Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каквото е в главите ви - това правете

2
Учениците на НМУ в Ротердам
Снимка: сайт НМУ

Велислав Стоянов с директора на Музикалното училище, Столина Добрева, след мини турне на Брас бенда на НМУ "Л.Пипков" в Амстердам:

"Благодарни сме и на НМУ, и на НФК. Това е реализация на проект от 2019. Да се обменят добри практики. Май 2023 дойдоха два фюжън бенда с няколко класически инструменталисти от лицея Codarts в Ротердам. Повечето се занимаваха с джаз. Изнесоха два концерта на открито. Получихме тогава поканата да им гостуваме.

Понастоящем брасбенда са 20, иначе пътуваха 16 деца между 6 и 12 клас. В Холандия се култивира вкуса на децата към музиката. Доскоро лицеят в Ротердам е бил консервативен, сега всичко, с което занимават учащите се, във всяка една секунда могат да бъдат извадени от зоната на конфорт, а те го очакват с интерес. Чак ми се прииска да уча там.

Ученичка по класическа цигулка например, всяка седмица има уроци по импровизация и вече е настървена по тях. Както и ние - пяхме госпъл на нидерландски. Децата от Брас бенда в началото бяха притеснени, но им казаха "каквото е в главите ви - това правете"!

Основната цел беше концерт с общи неща. Децата музицираха заедно в стил Ню Орлиънс. После ги накара да напишат парче. Обясни им какво е Mardi Gras и в края на концерта го направиха, наредени в редица, обикаляха около нас, публиката и го свиреха. Едно момче от тях, с награда за джаз-композиция до 18 г. ни даде негов аранжимент на Снарки Пъпи. Изсвирихме и две наши парчета. Децата непрекъснато бяха подтиквани да пишат нещо. Там са провокирани да създават всеки месец различен репертоар. Но нямат предмети като полифония, музикален анализ, че при нас учат 850 деца, а при тях са 200, от които половината са танцьори. Музиката е общуване! Ние още от догодина ще въведем часове по импровизация.

Брас бендът продължава с благотворителни концерти за закупуване на инструменти през пролетта (след 24 май) и есента. Ще има специални гости. Аз започвам с пробно преподаване на импровизация, децата го искат. Може би ще направим и фюжън бенд. Искам да променя брас-обществото, децатане заслужават да се превърнат в незаинтересовани музиканти. Да свирят с цялото си сърце и душа, в момента в залите тук това ми липсва зверски. Имаме ужасяващ мързел, който се захранва със завист. Хората, които се занимават с изкуство, трябва да са отворени към другите светове."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

BoYan представи новия си сингъл Replay

Музикантът диджей BoYan беше гост в предаването "Радиокафе". Той има чисто нов сингъл Replay с изпълнителя Stefan Mahendra, който е връзката с хората от Stereofox. "Колкото повече минава времето и колкото повече релийзи се появяват, толкова повече не намирам причина въобще да си търся и въобще да помисля за друг лейбъл, с който да работя,..

публикувано на 13.09.24 в 11:59

New Kids from the Block - фестивал с млади артисти

На 17 септември фестивалът New Kids from the Block ще отбележи Деня на София с две събития. На сцената на ул. "Алабин" 39 първо излиза "Яница Станчева квартет" (Яница Станчева – вокал, Вилизар Гичев – китара, Самуил Даскалов – бас, Андрей Велков – барабани). Празничната програма продължава със спектакъла "Вода" на пътуващ театър "Скрин". "Вода"..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Race for the Cure в борба с рака на гърдата

Race for the Cure е най-голямото благотворително спортно събитие в Европа в подкрепа на женското здраве. То помага на организациите и болниците за рак на гърдата да събират средства и да повишават осведомеността за това заболяване. С 500 000 новодиагностицирани и 125 000 души, които умират от рак на гърдата в Европа всяка година, тези средства са..

публикувано на 13.09.24 в 09:58

Предимно слънчево с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за септември и ще продължи да се понижава. Днес ще преобладава слънчево време. Сутринта на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. В часовете преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава. След обяд на много места в Западна България ще има краткотрайни, временно..

публикувано на 13.09.24 в 07:10
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34