Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Снимка: mentortheyoung.com

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и помага за реализация на конкретни цели, които могат да бъдат личностни, кариерни или предприемачески.

В това са убедени в Mentor the Young. За да разкажат за дейността си в БНР-Радио София бяха Александър Граматиков - основател и проектен лидер, и Любослав Димитров.

Програмата им е 3-месечна и безплатна. За това време се провеждат 30-35 събития. Могат да участват младежи между 18 и 25 г., най-често студенти или скоро завършили.

Любослав Димитров и Александър Граматиков

"Една от най-големите ни изненади, когато започнахме, беше колко много хора имат желание да помагат на неопитни младежи, да им бъдат полезни – отбеляза Любослав Димитров. – Обикновени виждаме подобрение и промяна още след първата седмица. Формите на алтернативно образование стават все по-популярни.

До момента са кандидатствали около 8000 души, от които са приети и участвали около 3600, отчете Александър Граматиков:

"От младите търсим меки качества или нагласи, свързани с амбициозност, отвореност към учене, мотивация да гребеш от това, което ти се дава. Идеята е да надскачаш себе си с помощта на някой друг. От менторите очакваме компетентност, желание и време да предават опита си. Те са един вид доброволци, не им плащаме. Взаимоотношенията между младеж и ментор в повечето случаи са не само професионални, а и приятелски. Немалко от участниците повтарят програмата, препоръчват я на свои познати."

В момента се записват желаещи за следващия сезон, който ще започне през октомври. Ще се включите ли?

Чуйте разговора на Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници

Изложба, създадена след срещи на художници със затворници, ще бъде подредена в галерия "Доза" от 26 август до 14 септември.  Експозицията е озаглавена "Между обитатели (Изкуство от затвора)" и е курирана от Цветелина Анастасова, съобщават организаторите, цитирани от БТА. Със свои творби в събитието участват Антония Колева-Нитра, Драгомир..

публикувано на 22.08.24 в 13:05

"681 причини" за посещение на културни и исторически обекти в страната

През месеците август и септември се провежда кампанията „681 причини“. Целта е да стимулира посещението на културни и исторически обекти в страната, каза пред Радио София Андрей Лилов от екипа на кампанията. „Имаме разкошно културно наследство, имаме разкошни места за посещение, но те не са посещавани, поне по начина, по който ни се иска на..

публикувано на 22.08.24 в 12:52

Психичното здраве на учениците във фокуса на 11-ата Национална конференция по глобално образование

Училищата играят изключително важна роля за насърчаване на добро психично здраве и благосъстояние на учениците. Част от целите им е да създадат безопасна и подкрепяща среда, да свързват учениците със загрижени възрастни и да насърчават положителните взаимоотношения с връстници. Това ще са и част от темите на 11-ата Национална конференция по..

публикувано на 22.08.24 в 11:46

Урок за приятелство и рок с децата в "Подуяне"

Проектът "Урок за приятелство и рок" търси начини за подобряване на средата в детската градина, заедно с родители и учители. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Програма "Култура", Направление 9: "Културно-образователни проекти, активни публики". В него участват музикантите: Здравко Кръстев - китара и вокал, Борис Самаринов бас..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Къде да оставим кучето си, когато сме на почивка

Kак да планираме почивката си, когато не можем да вземем кучето си с нас? Съвет даде експертът от екипа на фондация "Четири лапи" Антония Рикова. По думите й акцентът е върху кучетата, защото котките и другите домашни любимци така или иначе си остават вкъщи, като за тях вариантът е да намерим някой, който да се грижи за тях. "Хубаво би..

публикувано на 22.08.24 в 09:17

Нови обработки срещу комари, кърлежи и гризачи в София

Нови обработки срещу комари, кърлежи и гризачи предстоят в районите "Сердика", "Илинден", "Слатина" и парк "Борисова градина", съобщиха от Столичната община. Обработките се извършват рано сутрин до 10:00 часа, а срещу комари - късно вечерта след 20:00 часа.

публикувано на 22.08.24 в 08:44

Над 6000 зрелостници се явяват на поправителна матура по БЕЛ

Над 6000 зрелостници ще се явят на поправителна матура по български език и литература. Изпитът започва в 8:30 часа. 6 396 зрелостници ще се явят в 620 зали на 230 училища в страната. На матура може да се явят неуспелите от първия път, както и зрелостниците, които се нуждаят от по- висока оценка за кандидатстване във ВУЗ по предмет, по който..

публикувано на 22.08.24 в 07:55