Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криминалност по време на социализъм

Снимка: Радио София

Книгата "От кражби до убийства - Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)" на Стефан Иванов е първото по рода си изследване, което разкрива истинските нива на престъпност в социалистическа България. Основна цел на настоящата разработка е да разгледа криминалните престъпления в периода 1944–1989 г. Освен да улови и пресъздаде в цялост характеристиките им, изданието ще се опита да представи по-подробно и четирите най-значими за човека видове сред тях – кражби на обществено и лично имущество, грабежи, изнасилвания и умишлени убийства. На базата на конкретни данни, преобладаващата част от които се публикуват тук за първи път, ще бъдат откроени и обяснени свързаните с тях тенденции, характерни за този динамичен и интензивен откъм политически и социални преобразувания период от българската история.

Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма. На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания.

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна "памет" за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели "по-спокойно" единствено защото истината е била системно укривана от тях. Подробности разказа нейният автор историкът Стефан Иванов. Той е роден през 1975 г. в София. Доктор по история. Заместник-директор на 149 СУ "Иван Хаджийски" в София, където преподава история и цивилизации. Работи активно по международни проекти в сферата на образованието. От 2003 до 2015 г. е избиран в три последователни мандата за общински съветник в София, където е член на постоянната комисия по обществен ред и сигурност, от които четири години – неин председател.

По думите му основното задължение на историка е да бъде вестител на истината, като възпирайки своето лично мнение на базата на архивни обективни данни и свидетелства от епохата да покаже ситуацията такава, каквато е била и да даде на хората възможност да направят своя информиран избор. Общественият проблем е това, че нашето общество продължава да се дави в една неинформирана носталгия и лични колективни спомени, които в много от случаите са неверни. Авторът е работил четири години, преглеждайки десетки хиляди страници от архива на МВР, Комисията по досиетата, редица лични спомени, стотици книги, в това число над 40 на чужди езици.


"Отваря се една врата за още много други изследвания след това. Това не е затваряне на вратата, това не е претенция за истина от последна инстанция. Отваря се един разговор, който обществото не е имало куража досега да започне", каза той. И уточни, че криминалната престъпност е проблем за всеки един вид политически строй. Иванов уточни, че изследването му не обхваща политическите престъпления, а само криминалните.

"Над 90% от данните, които аз публикувам се публикуват за първи път, защото аз съм може би първият човек, който е имал възможността да работи с тях в архива", каза той. Първата част от книгата разглежда престъпленията по години. Втората част обяснява възрастовите, регионалните, етническите и половите характеристики, а в третата глава се разглежда противодействието срещу тези престъпления и всички звена, които са ангажирани в борбата срещу престъпността.

"Има една абсолютно доказуема връзка във времето, между огромните процеси на вътрешна демографска миграция свързани с отнемане на земята на българските селяни от управляващите комунисти и тяхното преселване в големите градове, особено в столицата София", посочи авторът. По думите му в много доклади от всички звена на МВР се казва, че те не могат да се справят, тъй като в столицата пристигат огромни групи от хора и се съсредоточава голяма група от криминален контингент.

"Към онзи момент хората не са виновни за това, че не са знаели каква е фактическата ситуация. Аз самият съм живял 15 години в този режим, самият не съм имал представа, също съм играл спокойно, също съм карал колело до 12 часа през нощта, но това е защото не съм знаел какво се е случвало с много други деца и с много други хора по това време в същите тези паркове и улици, по които ние спокойно сме играли", каза Иванов.

Той добави, че един 45 годишен период е доста дълъг за историческо изследване и той има своите подпериоди. Най-слабият период и с най-малка разкриваемост от службите е този, след първите години на преврата от 1944 година, а най-лошият е между 1984 и 1989 година. Най-силният период пък е втората половина на 60-те и 70-те години, тъй като е свързано с много сериозно засилване на тогавашната школа "Георги Димитров", която в момента е Академията на МВР. Тя започва да надгражда знанията на вече назначените милиционери, а на тези, които тепърва ще биват назначавани се провеждат задълбочени и дълги обучения.

Книгата има обобщение и на английски език, тъй като ще бъде изпратена в много библиотеки по света за да послужи на хора, които изследват тази област. В останалите социалистически държави по темата има частични изследвания за ГДР и Полша.

"Прави се едно много голямо изследване от Института по криминалистика и криминология към МВР, който изследва стотици затворници в продължение на 12 години, това е доста обемен труд. Има едно доста прилично като обем изследване, което е публикувано за секретна консумация само в рамките на министерството. И накрая какво се оказва като резултат: около 94% от извършителите на тежки престъпления са с двама живи родители, живеят в собствено жилище, с доходи над средните, с много добро образование на родителите. Част от тези извършители дори са част от тогавашния политически елит на страната. С което категорично се доказва, че няма връзка със средата, в която е израснал от гледна точка на битови условия. Защото вие може да растете в най-добрите битови условия, но когато нямате пълноценна връзка с вашите родители и когато не сте научен да изпитвате емпатия и други нормални чувства, това може да се развива във времето. Така, че поне по-широкият поглед показва, че няма никаква връзка между социалното положение, между финансовото положение и потенциалното отключване на бъдещо девиантно поведение в тези хора", заяви Иванов.

Книгата е предназначена за хора занимаващи се с най-различни науки, както и към хора, на които им е интересна историята на България такава, каквато е била.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица

На 1 октомври в православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица. Празникът произхожда от събития, случили се през 910 г. в Константинопол (днешен Истанбул). По време на обсадата на града от врагове, жителите се молели във Влахернската църква, когато Свети Андрей видял видение на Пресвета Богородица. Тя се явила пред молещите и ги..

публикувано на 01.10.24 в 09:02

БНБ вдигна основния лихвен процент до 3,43%

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 % от 1 октомври, съобщават от БНБ. Основният лихвен процент е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто, колкото и през май. В периода от януари до април показателят..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Октомври започва със слънчево и ветровито време

През днешния ден в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и там на отделни места може да превали дъжд, съобщават от НИМХ. Ще остане ветровито. В Североизточна България ще духа и временно силен вятър от северозапад. Максималните температури ще са между 16° и..

публикувано на 01.10.24 в 07:15

Призив да отворим сетивата си за красотата в дебютния албум "Виж" на Uke Duo

„Виж“ е дебютният авторски албум на Петър Терзиев и Вилизар Гичев от Uke Duo. Двамата работят заедно от около 10 години. Пред Радио София те споделиха, че още през 2017 г. са записали албум с укулеле инструментали, но „Виж“ е първият им албум, в който и музиката, и текстовете са авторски. „Музиката, която сега представяме е много различна. Аз..

публикувано на 30.09.24 в 17:46

Втори СТЕМ център отварят в самоковско основно училище

Пет нови високотехнологични и оборудвани и свързани класни стаи отвориха врати с откриването на учебната година в самоковското основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Те ще служат по различните учебни предмети – математика и информатика, биология и здравно образование, информационни технологии, природни науки. Това е вторият СТЕМ..

публикувано на 30.09.24 в 17:14
Иво Емануилов

България се включва в създаването на Кодекс за поведение в областта на ИИ с общо предназначение

България се включва в създаването на създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект (ИИ) с общо предназначение (general-purpose AI). Институтът GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Работната група . Инициативата е на Европейската служба за ИИ - център на експертния опит в областта на ИИ съгласно..

публикувано на 30.09.24 в 15:54

80 г. история на архитектурното ни образование и неговото бъдеще

Чрез форум, изложба и трансформация на вътрешния двор на УАСГ до 6 октомври може да бъдат разгледани историята и проблематиката на архитектурното образование у нас. Събитието е озаглавено "Education works"  и е инициативата на фондация „Underschool“, която работи за подобряването на архитектурното образование чрез изследвания, намеси и..

публикувано на 30.09.24 в 15:25