Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел

Кафето като терапия и на фронта

Снимка: Личен архив

Има места по света, където освен медицински специалисти като психиатър или психолог, които помагат на хората да се справят със стреса, се вика и... кафе. То е не просто освежителна напитка. Оказва се, че поднесено по определен начин, в точен момент,  може много да помогне. 

Със собственика на една такава необикновена Къща за кафе в Израел разговарят кореспондентите на БНР Феня и искра Декало.
Пред тях той разказа следното:

"След един от инцидентите на фронта, получилите тежки и средни травми са изпратени в болница, където физическите им рани се лекуват от лекари, но за пост-травматичното състояние се изисква психолог. И тогава успоредно със специалистите, лекуващи менталните проблеми, поканиха нашата кафе-количка.

Невинаги съм бил собственик на такова пътуващо кафене. Преди време имах много търсена фирма за кетъринг, но при пандемията имаше ограничения за броя на присъстващите и станахме ненужни. Бизнесът ни се провали. От малкото останалия ни инвентар, направихме кафе количка-щанд за празненства на открито.

Имахме голям успех, понеже предлагахме огромно разнообразие от топли и изстудени кафета и коктейли с кафе. Живеем в центъра на страната, но понеже сме подвижни, имахме клиенти от Севера до Юга."

В разгара на войната.

"След злокобния 7 октомври. 2023 г. отново останахме без работа. Хората мислеха повече къде са скривалищата, отколкото къде да изпият по едно кафе на открито. Цялото общество бе ангажирано с мисълта, как да помогнем на армията.

Още в първите дни на войната, решихме да направим подарък на танкистите и артилеристите, които отбиваха обстрелването от анклава. Пристигнахме с кафе-количката при тях. Знаехме, че войниците нямат достатъчно време за сън. И в този момент келнерите, свикнали да обслужват частни партита, се промъкваха с табли между танковете. Почти всеки десет минути се налагаше да залягаме, около нас се взривяваха ракети.

Малко след това и ме мобилизираха за 4 месеца. След като се върнах у дома и започнах да възстановявам бизнеса си. Поръчките не бяха много. През свободното от конкретни ангажименти време отивахме близо до южната или северната граница. Невинаги продавахме, често раздавахме кафе. Освен за защитниците, се грижим и за евакуираните. Пристигаме пред големите хотели, където сега те са разквартировани.

Не че там не им сервират кафе, но при нас има наистина неочаквани напитки.- на пръв поглед странни съчетания с кафе: тиквено Лате с канела и карамфил или тайландски чай от сини цветя и мляко с много лед. То напомня израелското знаме. Много харесват нашето кафе мока, с карамел и горчив шоколад. Имаме и американско кафе... с лимон. Или дори солено кафе - с кристалчета морска сол.

Списъкът е дълъг. Всяка рецепта за кафе има своята история и ние с готовност я разказваме."

Чуйте още от интересния разказ за многообразните възможности за съчетаването на различни вкусове. И как кафето помага в някои ситуации – понякога освежава, друг път изненадва и носи успокоение.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се движат цените на храните у нас?

Има ли тенденция за успокояване и спад на цените на храните, плодовете и зеленчуците? Подробности разказа Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. "Доматът е с 29% от под средната цена от миналата година, но за сметка на това краставицата е 46% нагоре. Това е, че има недостатъчни количества на предлагане",..

публикувано на 08.07.24 в 17:14

Политическата стабилност и бизнеса у нас

Седем търговски камари на чуждестранния бизнес у нас призова депутатите и партийните лидери да проявят отговорно държавническо поведение при формирането на правителство и предприемане на спешни действия в полза на обществото и икономиката на страната. Бизнес организациите настояват за постигане на компромис при съставянето на кабинета в името на..

публикувано на 08.07.24 в 15:58
Любомир Дацов

Политическата нестабилност и икономиката

Какво е влиянието на политическата нестабилност върху българската икономика? Подробности разказа икономистът Любомир Дацов. Как икономиката на България стана част от групата на най-развитите икономики и попадна в класацията с високи доходи на Световната банка? "Има един виц за костенурката и заека. Понякога, като вървиш като костенурка и..

публикувано на 08.07.24 в 14:46

Столични полицаи задържаха каруца с огромна ВиК тръба

Полицаи от Трето районно управление в София заловиха четирима млади мъже, които с каруца са превозвали огромна водопроводна тръба. Най-вероятно металната тръба е била взета от място на ремонт и е щяла да бъде предадена в пункт за вторични суровини, коментираха свидетели. Не се знае по какъв начин тежката тръба е била натоварена на превозното..

публикувано на 08.07.24 в 13:39

Изложба във входа на кооперация в столичния "Лозенец" разказва историята на квартала

Нестандартна изложба, която представя фотографии и текстове от историята на квартал "Лозенец" може да се види в една от емблематичните сгради на пл. "Журналист". Мария Чакърова, автор на изложбата, е една от живущите там и споделя, че от малка идея откриването на "Зад една затворена врата" се е превърнало в "Лозенец фест". " Изложбата, която..

публикувано на 08.07.24 в 13:23

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София . От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука"  рисуват..

публикувано на 08.07.24 в 11:50
Някои сгради срещу храма

Първият етап на разширението на "Опълченска" започва след седмица

Ремонтът с разширение на ул. "Опълченска" започва от 16 юли и ще стане на два етапа –  първо от бул. "Сливница" до ул. "Цар Симеон", а след това от "Цар Симеон" до бул. "Тодор Александров", потвърди пред БНР-Радио София кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев . Така след завършване на проекта натоварената улица ще бъде с по 3 ленти на..

публикувано на 08.07.24 в 11:15