"Досега нещата се движат в желаната посока, гласуването на сънародниците в подкрепа на българската кандидатура е в сила до 25 юни", посочи той.
"Моето влюбване в испанската кухня и конкретно паелята датира отпреди 25 години. При първото ми посещение в Испания през 2000 година, тогава за първи път имах възможност да опитам, да видя и да се запозная отблизо с традиционното испанско ястие. Оттогава насам нещата се развиха доста бурно, имах възможност да готвя с испански готвачи, гостувах на испански семейства, които ме научиха да приготвям испанска паеля по класически семеен тип", разкри Николай Тодорав-Ник пред БНР-Радио София.
По думите му съществува разлика и в произнасянето на името на ястието, но по-важни са визията, съдържанието и рецептите за приготвянето му.
"Всъщност, това е едно ястие за приятели, което в Испания се приготвя обикновено в събота, неделя и през празнични дни, през така наречените фиести, които са характерен начин за забавление, които се провеждат с роднини и големи групи хора, по улици, села, градове, дори и национални такива", разказа Ник.
И допълни, че тя се приготвя обикновено в голям тиган, или тава, която представлява кръгъл съд с четири или шест дръжки в зависимост от размера. Майсторство и предизвикателство е да се готви паеля за повече от 5-6 души.
"Това ме изкуши и така започнах да я приготвям през годините – намерих и закупих подходящо оборудване и започнах на практика да готвя за приятели, фестивали, различни работилници, демонстрации и тук в България."
По-късно е факт и собственият му ресторант, където паелята е в основата на менюто.
Тайната на вкусната паеля е в нейната коричка, така наречения сокарат, обясни още Николай Тодоров-Ник
"Това действително е важен елемент за добре приготвена паеля, тя се получава по естествен начин, ако бъдат спазени всички правила в приготвянето на ястието, там е тънкостта и тайните за доброто ѝ приготвяне. Подправките, които се използват не са толкова много, основата е шафранът. Оттам нататък всичко е свързано с последователността при смесването на продуктите", уточни той.
Състезанието „World Paella Day Cup 2024“ изисква всеки от участниците да представи свой прочит на испанската паеля. Сънародникът ни също има своя авторска рецепта, при това с продукти, които могат да бъдат намерени само в България.
На финала ще бъдат допуснати десет от участниците, от 10 различни държави.
"В момента на финала сме 44 претендента, от 25 държави . Ще бъда благодарен на всеки, който е готов да подкрепи представянето ми", каза още Ник.
Можете да дадете своя вот тук.
Можете да похапнете вкусна паеля приготвена лично от него. Чуйте къде от разговора на Алекс Илиева в звуковия файл.
Четвърто издание на фестивала ARTIS : Ваня Пешева – създател на фестивала (слушаме я в звуковия файл и за концерта ѝ във Виена) и младата участничка Йоана Милкова: "Динамиката и в нашите професионални сфери е изключителна. На откриването гостите бяха много интересни (подробности в звуковия файл). Класическата програма преля в импровизации на Георги..
Катя Стоева от Ботаническата градина БАН е куратор на тропическата ѝ част и ни кани да я посетим: "Растенията са в основата на живота на Земята. В момента при нас всичко цъфти. Експозицията ни е посветена сега на мушкатата, показваме много нови сортове. Паркът също е много красив и приятен. Във всеки човек е заложена любовта към цветята, природата...
Д-р инж. Анна Петракиева, заместник-изпълнителен директор в Агенцията по горите и преподавател по горска педагогика в Лесотехническия университет ни представя образователна инициатива „Лесовъд за един ден“, в рамките на която са предвидени състезателни игри за деца и родители, свързани с гората и горската професия: "Горската педагогика е..
Павел Балев безспорно е един от най-успелите български диригенти зад граница. Реномето му в Европа е впечатляващо високо. Това се дължи на задълбочените му познания, прекрасното познаване на репертоара, детайлната подготовка за всеки ангажимент и изключителната му работа с оркестъра. И на интересните и често необичайни програми, които конструира..
Краят на сладкарница “Цар Освободител” е по-тривиален от очакваното: На 8 септември 1945 във в-к Отечествен фронт се говори за сладкарницата като сборно място на другарите Тодор Павлов и подобни за "народно въстание" на сутринта на 9 септември. Пак там са се продавали билети за джазова вечер. В последствие в 1946, друг вестник говори за..
Светлана Мухова и новата ѝ книга "Извори за миналото на Копривщица от османските архиви": "Църквата е построена във времето, когато е създаден регистъра на мъжкото население. Над 10 годишните деца работят, около 60% от мъжете работят извън родното си място, дори 12 годишни деца работят с предприемчивите си родители в европейска Турция, Гърция. Описът..
Цигуларите виртуози Дина Шнайдерман и Емил Камиларов, на които цяла България се възхищава, се запознават на младежки фестивал в Берлин, където са конкуренти за първата награда - той от името на България, а тя от СССР. Дина я спечелва, а Емил се влюбва. И я чака цели 8 години, защото бъдещата му съпруга е малолетна и все още ученичка...