Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Снимка: institutfrancais.bg

Конференция-дискусия на тема "Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство?" ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“.

Във време, когато конфликтите се изострят, международните отношения са напрегнати, а геополитиката е разкъсвана от все по-силни съперничества, се питаме дали спортът и неговите ценности все още играят важна роля. Дали спортните състезания не са се превърнали в средство за демонстрация на сила и съревнование между нациите? Какво остава от олимпийския идеал за мир и братство днес? Не са ли игрите също така възможност за срещи и споделяне между народите и общностите?

Специалисти в областта на спорта, олимпизма и геополитиката ще се опитат да отговорят на тези въпроси по време на дебатите.
Поканени са и граждани. Осигурен е симултанен превод от и на френски/български. Входът е свободен.

Сред поканените експерти са Кристиан Дюлен - понастоящем вицепрезидент на Ръгби Европа, отговарящ за законите и регулациите, и за Комисията по ръгби, както и вицепрезидент на Френския национален олимпийски и спортен комитет (CNOSF); Люка Обен - директор на изследователския отдел на IRIS, специализиран в геополитиката на Русия и спорта, интересува се и от въпроса за суверенитета в постсъветското пространство, автор на 5 книги, последната от  които е „Войната в спорта – нова геополитика“ (2024). 

"Идеалът за мир и братство е фундаментът на олимпийското движение, създадено преди 130 години за да послужи като фактор и намиране на решение от тежките антагонизми в края на XIX век", отбеляза пред БНР-Радио София проф. Лозан Митев (►), преподавател по история на спорта в НСА, член на БОК и председател на Националната олимпийска академия, участник в утрешната дискусия.

Той припомни, че апелът е актуален и днес, от френска страна беше предложено олимпийско примирие тази година - идея, възникнала още в древна Елада.

"Спортните организации на национално и международни ниво сякаш не правят достатъчно за разпространяване на тази идея сред обществата. В спорта се говори за битка, борба, противоборство, но благодарение на правилата, в името на справедливостта и уважението, в състезанието се стига до победа/загуба въз основа на това, което наричаме хуманните принципи и норми в човешките взаимоотношения. Демонстрацията и комбинацията на сила и благородство е посланието на спорта. Без диалог справедливост и устойчиво развитие", каза още проф. Митев.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата, записани в градина, се увеличават с близо 10% за две години

Децата, записани в детска градина, се увеличават с близо 10% през последните две години и достигат до 88% през учебната 2023/2024. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков , който даде начало на дейностите по проекта на МОН „Силен старт“. Финансиране по проекта ще получават 1500 градини и училища с предучилищни групи за..

публикувано на 02.10.24 в 16:34
Кадър от „Границите на Европа“

Документалният филм "Границите на Европа" изобличава лицемерието на Запада към работниците мигранти

Защо хора от Източна Европа са съгласни да си тръгнат от своята родина и да търсят по-добро заплащане на Запад при положение, че условията, в които живеят и работят там, могат да бъдат много сурови? Оправдани ли са рискът и изпитанията заради по-високото заплащане? Това е тема, която е актуална за България и други страни от години. По..

публикувано на 02.10.24 в 16:12

"Топлофикация-София" е в готовност за новия отоплителен сезон

От "Топлофикация-София" имат готовност да дадат начало на новия отоплителен сезон от началото на октомври, съобщават от дружеството. Според изискванията, за да започне масово включване на централното отопление, е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12 градуса и прогноза от НИМХ за трайно..

публикувано на 02.10.24 в 15:35

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 15:16
Пламен Димитров

Пламен Димитров: От Близкия Изток сериозна заплаха е "оръжието на слабия"

В момента големият риск, свързан с конфликта в Близкия Изток, е обусловен от голямото неравновесие . Израел се окуражи от победите си и пристъпи към сухоземна акция. Очевидно е технологичното му превъзходство над "Хизбула". Рискът е именно в това - възможно е другата страна в конфликта да прибегне до оръжието на слабия – терористичните атаки . И..

публикувано на 02.10.24 в 15:15

“Интуиция” - музикалният проект, който разкрива скритите таланти на деца с аутизъм

“Интуиция” е музикален проект на Мирян Колев, в който активно участват пет деца от аутистичния спектър, чрез метода на съвместното интуитивно музициране. Албумът, записан и селектиран от музиканта, ще бъде представен в София и Велико Търново през октомври 2024 г. Чрез изразните средства на интуитивното музициране и свободната импровизация заедно..

публикувано на 02.10.24 в 14:39

Пазарите - екзотиката на един град на ръба между Ориента и Европа

Историята на пазарите и тяхната роля в живота на хората е във фокуса на филма “Изчезващият пазар като културен феномен”. На 8 октомври от 19.00 ч. в галерия „Сердика”, ще бъде отбелязан краят на снимачния период на документалния филм с изложба и пет любопитни видеа с вълнуващ и неочакван разказ от пет различни режисьори, участващи в проекта...

публикувано на 02.10.24 в 13:50