Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор в СОС: Има ли средства за увеличение на заплатите в градския транспорт

Снимка: Ани Петрова

Няма заложени средства за обещаното увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт на София в проекта за бюджет за 2024 година, алармират отново общинските съветници от ГЕРБ – СДС след среща с кмета Васил Терзиев. 

Според тях не е възможно да се повиши продажбата на превозни документи, от където да бъдат осигурени 37 милиона лева. Нереалистично е да се очаква увеличение на броя на пътниците в градския транспорт, посочи Георги Георгиев.

"За да се изпълни обещанието на кмета, без да има дефицит – 65 000 билети повече трябва да продаваме всеки ден. И ви питам сега – софиянци, марсианци, всеки ден как ще намерим нови 65 000, на които  продаваме билети доброволно, все пак. Тоест проблемът остава. В рамките на разговора за бюджета ще се търси адекватно решение чрез увеличение в приходната част на бюджета. От обещаните 380 млн. лева данъци няма нито лев в бюджета. Ако предвидят 38 млн. лева увеличение, ще успеят да покрият заплатите с повечето данъци", обясни той.

Кметът Васил Терзиев обяви, че няма да се повишава цената на превозните документи.

"65 000 билетчета на ден повече са всичките 37 млн. лева увеличение на заплатите да дойдат от билетите. Програмата не е разчетена по този начин", каза Терзиев. 

"Ясно е, че имаме различия, но трябва да се намери най-добрия начин, по който да се реализира, търсим решенията заедно и няма нужда да се правят изявления", поясни кметът.

Образователният и културният сектор не са финансово обезпечени в проекта за бюджет на София за тази година, посочват още от ГЕРБ – СДС. Достатъчно средства трябва да бъдат предвидени и за сектор "Здравеопазване".

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И София пледира за включването на културата в Глобалните цели на хилядолетието след 2030 г.

С активното си присъствие на 16-ата Годишна конференция на творческите градове на ЮНЕСКО в Португалия, София се заяви като пълноправен участник в глобалния диалог за мястото на културата в устойчивото развитие на градовете, съобщават от Столичната община. На затворена среща на кметове и заместник-кметове от над 100 града от Европа и света,..

публикувано на 05.07.24 в 12:32

Лисица и малките ѝ се настаниха в столична детска градина

Зам.-кметът на столичния район "Витоша" инж. Красимир Джамбазов е получил сигнал от управата на детска градина №160, намираща се в кв. "Драгалевци" за лисица и малките ѝ, които са намерили подслон в двора на институцията. Последвалата инспекция от страна на администрацията завърши с обезопасяването и заграждането на мястото. „Това е..

публикувано на 05.07.24 в 10:36

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници ще изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София , съобщават от Столичната община. От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни..

публикувано на 05.07.24 в 08:07
Мирослав Боршош

Извънредно заседание на комисията по култура в СОС заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк .  Поканен е и кметът на София Васил Терзиев, който преди дни прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Според Мирослав Боршош мотивите за..

публикувано на 04.07.24 в 17:47

Джесика Ланг включи 120 черно-бели снимки в софийската си фотоизложба

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата ѝ изложба в България, която бе открита снощи, е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва близо 120 черно-бели снимки.  "Майстори на фотографията", издание 16,..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Софийската градска прокуратура решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:38
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Фармацевтите се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване. Вчера имаше протест..

публикувано на 04.07.24 в 08:11