Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пилигрим в Тайланд" - документален филм с кауза и различен ракурс към туризма

Авторите Ангелина Грозева и Илиян Кузмнов в "Радиокафе"

В предаването "Радиокафе“ разговаряме за "Пилигрим в Тайланд" - съвместен, общ филмов проект на журналистката от БНР Ангелина Грозева и писателят, общественик и социален предприемач Илиян Кузманов, който придобива международна известност с книгата си “Ако срещнеш Буда, убий го“, която е първата от български автор влязла в Топ 20 за най-продавани заглавия в “Амазон“. Преди 2 години издава и втори роман "Дяволът, аз го познавам“, който прави съвременен прочит на Данте, Гьоте и Булгаков. Социалните му дейности в България са в помощ на жени жертви на насилие и на трафик, на деца имигранти, на каузата за подобряване условията в затворите и други.  

Кузманов е сценарист и режисьор на лентата, която дава нов ракурс на туризма - като духовна наслада, а не масово явление.

"За мен филмът е още една социална кауза, защото в него разглеждаме един проблем с масовия туризъм и предоставяме устойчиви решения на проблема, как спонтанния, индивидуалния, свободния туризъм е нещо, което би трябвало все повече да култивираме и възпитаваме“, посочи Илиян Кузманов.

Тази тематика прави документалния филм “Пилигрим в Тайланд“ различен от повечето филми днес, които говорят за глобалното затопляне, унищожената природа, глад, война, алчност, корупция и псевдоморал, критикуващ либерализма най-общо. Това е филм за устойчиви решения, отговорен туризъм и духовно пътуване, изпълнено с удоволствие, спонтанност и свобода.

Авторите му разказват и за социалните предизвикателства пред туризма в Тайланд.

Как започва всичко?

Илиян Кузманов е гостувал в няколко предавания на журналистката Ангелина Грозева. Двама се обединяват в обща кауза в помощ на болно момченце, нуждаещо се от средства за лечение. По-късно Грозева получава покана от него да се включи в документалния проект.

“Първоначално се чудех дали ще се справя, дали ще успея, тъй като за първи път се занимавам с документален филм на такова ниво, но въпреки съмненията ми, реших, че каузата с туризма наистина е важна и с това, че всеки един от нас има личен дълг да променя средата около себе си. Освен това моите родители бяха еколози и от тази гледна точка си казах, че е хубаво да допринасям тази тяхна кауза да продължава, а в Илиян срещнах такова продължение. Мисля, че успяха да се срещнат творческите ни идеи и погледи“, споделя тя.

Известен факт е, че туристическият сезон в Тайланд се движи от една климатична зона в друга, затова туризма там се развива целогодишно, което се случва на доста малко места в света.

"В интерес на истината, да. Туристическият сезон е 9 месеца, като периода от май до август е дъждовен, но пък през останалото време е прекрасно. Три месеца продължиха снимките на филма, обиколен е целия Тайланд. Използвахме различни способи за транспорт – автобус, влак, коли, кораби, лодки, абсолютно всичко. И действително беше едно много интересно приключение“, разказа режисьорът и допълни:

"Времето беше много хубаво и за мен самият беше предизвикателство, тъй като преди това съм бил доста пъти там, но с пътувания и до много други места в Азия, докато в случая беше само там, пътуване в самия Тайланд и беше предизвикателство да го изминеш целия“.  

Посланието

“Това, което се опитвам да покажа и да кажа на публиката, излизайки от социалната кауза беше това, че в действителност всички ние можем да използваме времето ни за почивка, да правим и да виждаме някакви по-различни места от басейна и плажа. Можем да обърнем внимание на местната култура, да видим местното изкуство“, изтъкна Илиян Кузманов.

Екипът на филма включва Борислава Георгиева като ко-продуцент, Никола Александров като оператор и Даниел Ахмаков като монтажист. Премиерата ще бъде на 14.06.2024 г. от 18.30 в НЧ "РИЛА" Долна баня и на 19.06.2024 г., от 14:00 часа в Пазарджик.

Още за съвместния проект на Ангелина Грозева и Илиян Кузманов чуйте от разговора на Гергана Пейкова.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми в СУ

На 1 октомври започва академичната нова учебна година в най-старото висше учебно заведение в страната Софийският университет “Св. Климент Охридски”. “Всички висши училища, включително и Софийският университет, се опитват да следват новите тенденции.  Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми, които са насочени към бурното..

публикувано на 01.10.24 в 09:11

Православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица

На 1 октомври в православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица. Празникът произхожда от събития, случили се през 910 г. в Константинопол (днешен Истанбул). По време на обсадата на града от врагове, жителите се молели във Влахернската църква, когато Свети Андрей видял видение на Пресвета Богородица. Тя се явила пред молещите и ги..

публикувано на 01.10.24 в 09:02

БНБ вдигна основния лихвен процент до 3,43%

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 % от 1 октомври, съобщават от БНБ. Основният лихвен процент е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто, колкото и през май. В периода от януари до април показателят..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Октомври започва със слънчево и ветровито време

През днешния ден в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и там на отделни места може да превали дъжд, съобщават от НИМХ. Ще остане ветровито. В Североизточна България ще духа и временно силен вятър от северозапад. Максималните температури ще са между 16° и..

публикувано на 01.10.24 в 07:15

Призив да отворим сетивата си за красотата в дебютния албум "Виж" на Uke Duo

„Виж“ е дебютният авторски албум на Петър Терзиев и Вилизар Гичев от Uke Duo. Двамата работят заедно от около 10 години. Пред Радио София те споделиха, че още през 2017 г. са записали албум с укулеле инструментали, но „Виж“ е първият им албум, в който и музиката, и текстовете са авторски. „Музиката, която сега представяме е много различна. Аз..

публикувано на 30.09.24 в 17:46

Втори СТЕМ център отварят в самоковско основно училище

Пет нови високотехнологични и оборудвани и свързани класни стаи отвориха врати с откриването на учебната година в самоковското основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Те ще служат по различните учебни предмети – математика и информатика, биология и здравно образование, информационни технологии, природни науки. Това е вторият СТЕМ..

публикувано на 30.09.24 в 17:14
Иво Емануилов

България се включва в създаването на Кодекс за поведение в областта на ИИ с общо предназначение

България се включва в създаването на създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект (ИИ) с общо предназначение (general-purpose AI). Институтът GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Работната група . Инициативата е на Европейската служба за ИИ - център на експертния опит в областта на ИИ съгласно..

публикувано на 30.09.24 в 15:54