Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделие 3.0

Проф Румен Томов, декан на Агрономическия факултет на Лесотехническия университет за конференцията "Земеделието в контекста на зелената сделка" (2 април), агрономическите игри за студенти (3 април) и финала на Еразъм проект "Микрогрийнс и вертикално земеделие" (4 април):

"Почти всеки месец правим подобни събития, но тези са посветени на Седмицата на гората. Бяхме провокирани от съвременните проблеми, като изхранването на човечеството. Балансът на агроекосистемите е най-важен. Да се продължи ли с конвенционалното или да се върнем към екологизирането му по различни начини.

Нашата позиция е да представим всички възможни форми, акцентираме на екологосъобразните. Важното е прекия контакт на студентите с колеги от практиката. На тези дискусии студентите усещат новите форми на земеделие. Това е реален бъдещ бизнес, гостите ни са с такива бизнеси.

Проектът ни по Еразъм за микрорастенията е много важен - те са много добре приети от кулирани, на срещата в четвъртък отгледаните такива ще бъдат предоставени на гостите да ги опитат.

Предлагаме хибридни специалности, те дават възможност за земеделие 3.0 или 4.0. С навлизането на дигитализираните системи земеделието не е това с мотиката, тракторите вече са като космически кораби."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пазар на желанията

Арон Рот и Бояна Джикова отварят галерия за съвременно изкуство „ Пунта “ на Женския пазар: "Ако следваме логиката, че изкуството е рефлексия на процесите, Женският пазар е място, което има нужда от изкуство. Сега имаме повече случайни посетители, чиито погледи са приковани от витрината, това е предизвикателство. Важно е дейността да не ни е..

публикувано на 28.12.24 в 11:25

Хлябът приема емоцията на човека

Пекарна „Рецептите на баба“  - Даниела и синовете ѝ Томислав и Денислав се занимават с приготвяне на хляб и закуски от години. Те са една от обичаните пекарни в Лозенец и защото приготвят погачи и питки по поръчка за различни поводи. По празниците тяхното работно време е почти без никаква почивка, но удовлетворението и мисълта, че са допринесли с..

публикувано на 28.12.24 в 11:00

Всеки има право да бъде различен

Късометражният анимационен филм „ Митология на моя аквариум “ на Светлана Генчева е една история за светлината, тъмнината, приемането и личната трансформация: "Добавената виртуална реалност работи в синхрон с маслената живопис, която представям. Гледана през таблет или телефон оживява. „Митология на моя аквариум“ е една философска приказка. Получи се..

публикувано на 28.12.24 в 10:35

При ЕЛКА "Мореплавателят"

Мадлен Янева ви кани предновогодишно в Националния политехнически музей: "Гостите ще могат да видят най-новата ни изложба с прочутите ни калкултори ЕЛКА - първият му модел от 1965, както и "мореплавателят" ЕЛКА 130 - с нея сем.Папазови успяват плаването си с "Джу-5". Изложбата ни на втория етаж, открита за Празника на София, по желание на публиката..

публикувано на 28.12.24 в 10:21

Чат с BG GPT

Интервю с BG gpt съвети за Нова година: къде да посрещнем, как да се облечем, какво да пожелаем на близките. Не обръщайте внимание на англо-американския му акцент с леко шопски диалект и неправилни ударения: Как виртуалният асистент посреща новата година - в звуковия файл.

публикувано на 28.12.24 в 10:00

Какви са рисковете в планината през зимата?

Какво трябва да е поведението ни в зимната планина и какви са рисковете при карането на ски и сноуборд извън пистите? Как се работи с лавинна екипировка, как да се подготвяме за ден в зимната планина, как трябва да реагираме в случай на инцидент? На тези въпроси пред Радио София отговаря планинският водач Николай Павлов. Планината винаги е..

публикувано на 27.12.24 в 18:25

Всяка година събраните разделно отпадъци от опаковки в София се увеличават

С около 7% се увеличават с всяка следваща година събраните разделно отпадъци от опаковки, спрямо предишната година. По време на празниците този процент нараства до 20%, каза пред Радио София Ива Стефанова- мениджър комуникации в една от организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки. "Хубаво е, че освен, че хората консумират повече,..

публикувано на 27.12.24 в 17:03