Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дни на роботиката'24 към ТУ- София" с поредно издание

Снимка: Радио София

Най-голямото състезание по роботика в България - "Дни на роботиката'24 към ТУ- София" се завръща на 13-ти април 2024 г. То ще се състои в 7-ми учебен блок на Технически университет - София, като ще бъде с нов облик и състезателни категории. Състезанието е инициатива на клуба по Роботика към ТУ - София и се провежда ежегодно с цел да се насърчи и мотивира развитието на роботиката и иновациите в областта на технологиите. Инициативата включва изложение с технологични разработки и състезания, които са ориентирани към студенти, ученици и хора с интереси в техническите сфери. По темата подробности разказаха Денис Исметов, председател на клуба по роботика на ТУ, доц. Владимир Христов - научно-методичен ръководител на клуба и Цветослав Илиев - второкурсник в ТУ - София.

Клубът започва своето съществуване преди повече от 20 години от малък катедрен клуб, след което постепенно се разраства и набира членове. После преминава към студентски съвет и по този начин се отваря за целия университет. В момента в него много млади хора от различни специалности успяват да сформират екипи и да участват по различни проекти и хакатони. Членовете му са като едно семейство, те си помагат освен за организацията, също така и за учебния процес. Освен това през последните години членуват и хора от други университети.


"Това е пространство, където можеш да развиваш други умения, тъй като дотогава се бях занимавал само със софтуер, а сега в последствие започнах да се занимавам и с 3D моделиране, електроника и различни други проекти", сподели Илиев.

По думите на Исметов през 2023 г. се е провело първото издание след ковид пандемията, а плановете са издание да има и през следващата, 2025 г.

"Това е едно от събитията, с които се гордеем в нашата организация, защото освен, че е на национално ниво, то събира хиляди ентусиасти от цяла България", каза той.

Доц. Владимир Христов посочи, че тази година състезанието включва няколко категории: "сумо", "следене на линия", "пъзел", "3D лабиринт", както и "свободен стил". Групите на участниците са разграничени по възраст, а новост в изданието ще са дисциплините "LEGO" и "рали състезание", което ще включва автономни и управляеми роботи. Рундовете са по 3 минути, като в серия могат да участват до 4 робота на терен. Голям процент от записалите се участници са извън София, а очакванията са да пристигнат над 200 души, заедно с около 50 ментора. Регистрираните разработки в изданието надвишават 100.


"Идеята е да съберем тези хора, да ги запознаем, защото дори сега наблюдаваме от записалите се в проектите едни колаборации от предната година като цяло, което всъщност е наистина доста хубав резултат и ние се радваме изключително много", каза Исметов.

Тази година състезанието е под патронажа на две министерства - Министерство на образованието и науката, както и Министерство на иновациите и растежа. Тематиката на събитието е "Robo royal" и ще има награди за роботи, които най-много се доближават до "кралската" тема. Формата за регистрация може да бъде попълнена до 13 април, когато е и състезанието.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23