Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърто издание на форума "Наука за бизнес" се провежда в Интер Експо Център

Снимка: fb/Българска академия на науките

Четвъртото издание на форума "Наука за бизнес“ се провежда в Интер Експо Център. Събитието се организира от Българската академия на науките (БАН) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Целта е да бъдат представени добрите практики и успешни примери за партньорство между бизнеса и учените от Академията.

За четвърта поредна година стремежът на двете институции е да срещнат българските предприемачи с постиженията на научните среди.

Екипи от научноизследователски институти на БАН показват научни открития и продукти с приложение в икономиката.

Сред иновациите, които учените представят на форума “Наука за бизнес“ са  - възможност за получаване на атомна енергия с хидростатично налягане, пилотна линия за производство на литиево-йонни батерии, материали за обезвреждане на парникови газове, биосензорна технология за детектиране на пестициди, получаване на огнеупорни мулитови керамични изделия с помощта на 3d принтиране, прототип на умна боксова круша и други.

В предаването “Ритъмът на столицата“ събеседник по темата бе д-р Марин Пандев – директор на Единния център за иновации към БАН, който уточни, че събитието е част и от програмата на БАН за отбелязване на нейната 155-а годишнина.

По думите му, тази година във форума е отделена специална секция, където са представени успешни проекти между науката и бизнеса.

“Като сме се опитали представянията да бъдат по-скоро от фирмите, които са работили с институти на Академията“, посочи той.

Какво още трябва да се направи, за да се подобри връзката между науката и бизнеса, така че да си бъдат взаимно полезни?

„Опитваме се да бъдем съвсем отворени към бизнеса през последните години, като някак си сътрудничеството трябва да се засили и да бъдат по-видими продуктите, които се създават в Академията и въобще на експертизата, която има там. Хубаво е и бизнесът да заявява своя интерес, да задава въпросите, които го интересуват и налагат да бъдат решени от академични звена. В Академията има изключително много подготвени експерти, както и специализирана апаратура, която за една малка или средна фирма би било много трудно да закупи“, изтъкна д-р Марин Пандев.

Подбраните разработки, които ще бъдат представени на форума са в най-актуалните сфери, водещи както в Европейския съюз, така и за нашата държава.

“Освен технологии, тази година сме се опитали да отворим място и за услуги, които Академията би могла да предлага. В рамките на изградените вече Центрове за компетентност и върхови постижения институциите придобиха много сериозна апаратура, която би могла да бъде полезна за бизнеса в някаква посока“, изтъкна д-р Марин Пандев.

“Изключително съм щастлив, че тази инициатива е успешна вече четвърта година, но ми се иска това сътрудничество да бъде процес и да е все по-засилено, защото според мен, и двете страни имат интерес към това. За учения е изключително важно да види своя труд, приложен на практика, а за бизнеса би било полезно стратегическо предимство да притежава иновативен продукт, направен съвместно с научен екип, а и бизнесът е много по-наясно, как един такъв продукт, би могъл да навлезе на пазара“, каза още той.

Нов елемент във форума тази година, е участието на БАН в най-голямата европейска мрежа за технологичен трансфер и подпомагане на научни организации и фирми. Идеята е да се подпомагат съвместни проекти и да се търси реализация в чужбина, разкри д-р Марин Пандев.

Още интересни аспекти, чуйте в разговора на Невена Николова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23