Ново издание на Книга на фамилния бизнес в България

Излезе ново издание на Книга на фамилния бизнес в България. Фирмите, включени в Книгата на фамилния бизнес, идват от различни индустрии, нареждат се сред пазарните лидери, показват значителен растеж във времето и имат амбиция за развитие на международните пазари. Общото между всички тях е и, че бизнесът им е успял да надживее няколко кризи, а..

публикувано на 17.09.24 в 18:00

Христомир Сърбинов: Фокусът на I Am Sofia е обърнат към хората, за да събере богатството на нашия град

Чрез откритото мобилно студио на Радио София, продължаваме да се срещаме с личностите свързани с културния живот на града. Основен акцент в днешните празнични срещи е фестивалът IAm Sofia и събитията които ще бъдат представени в неговата програма. Христомир Сърбинов е човекът, който решава да създаде този фестивал, в който да обедини..

публикувано на 17.09.24 в 16:51

"ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира за пети път

Конкурсът "ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира своето 5-то издание в България. През септември и октомври 2024, в рамките на събитието ще бъдат организирани семинари по екологични политики на общините и ще бъдат прожектирани поредица от филми за околната среда, отворени за всички с вход свободен. Посолството на Франция в България и..

публикувано на 17.09.24 в 15:25

София отбелязва своя празник

В деня, в който Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София, и на който градът ни отбелязва своя празник, жители и гости се стекоха, за да присъстват на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Св. Александър Невски". По-рано Столичният общински съвет проведе..

публикувано на 17.09.24 в 15:06

"Лигата на разказвачите" и "Писатели без книги" ще възродят разказваческия дух

Поредната среща с участник във фестивала I Am Sofia, който ще оцвети следващите дни в нашия град. Той е Стефан Касев, който участва във фестивала с форматите "Лигата на разказвачите" и "Писатели без книги". "Два формата, които се завръщат под някаква форма. Зад "Писатели без книги" стои колегата Нинко Кирилов. И двата са насочени към разказване..

публикувано на 17.09.24 в 15:05