Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията след изборите

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Изборите преминаха, а какви са отзвуците след тях? Коментар направи политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Накъде ще се движим в следващите месеци?

"Това зависи най-вероятно от това, дали ще видим осмисляне на процеси не само, които са протекли в партиите и тяхната подкрепа, но и като цяло на процеси, които протичат в българското общество през последните години. В този смисъл веднъж осъзнали, може би тези процеси да видим началото на оздравяването на политическите партии и на българската политическа класа. Така, че тя да отговори адекватно на новите разделения в обществото и на новите проблеми, пред които сме изправени", заяви той.

По думите му темата тепърва започва и тя е свързана с опит да се въвлече по-широка общност в разговора за това, как ще се върви напред, а не да видим отново политически формации, които са се окопали и затворили в твърдото си ядро, мислейки, че само те могат да намерят решение на проблемите.

Панчугов посочи, че намаленият брой на избиратели на ПП-ДБ е очаквано, тъй като избирателите им са по-осъзнати от гледна точка на причините за това как гласуват, но и очакванията, които имат за своите представители.

"В този смисъл заседанието на ПП, което тече в момента е не толкова насочено според мен дали ще имаме правителство и участие в "сглобка", а колкото до това, какво ще е бъдещето на формацията. Дали то е с тези двама лидери, дали ще видим всъщност политическа партия на края на този процес, или напротив - те ще се окажат част от политическото минало. Това според мен са важните въпроси, които се обсъждат. Аз не очаквам от това заседание да се роди отговор на въпроса дали ще имаме ново правителство. Не смятам, че който и да е в момента политически лидер има ясна идея за това как да се продължи напред. Което е и истинският проблем", каза политологът. И добави:

"Към този момент ние не виждаме истински лидери, които да говорят с българските граждани, със собствените си избиратели. Напротив, имаме изключително "звуково мълчание", като ще използвам този оксиморон. Оглушително е това мълчание, което се вижда в момента."


По думите му това е усещане за безтегловност, в която се намира политическата класа. Панчугов подчерта, че ниската избирателна активност не е от хора, които непременно чакат нещо. Обикновено подобен тип ситуация се описва или с политическа апатия, или с очакването на някакъв "нов месия". Но нито едното от двете е задължително.

"По-скоро ние виждаме хора, които не намират основание, не намират представителство в този момент в българската политическа класа. Тези, които търсят месиите ние ги виждаме, те се прехвърлят от една политическа формация в друга", посочи Панчугов.

Ще изчезне ли лявото у нас?

"БСП загуби от идентичността си. Първо тя е партия, която започна да се държи само около носталгията по предишния режим и някаква криворазбрана любов по Руската Федерация в последните години. Отвъд това загуби гъвкавостта си на партия, която успяваше да събира в себе си всякакви леви интереси. Корнелия Нинова централизира властта, изгони почти всички, които не са съгласни с линията, която тя пое. От друга страна виждаме, че новите леви формации изпадат в подобен капан", отбеляза Панчугов.

Той посочи, че всякаква неадекватна "сглобка" ще бъде наказана и най-важното е, кой ще се нагърби едно управление да бъде адекватно обяснено и защитено пред българските граждани.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23