Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 16 април

Петиция "За свързани, удобни и безопасни алеи в София" ще бъде връчена на Столичната община

Драгомира Раева и Иво Делин пред Радио София

Снимка: Радио София

Разговор за алтернативната мобилност – за велосипедизъм и колоездене в града и за една петиция "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София", която събра над 5100 подписа. Гостите в предаването "Радиокафе" – Драгомира Раева от сдружение "За земята" и Иво Делин, представител на сдружение "Велоеволюция", създател  на youtube канал споделиха съвети за градски колоездачи One Cyclist in Sofia с акцент – как да се придвижваме удобно, бързо и безопасно в града.

Време е за реализация на петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София", която екипът на Радио София представи, когато се събираше подкрепа за нея.

Какво се случва с днешна дата?

"Тя ще остане отворена, няма да има краен срок, но в момента активното събиране на подкрепа е по-скоро в залеза си. Стартирахме на 16 септември 2023 година и това, което предстои да се случи е, че на 16 април ще я връчим публично на Столичната община, като ще я приеме господин кмета на София Васил Терзиев. С него очакваме да бъде и заместник-кметът по "Транспорт и градска мобилност" господин Илиян Павлов. Като двама официални представители на Столичната община те ще приемат исканията в тази петиция и очакваме да коментират какво е тяхното отношение, намерение, възможности и планове за отговор на шестте искания в петицията, която получи голяма подкрепа, особено в първите месеци", сподели Драгомира Раева.

"В момента над 5 хиляди души са подкрепили подписката, надявам се до 16 април да бъдем 5 200 души. Ние нямаме социологическо проучване за петицията, това са хората, които са изразили своето положително мнение и подкрепа към шестте искания в нея", допълни тя.

"Голяма част от тях са активни велосипедисти, но също и немалко пасивни такива, които биха искали да карат велосипед в града, но не го правят по една или друга причина, като най-често тя е, че ги е страх, имат някакви притеснения не само за тях, но и за своите деца", уточни Драгомира Раева.

Липсва представителна статистика колко са колоездачите в София.

"Измерва се колко придвижвания се правят в града на велосипед, а не колко хора, защото е важно ако има 1 милион изминати километри с автомобил за днес, то какъв процент от този 1 милион са изминати с велосипед", посочи Иво Делин.

По думите му с точния процент  на велосипедните придвижвания се спекулира, че е между 1 и 2 %, но той сезонно варира, като през зимните дни спада, а през лятото доста се вдига, но това са придвижвания само за транспорт, а са изключени каранията в парка за рекреация и спорт.

Периодични измервания на определени места показват километрите изминати с велосипеди:

"Всяко кръстовище, велоалея в празничен и делничен ден, сутрин и вечер, каква е натовареността, като това трябва да се прави веднъж на 2-3 години" уточни Иво Делин.

Сдружение "Велоеволюция" е правило няколко такива измервания през годините, които са предоставени на Столичната община.

Това което е нужно да се направи е да има тези станции или камери, които да извършват тази функция, посочи Драгомира Раева.

"Имаме и заявка от Столичната община, че това ще започна да се прави, а то е важно, за да се уточни реалната ситуация в града", допълни тя.

"Когато имаш план къде искаш да стигнеш, като процент от пътуванията с велосипед, ще можеш да проследяваш как се развива тенденцията и да могат да се насърчават тези райони, където има повече потребление, а там където няма потребление, да бъде създадено, като се създадат условията за велосипеден транспорт", изтъкна Раева.

Още за целите на петицията и за исканията към новата общинска администрация, чуйте от разговора на Боян Бочев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват организацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ да се приведе в..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин Профиров, аудиото продукцията е на Янко Генов. Песента излиза във всички стрийминг платформи на..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35