Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Самоков легендите са чиста истина

| обновено на 28.01.24 в 19:08

Изнесеното Радиокафе е от Самоков. Гостуваме на музея в града и започваме с неговия директор Веселин Хаджиангелов:

"Живото доказателство съм, че легендите са чиста истина. Голямата чешма е представителна даденост. Легендата гласи, че който пие вода от нея, остава в града. Останах и аз над 35 години. В Самоков е изграден първия Американски колеж. Първият курорт обявен като летовище е Боровец. В края на 19 век започва да се превръща в ски-център. В 1934 се открива първата ски-шанца, за две години е най-високата в Европа.

Самоков никога не е бил затворена общност. Винаги е бил мултиетнически град. В документите от 15 век се говори за християнска, мюсюлманска и еврейска махали. Имало е културен обмен в тези общности, с 5 църкви, джамии и синагога. Не е имало междуетническа омраза. Добрият икономически живот е свързан с металодобива. Това довежда и до развитието на културата и образованието.

След средата на 50-те години на 19 век тук е първият български фотограф, направил прекрасните портрети на нашите възрожденци. Имало е приказка, че софиянци са идвали в Чамкория да си купят европейски дрехи и да се снимат.

Ние се радваме на всички млади хора, които идват при нас."

След него слушаме Любомир Николов, който разказва за изложбата за първата ски шанца в България:

"Много първи неща са се случили в Самоков, фотографията е едно от тях. Тръгва от Самоков като помощник на баща си в първата българска печатница. Неколкократно е ходил в Белград, където работи с фотографията от 1857. Първата половина на 19 век е много важна - навлиза образованието и има нужда от книги. Хората са били инициативни, Самоков по това време е бил голям възрожденски център, нещо като областен град. Имало е доста грамотни хора. В музея се опитваме да представим почти всичко от 19 век. Няма тема за историята на града без поне 10-20 фотографии. Пазим кибрит от първата кибритена фабрика, която е била в Самоков, пазим стъкло - тук е била и първата стъкларска фабрика.

В 1936 музеят вече е част от държавния правилник, сградата е първата, строена за музей. В 2007 претърпява основен ремонт, подчертаваме историята на града, разделена по отделни теми. Тук е имало по-редки занаяти като златарство и бижутерия. Може да се види първия училищен правилник в България от 1862. Поставяме мястото на гравьорската школа и, разбира се, на живописната.

Градът и планината се допълват един друг. Желязото, дървените въглища са хранили града почти до средата на 19 век. Водата, речният пясък и дивечът също, градът създава Чамкория. В 1892 държавна комисия търси място за лечение на туберкулоза и се спира на Чамкория, където е имало само дърводобив. По това време е имало митнически бараки на Песъко, там е минавала преди границата с Източна Румелия. Ползвал се е опитът на курортите на Западна Европа, 1896 вече има общински хотел и първите вили.

Не беше популярна историята на ски-шанцата, тази година стават 90 години от откриването ѝ. Имало е голяма еуфория за практикуване на ски. По-голямата шанца в Германия още не е била готова. При нас е била строена бързо, с дарения от Гранитоид, имало е и банков заем и в началото на 1934 е била открита от принц Кирил, шанцата носи името на майка му. Постиженията са били около 25 метра. Проектирана е от завършил в Германия самоковец, специализирал в армиран бетон. За съжаление е разтурена години по-късно поради липса на техники за поддържане на снега върху дървената конструкция."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

BoYan представи новия си сингъл Replay

Музикантът диджей BoYan беше гост в предаването "Радиокафе". Той има чисто нов сингъл Replay с изпълнителя Stefan Mahendra, който е връзката с хората от Stereofox. "Колкото повече минава времето и колкото повече релийзи се появяват, толкова повече не намирам причина въобще да си търся и въобще да помисля за друг лейбъл, с който да работя,..

публикувано на 13.09.24 в 11:59

New Kids from the Block - фестивал с млади артисти

На 17 септември фестивалът New Kids from the Block ще отбележи Деня на София с две събития. На сцената на ул. "Алабин" 39 първо излиза "Яница Станчева квартет" (Яница Станчева – вокал, Вилизар Гичев – китара, Самуил Даскалов – бас, Андрей Велков – барабани). Празничната програма продължава със спектакъла "Вода" на пътуващ театър "Скрин". "Вода"..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Race for the Cure в борба с рака на гърдата

Race for the Cure е най-голямото благотворително спортно събитие в Европа в подкрепа на женското здраве. То помага на организациите и болниците за рак на гърдата да събират средства и да повишават осведомеността за това заболяване. С 500 000 новодиагностицирани и 125 000 души, които умират от рак на гърдата в Европа всяка година, тези средства са..

публикувано на 13.09.24 в 09:58

Предимно слънчево с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за септември и ще продължи да се понижава. Днес ще преобладава слънчево време. Сутринта на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. В часовете преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава. След обяд на много места в Западна България ще има краткотрайни, временно..

публикувано на 13.09.24 в 07:10
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34