Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Времето на разположение се заплаща допълнително, дежурството - не

Дистанционната работа има редица предимства и се съчетава с т.нар. време на разположение
Снимка: bum-bam.com

Недостигът на кадри в България, а и в Европа, е сред причините сред работодателите да набират популярност двете форми на допълнителна заетост - дежурството и времето на разположение, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК). Темповете на растеж на икономиката също допринасят за популярността им, особено в производствата с непрекъснат цикъл на дейност.

Коронавирусната кризата допълнително катализира навлизането на формата - време на разположение. Тя се прилага в сектори като сигурност и охрана, здравеопазване, производство, кол центрове и др.

Плюсовете за работниците - освен допълнителното възнаграждение, което е колкото за извънреден труд със съответните удръжки, е и осигурителният принос по двата вида допълнителна заетост. От използването на най-разнообразни форми на заетост имат полза както работодателите, така и работниците, твърдят от БСК.

Фактически извършената работа през времето на разположение се отчита и заплаща като извънреден труд.
Тъй като дежурството е част от работното време, на работника или служителя се изплаща уговореното трудово възнаграждение.

  • За момента по Наредбата за структурата и организацията на работната заплата минималният размер на възнаграждението за времето на разположение е 0,10 лв./час, но няма пречка в индивидуален и/или колективен трудов договор да бъде уговорено по-високо.

Недостигът на кадри е основният проблем посочван от работодателите у нас. Търсят се всякакви работници и служители, не само на високо квалифицирани. Членовете на БСК опитват да осигурят добри условия на труд, отбеляза пред БНР-Радио София Жасмина Саръиванова, главен експерт "Социален диалог" в Камарата.

Тя обясни, че когато особения характер на работата налага, тогава може да се уговори готовност на работника или служителя да полага труд извънредно, при необходимост, от там, където се намира.

Задължението за време на разположение се регламентира с индивидуален или колективен договор. Разбира се, този труд има ограничение – например за 1 календарен месец не може да бъде повече от 100 часа.

За дежурство работещият трябва да е на служебното си място. И пребиваването се отчита като работно време. Графиците за дежурство, обаче, трябва да се изготвят предварително, съобразявайки се с необходима почивка, а работникът - да е уведомен достатъчно рано.

В България и в момента не съществува законова пречка да бъде въведена 4-дневна работна седмица, каза Саръиванова.

Тя допълни, че предстои да бъдат приети промени в Кодекса на труда относно работата от разстояние.

Чуйте още подробности в разговора на Данаил Конов. 


Има дейности, за които е задължително да си на работното място Снимка: БГНЕС

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

"Смъртта на времето" - премиера на новата книгата на актрисата Роза Николова

На трети юли в зала Музикална „Борис Христов“ на Централен военен клуб се състоя премиерата на новата книга на Роза Николова „Смъртта на времето". Роза Николова е изявена българска актриса. Родена е в град София. Възпитаник на ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“. За работите си в театъра е носител на награди и отличия от международни театрални форуми на четири..

публикувано на 05.07.24 в 13:19