Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Снимка: Ани Петрова

Музеят "Борис Христов" представя изложбата на 20-годишната художничка Катерина Кацарова. Нейните над 20 иконографски творби напомнят на публиката за срещата между небесната духовност и земния, ефимерен свят на реалността. Всяко от представените произведения е проникнато от нейното искрено почитание към конкретен светец или свещена фигура. Изображенията са в ярки цветове и с палитрата, състояща се предимно от символичните нюанси на златно, червено и зелено. Обединени под общото заглавие "Образ и присъствие" творбите във втората самостоятелна изложбата на художничката препращат към връзката между изображението и идеята за въплъщението. Кацарова е родена в Монреал (Канада) през 2003 година, но е израснала и живее в София. Работи основно с акрилни бои, маслен пастел и цветни маркери. Концентрира се върху създаването на картини, изобразяващи религиозни и исторически сюжети. Първата си самостоятелна изложба е поканена да направи, когато е едва 16-годишна, в галерия "Дебют". Катерина е носител на редица награди от български и международни конкурси, сред които награди  от конкурса "Раждането на спасителя", "Апостола на свободата".

 

По думите й експозицията е фокусирана върху излъчването на иконографски образи и най-вече изразявайки нейното преклонение пред образите на светци и библейски фигури. Когато има свободно време винаги се старае да нарисува нова картина или икона. Сюжетите избира не само спрямо православния календар, но и спрямо образец, който много харесва. Моментът, в който е осъзнала, че е вярваща е бил в ранната й възраст:

"Бях доста малка, на около 10 години, имах трудно детство и през този период вярата ми помогна да намеря някакъв сигурен пристан. Оттогава съм вярваща и това се проявява просто по различни начини. Аз тогава още не рисувах, но в последствие започнах постепенно да вкарвам своята вяра и в изкуството, което създавах", каза тя. 

Изкуството и вярата са пренасочили страха и тревожността й в по-смислени посоки, а в по-късен етап от живота й за това е допринесъл и спортът. Кацарова заяви, че вярва в спасението и единственият начин, по който при нея то може да стане е чрез труд в много направления.


"Без да се тренира духът не могат да се постигнат високи резултати в спорта. Аз смятам, че имам още много да работя в тази посока така или иначе. На първите ми състезания съм имала твърде голяма тревожност или притеснение, но постепенно с всяко следващо успявам да се откъсна все повече от тези неща и да се опитам да възприемам събитията, или света какъвто е, за да контролирам това, което зависи от мен", заяви Кацарова.

Във втората част на изложбата си тя засяга всякакви теми и най-различни образи - жираф, индонезийско момче, тигър, българска история, Волтер, Дюрер и др. Какви са капаните на съвременния свят и модерността?

"Капаните за духа са навсякъде, те биха могли да са дехуманизацията чрез прекаленото обсебване от социалните мрежи, за това как човек поставя своята идентичност редом със социалните мрежи. Мисля, че другата част, която би накърнила душевния свят на съвременния човек е това, той да забрави изцяло традиционните ценности в обществото, защото много от тях неслучайно са надживели хиляди поколения. Такива са смирението, почитта към родителите и чувството за вина. Съвестта липсва на съвременния човек. Той не само живее за мига, но и никога не поглежда назад дотолкова много, че всеки помен от съвест му е чужд", каза Кацарова. Тя сподели, че без спорта и изкуството е щяла да бъде един много меланхоличен човек.


"Според мен трябва да се уподобим на Адам и Ева в ада, които Христос слиза да спаси във Велика събота и отново да се докоснем до старите, но непреходни морални устои на християнството. И да си зададем въпроса не само защо сме християни, а дали мислим всеки ден през годината като едни истински вярващи", отбеляза тя.

По думите й опасността да забравим тези устои е постоянно сред нас, защото можем да стигнем до прекомерна гордост, която е един от най-големите грехове, присъщата на човека гордост, вярата само в себе си и собствените си възможности.

"Нея трябва да я има, но да си припомним, че все пак без Господ, както е казал апостол Павел, "без Него не можете да правите нищо". Защото не може да се създава изкуство, не може да се правят постижения в една сфера без Божията благодат", заяви Кацарова.


Тя посъветва хората да се въздържат от приемането на голяма част от информацията, тъй като тя е излишна и ни изпълва с нечисти помисли, изкушения и внушения, защото тя е едно голямо внушение. Повлияна от стоическите произведения на Марк Аврелий, Сенека и Епиктет Кацарова е открила, че в техните съчинения личи стремежът на човек да контролира собствената си личност до такава степен, че външният свят да не й влияе по никакъв начин и да не нарушава нейната цялост. Посланието към младите хора, която тя отправи е, че трябва да се замислят повече върху качеството на своите постъпки в дългосрочен план. "Великден е шансът ни да намерим изгубената си връзка с Бог. Всеки ден ние сме едни начинаещи, които отново преминават през пътя към спасението, което ни чака, стига да полагаме усилия и душевни подвизи", заяви младата художничка.  

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23