"Нашата любовна история с розата започна преди повече от 10 години, когато със сестра ми бяхме още студенти.Тя завършваше магистратура в Милано, аз учех в София и идеята се роди в Милано. Тогава тя учеше "бранд мениджмънт" в столицата на модата, в международна среда и всеки от най-различни краища на света разказваше с какво е известна неговата държава, кои са брандовете, които са популярни", каза тя пред Радио София.
След като са попитали сестра й с какво е разпознаваема България тя е казала, че е с розите. Донесла им е сладко от рози от сувенирен магазин и колегите й са се възхитили.
"И понеже нашето семейство е с предприемачески дух решаваме да погледнем тази идея, да навлезем малко в дълбочина, да проучим има ли храни с рози, какви са те, как са позиционирани, кои са от България, на международния пазар какви има и всъщност разбираме, че има, но много малко. В България определено не е нещо, което е развито, а всъщност розата може да се добави в най-различни хранителни продукти и да се получи едно невероятно богатство от храни, чрез които розата да бъде достъпна за хората", сподели Абаджиева.
Тя отбеляза, че марката, която са патентовали важи за целия Европейски съюз, като са започнали с производството на сладка, плюс сушени рози за чай.
"В последствие запознахме да работим с розата, създадохме първия шоколад с маслодайна роза през 2014 година, патентовахме рецептата в Българско патентно ведомство. Тогава аз и сестра ми бяхме вписани в списъка на изобретателите", отбеляза тя. И добави, че както всеки бизнес и този има своите предизвикателства.
Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.
Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..
През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..
Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване. България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров - зам.-председател Българската хотелиерска..
Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..
Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...
Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета Every Dog Matters EU до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..
Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..