Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 27 април от 18 часа

Премиера на първия наш фентъзи филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия"

Част от създателите на филма
Снимка: Роман Михайлов

Екипът на предаването "Добър вечер, София", посрещна многобройни гости, които дойдоха от света на вълшебствата, за да ни разкажат за "Бандата на Банши: Рецепта за магия" - първият български фентъзи филм, който ще има своята премиера на 27 април. В него зрителите ще се впуснат във вълнуващо пътешествие, подходящо както за деца, така и за възрастни, в един вълшебен свят, където всеки е магьосник, носещ в себе си силата на въображението и възможност да преобрази света около себе си.
Ето кои бяха гостите ни:

  • Биляна Исаева в ролята на Смърдаша,
  • Ралица, в ролята на таласъма Ваку, 
  • Александър, който играе ролята на Банши и 
  • режисьорът и продуцент на лентата Ангел Георгиев.
Специфичното за всеки от изброените герои ще разберете от разговора. По-важното е, че всичко около тях се случва по един забавен, леко смешен, магичен начин.

Ако нещо в крайния си вариант е красиво, богато и изпипано в детайли, то вероятно е било необходимо като диамант, да се шлайфа постоянно. Така режисьорът и продуцент на продукцията Ангел Георгиев онагледи дългия път, през който е преминала, преди да достигне своята крайна дестинация – зрителят.

"Фентъзи се прави трудно и дълго поради високия бюджет, много ще се радвам на зрителите да им хареса. Подходящ е за деца, за родители. Филмът е късометражен, с дължина 25 минути, идеята за него тръгва от театрална постановка, създадена по книгата "Пътешествията на Мая", която също е моя", разкри той.

Героите са весели, глупави, и имат сърце, противоречиви образи, пълни с хумор и радващи със своята поява и развитие, разказа още режисьорът.

“Бандата на Банши: Рецепта за магия“ не само ще ни забавлява, но и ще ни предизвика да разгледаме живота с нов поглед - през призмата на смеха, вдъхновението и лекотата.

Този епизод, чиято премиера ще видим, е пилотен, предстои да стане сериал. Когато гледаме този филм, трябва да знаем, че всички образи ще се развият във времето.

Филмът е сниман в близост до град Трън, в Балкана и всичко изглежда много автентично, затова въпреки дъжда, заради хармонията се получиха нещата, сподели още Ангел Георгиев. Без да бъде изградена визията на един образ, той не може да стане плътен на екрана, категоричен е той.

Изпипаното в детайли, майсторското преобразяване на визията на актьорите, специалните ефекти, дрехите, като част от каменната епоха, всичко е част от рецептата за магия.

Ще видим и герои пълни антиподи – вещица и фея.

"Изключително преживяване е да видиш как се случва отвътре магията на киното, как се прави филмът", споделят актьорите.

Но защо “Рецепта за магия“, какво и как ще се случи някъде там, чуйте още от разговора на Яна Спиридонова.
И разбира се, посетете премиерата, тази събота, 27 април, от 18 часа.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49