Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми и перспективи пред икономиката на столицата

Снимка: БГНЕС

Икономиката на София е оставила последиците от ковид пандемията в миналото и продължава да доминира на регионалната карта, водена от бързия ръст на дигиталния сектор. Пазарът на труда вече е задминал предишните си рекорди от 2019 г., а заплатите растат с по-бързи темпове от останалата част на страната. Демографските тенденции също постепенно се нормализират, благодарение на активизирането на положителните миграционни процеси и спада на смъртността. Това са сред най-основните щрихи в обновения Икономически и инвестиционен профил на София, изготвян от ИПИ за Столичната агенция за приватизация и инвестиции. Подробности по темата разказа д-р Мария Александрова Попова - Христова, главен изпълнителен директор на Инвест София.

"София има двойно по-голяма тежест на икономическата карта, спрямо населението си, което се обяснява с концентрацията на икономическа активност тук. Разбира се, структурата на местната икономика е ориентирана към услуги с висока добавена стойност. През 2022 г. общият размер на преките чуждестранни инвестиции с натрупване в предприятията в столичната икономика достига близо 15 милиарда евро, което е повече от половината, спярмо всичките 29 млрд. за цялата страна. 66% от населението на столицата е в трудоспособна възраст, като това е ключов фактор за развитието на всяка икономика. 44% пък са с висше образование така, че не е изненада", посочи тя.


По думите й една добре развиваща се столица не пречи на всяка цена на останалите развиващи се райони в една държава, а напротив, тя би могла да бъде в помощ на по-малките центрове в страната.

"С колегите инвестиционни експерти и партньорите ни от бизнеса създадохме инвестиционни профили на градовете, процедури за обработване на инвеститори, картографирахме отговорните по райони структури отговарящи за обслужването им. Създадохме един готов продукт, който дадохме на Българската агенция за инвестиции (БАИ), където всъщност му беше мястото. Заради нестабилната политическа обстановка и смяната на четири директори на БАИ от 2020 година досега, няма развитие по темата", каза д-р Попова-Христова.

Тя отбеляза, че чуждестранният бизнес има определени изисквания и параметри, с които се съобразява - експерти, парцели и инфраструктура, затова предпочита да инвестира в София. Анализите сочат, че водещото място е заето от дигиталния сектор. Инструментите, които предоставят тези технологии дават възможност на хората, на кадрите, независимо от възрастта и образованието им да се преквалифицират и да се реализират по-успешно на пазара на труда.


Къде е лимитът на София да приютява сериозни икономически дейности?

"Като цяло се съобразяваме с приоритетните индустрии за града ни, които са присъщи за всяка столица в съвремието. IT технологии, био технологии, креативни индустрии, аутомотив сектор. Това е откъм лимит да кажем, разбира се отново не на всяка цена и не означава, че само това са индустриите, които биха могли да бъдат развивани в София. По отношение на размер и на растеж не би следвало да говорим за лимит, а по-скоро за качество на управление на растежа, за управление на кризи, на рискове, и на промени в растежа", сподели д-р Попова-Христова.

Проблемът, че София създава половината БВП, а населението й е едва 18% от това на страната го има и в други държави, заяви тя.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23