Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на Food & Beverage Forum

Снимка: Радио София

Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори и доставчици за индустрията. Тя ще се проведе на 8 май 2024 г. в Event Space 2020 (малкото НДК) в София. По време на Food & Beverage Forum 2024, темата за националната кухня ще бъде разгледана от две страни – кои храни и ястия имат потенциала да станат "визитна картичка" на българската кулинария в чужбина и как можем да развием така популярния в други страни гастрономически или наричан още гурме-туризъм.

Кои са по-важните кулинарни и F&B тенденции през 2024 и кои от тях си заслужава да въведем в ресторанта? Подробности разказа Георги Дучев, изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (Bulgarian Association of Hotel Executives – BAHE).

"Food & Beverage Forum е ново събитие, което се организира с две основни цели. Едната цел е да съберем професионалисти, които се занимават с храна, или както се казваше едно време "обществено хранене". Това са шеф готвачи, хотелиери, ресторантьори, туроператори, които правят кулинарни турове. Те ще си говорят за тенденциите в кулинарията и бизнеса въобще, като втората част ще бъде по-интересна. Ние каним различни експерти, с които искаме да си поговорим има ли потенциал българската национална кухня да се превърне в експортен продукт и при подходяща реклама да превърнем България в гурме дестинация. Това е тема, която е доста актуална предвид последните тенденции, че напоследък в цял свят има бум на кулинарни предавания и въобще кулинарията е в центъра на интереса на обществото. Става въпрос за храна, която сама по себе си е една изключително позитивна емоция. Ние знаем, че нашата кухня е много добра, но искаме да проверим как може чрез нея да превърнем България в гурме дестинация", каза той.

Къде се намираме в момента и разпознаваема ли е българската кухня за чужденците?

По думите на Дучев ние се губим на фона на световната кулинария, защото маркетингът ни е слаб. В Япония и някои азиатски страни сме известни с киселото мляко, а ако говорим за шопска салата, тя е популярна, защото в продължение на десетилетия е налагана от "Балкантурист". Яйцата по панагюрски и ред други храни са вкарани в рецептурник на "Балкантурист" през 70-те години на миналия век и са въведени в цялата верига хотели, които тогава са посрещали чужденци.


"По този начин се прави маркетинг - с координирани усилия, целенасочено, година след година. Това е което ние трябва да започнем да правим сега, за да можем да говорим за нова вълна в българската кухня, за българската кухня като експортен продукт", отбеляза той.

По думите му всеки празник и повод може да се използва за да промотираме нашата кухня, като ни е нужна повече изобретателност в маркетинга, както и по-координирани усилия между шеф готвачи, хотелиери и ресторантьори. От известно време асоциацията води диалог с хотелиерите за това как може да се подобрят нещата по отношение на маркетинга и извън правителствените програми за реклама са взели решение за стартиране на кампания за българска закуска. Тя трябва да се състои с поне 4-5 неща характерни за нашата кухня - баница, сухи колбаси, сирене и други, като също така е съпроводена с табелка "Bulgarian breakfast". Идеята е, че човек като види табелката ще опита от любопитство закуската, а когато опита е много вероятно тя да му хареса.

"Ние търсим решения там, където можем да ги открием и със собствени сили да направим нещо. Иначе ако говорим за реклама, за промотиране на дестинацията, ние сме много изостанали. Имаме прекрасна кухня, имаме и ужасна реклама. Това е нещото, което трябва ад се промени и се надяваме с малки стъпки, тъй като е дългосрочно и не може да стане от днес за утре, но имаме добри шансове", отбеляза Дучев.

Той посочи, че нашите шеф готвачи са на много високо ниво и по нищо не отстъпват на френските и италианските си колеги. Освен това за рекламата могат да спомогнат и блогърите, а в последните години се организират редица кулинарни фестивали, които имат потенциала да се превърнат в притегателен център за чужди туристи. За тях обаче е нужна координирана работа от Министерство на туризма, браншови организации и отделни хотелиери, за да привлекат интереса към тях и те да присъстват в календарите на местните хотели, които активно да ги промотират.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Авторът Весо Портарски

„Унгарски танци на Тенерифе“ доказва, че животът е твърде кратък, за да сме сериозни

 С пиперлив хумор, безупречен сарказъм и копнеж по малките удоволствия, Весо Портарски кани съвременния читател на стендъп комедийно шоу в сборника с разкази „Унгарски танци на Тенерифе“. Двайсет и пет разказа от личния дневник на автора се превръщат в безупречни скечове, представени през погледа на българин в чужбина, турист в курорти със съмнителни..

публикувано на 04.10.24 в 12:45

Превръщат стари банкови карти в паркова мебел

Инициативата „Град като хората“ се реализира от четири години, а целта е градските пространства да станат по-приветливи. Първото облагородено място в София беше подлеза на бул. „България“, който беше изрисуван с красиви графити, казаха пред Радио София Адрияна Михайлова и Ирена Първанова, които са част от „Град като хората“. Тази година фокусът на..

публикувано на 04.10.24 в 12:26

Безплатни продукти за новородени от бедни и рискови семейства

Новородени деца от бедни и рискови семейства ще получават безплатни продукти по европейска програма, като процедурата в България ще се предлага към общините чрез Агенцията за социално подпомагане. Семействата на новородените деца от бедни и рискови семейства ще могат да получат безвъзмездно 7 вида стоки, предимно детски дрешки – ританки, боди, пижами,..

публикувано на 04.10.24 в 12:05
Национална музикална академия

Проф. Сава Димитров: Има глад за кадри, свързани с музикалното образование и обучение

Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” е единственото висше училище за професионални музиканти в България. От самото си създаване Академията популяризира музиката чрез публичните изяви на своите възпитаници и преподаватели. "Аз твърдя, а колегите ми са убедени в това, че Музикалната академия дава най-доброто образование, дори..

публикувано на 04.10.24 в 10:34

Започна освежаване на подлеза "Ротондата" пред Централна гара – София

До края на месец октомври 2024г. влиза в сила нов план за обновление и безопасност на подлеза "Ротондата" пред Централна гара – София. Планът е изготвен от Столичната община, заедно с администрацията на район "Сердика" и кмета на района Момчил Даскалов. Целта е да се решат проблемите, които от години са факт в подлеза - да се подобри..

публикувано на 04.10.24 в 09:03

Слънчев петък, с температура в София около 28°, през уикенда - застудяване и дъжд

Днес в Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево, а над Западна облачността ще се увеличава и вплътнява. След обяд и през нощта срещу събота на места там ще има валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. Ще духа умерен, близо до северните планински склонове – временно силен и поривист юг-югозападен вятър, който след обяд в северозападните райони ще..

публикувано на 04.10.24 в 07:35

Представители на Space Camp Turkiye споделят опит и визия за развитие на STEM образованието

Тази вечер ще се проведе специална среща, организирана от Space Camp Turkiye, Център за творческо обучение и Научно-образователения детски център „Музейко“, която е насочена към директори на училища и учители. Идеята е да се представят възможностите за участие в програмите на Space Camp Turkiye, както и предстоящите инициативи в областта на STEM..

публикувано на 03.10.24 в 16:44