Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и други 5 общини се възползват от финансовата помощ на програмата LIFE

Много домакинства смениха печките с твърдо гориво с екологични и по-чести
Снимка: Аделина Ангелова

Европейската комисия обяви финансиране в размер на повече от 233 млн. евро в 12 нови стратегически проекти в 10 държави членки по  в подкрепа изпълнението на амбициите в областта на околната среда и климата по .

Освен България, от финансирането ще се възползват и Чехия, Ирландия, Испания, Франция, Италия, Литва, Австрия, Полша и Финландия.

Европейските средства ще помогнат тези страни да постигнат своите национални цели в областта на околната среда и климата и да допринесат към екологичния преход на ЕС.

Европейският съюз има множество различни цели. Всяко едно евро трябва да се харчи по определени критерии и правила, за да има реален ефект, припомни пред БНР-Радио София Никола Миладинов, съветник към бюрото на ЕК в България:

"Каква по-важна цел може да има за инвестиране на средства от нашето физическо оцеляване и здраве чрез опазването на климата на нашата планета на крехкия баланс на нашето съжителство с природата.
Програмата LIFEподпомага екологични идеи за съхраняване на живота на природата, а оттам и на нашия собствен живот и този на нашите деца и внуци.
До 2027 година програмата трябва да разпредели общо 5.4 милиарда евро между 27-те европейски държави. Тя помага на нашите градове и села като финансира такива дейности, чрез които се постига трансформация към устойчива, кръгова и зелена икономика, защита и възстановяване на околната среда, спиране и обръщане на загубата на биологично разнообразие.“

Финансовите средства за нашата страна идват като солидарност от общата европейска каса и страната ни може да се възползва от тази инвестиция, която би била непосилна за общинските бюджети например.

"Важното е България да използва този ресурс и да кандидатства усилено", подчерта Миладинов и даде примери за мерки по проекта - замяна на отоплението на жилища от твърдо гориво (въглища) към други видове отоплителни уреди, които не излъчват вредни газове или проекти за опазване на биологичното разнообразие, много защитени видове животни в нашата красива българска природа.


Столичната община изпълнява Интегриран проект LIFE IP CLEAN AIR „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух” по Програма LIFE на ЕС.

Общата му продължителност е 6 години и половина. В изпълнение е третата, последна фаза на проекта.

Другите бенефициенти са общините Бургас, Велико Търново, Монтана, Стара Загора и Русе, и неправителствената организация в обществена полза „Клуб Икономика 2000“- Експертен център по проекта. 

Предлаганият Интегриран проект е с фокус нисковъглеродно развитие чрез устойчива мобилност и включва финансирането на мерки, за които общините все още не са осигурили съфинансиране от национални оперативни програми.

  • В първата фаза за Столичната община проектът е за разработване на нов Генерален план за организация на движението  на територията на Столична Община (ГПОД). Той ще обхваща всички комуникационно-транспортни потоци -  пътните превозни средства и паркирането, обществения превоз, пешеходното и велосипедното движение. Очаква се резултатите по тази дейност да се промотира за използване от всички големи градове в страната.
  • Във втората фаза се изгражда „умна градска платформа“ за гражданите и гостите на града, която пряко да кореспондира с целия ПУГМ. Проектът ще включва цялостна система за интегрирана и обвързана, лесна за намиране и ясно визуализирана пълна информация в реално време за цялата община на български и на английски език относно: движението на превозните средства на градски транспорт с възможност за времево и финансово планиране на пътуванията; метеорологичната и пътна обстановка и др. информация, имаща отношение към живота и здравето на хората; паркирането в града – свободни места, ценови, времеви и други условия; относно пешеходни зони, тяхната свързаност и интересни културни, спортни и други обекти за жителите и гости на града в тези зони; велосипедно движение (трасета, състояние, велостоянки, вкл. със зарядни станции за електровелосипеди, и др.); пълна информация за системи за споделени велосипеди, тротинетки, електромобили под наем,  електрически зарядни станции; информация за тежкотоварните превозни средства (София е голям транспортен център и през него минават международни европейски пътища); важна информация за интермодалност – свързаност между летище, ж.п. гари, метро и друга информация, улесняваща гражданите и гостите на града и мотивираща устойчивата градска мобилност и алтернативните начини на придвижване. Системата ще позволява надграждане и непрекъснато актуализиране на информацията.

Прогнозният бюджет по Интегрирания проект на София за цялата продължителност на проекта е 5,266 млн.евро, от които: 2,796 млн. ся от ЕС и до 2,470 млн. евро – собствени, съобщиха специално за БНР-Радио София от Столичната община.

Чуйте разговора на Елисавета Белеганска

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49