"Досега нещата се движат в желаната посока, гласуването на сънародниците в подкрепа на българската кандидатура е в сила до 25 юни", посочи той.
"Моето влюбване в испанската кухня и конкретно паелята датира отпреди 25 години. При първото ми посещение в Испания през 2000 година, тогава за първи път имах възможност да опитам, да видя и да се запозная отблизо с традиционното испанско ястие. Оттогава насам нещата се развиха доста бурно, имах възможност да готвя с испански готвачи, гостувах на испански семейства, които ме научиха да приготвям испанска паеля по класически семеен тип", разкри Николай Тодорав-Ник пред БНР-Радио София.
По думите му съществува разлика и в произнасянето на името на ястието, но по-важни са визията, съдържанието и рецептите за приготвянето му.
"Всъщност, това е едно ястие за приятели, което в Испания се приготвя обикновено в събота, неделя и през празнични дни, през така наречените фиести, които са характерен начин за забавление, които се провеждат с роднини и големи групи хора, по улици, села, градове, дори и национални такива", разказа Ник.
И допълни, че тя се приготвя обикновено в голям тиган, или тава, която представлява кръгъл съд с четири или шест дръжки в зависимост от размера. Майсторство и предизвикателство е да се готви паеля за повече от 5-6 души.
"Това ме изкуши и така започнах да я приготвям през годините – намерих и закупих подходящо оборудване и започнах на практика да готвя за приятели, фестивали, различни работилници, демонстрации и тук в България."
По-късно е факт и собственият му ресторант, където паелята е в основата на менюто.
Тайната на вкусната паеля е в нейната коричка, така наречения сокарат, обясни още Николай Тодоров-Ник
"Това действително е важен елемент за добре приготвена паеля, тя се получава по естествен начин, ако бъдат спазени всички правила в приготвянето на ястието, там е тънкостта и тайните за доброто ѝ приготвяне. Подправките, които се използват не са толкова много, основата е шафранът. Оттам нататък всичко е свързано с последователността при смесването на продуктите", уточни той.
Състезанието „World Paella Day Cup 2024“ изисква всеки от участниците да представи свой прочит на испанската паеля. Сънародникът ни също има своя авторска рецепта, при това с продукти, които могат да бъдат намерени само в България.
На финала ще бъдат допуснати десет от участниците, от 10 различни държави.
"В момента на финала сме 44 претендента, от 25 държави . Ще бъда благодарен на всеки, който е готов да подкрепи представянето ми", каза още Ник.
Можете да дадете своя вот тук.
Можете да похапнете вкусна паеля приготвена лично от него. Чуйте къде от разговора на Алекс Илиева в звуковия файл.
В средата на последната за сезона седмица на "Форум" последните събития и новини коментираха адв. Николай Хаджигенов и Христо Радков. Повод за дискусия и коментари водещият Константин Лавсов взе от: Кирил Петков подава оставка като съпредседател на ПП и депутат Зам.-кметът на София Никола Барбутов е обвинен за участие в ОПГ и предлагане на..
Остарява ли любовта, когато навърти повече брачни години, научаваме от пиесата на Здрава Каменова "Любов в насрещното“. В опит да спасят брака си, двойка около 50-те е на път към поредна среща с психоаналитик, когато срещу колата им се появява друга кола. Сблъсъкът (буквално и преносно) с 28-годишни младежи, окрилени от любовта, задава..
В ароматната вечер на Еньовден, известна и като „нощта на вещиците“, екипът на “Добър вечер, София“ (Яна и Роман), дегустира шотове с маслиново масло, широко известно като зехтин. В тази своя наглед щура идея, те не бяха сами, а в компанията на експерта Славей Таслаков , от който научихме всичко за зехтина, чиито аромати дори могат да се..
Около 40 софийски училища участваха в "Панорама на професиите 2025", която се организира от Регионално управление на образованието – София-град под куполите на "Ларгото" Сред тях бяха професионалните гимназии по туризъм, по транспорт и енергетика, по хранително-вкусови технологии, по облекло, средни училища, ТУЕС, НФСГ, както и софийските..
Иво Петров и съпругата му се сблъскват с диагнозата рак и решават да погледнат отвъд нея, устремени към живота. Така с подходящия екип от специалисти – лекари с доказана експертиза в областта на онкологичните грижи, личности, преминаващи пътя на онкологично лечение и наблюдение, както и с помощта на експерти с опит в областта на..
Концерт с църковнославянски песнопения ще се състои на 28 юни в пещерата "Съева дупка“. Той носи заглавието "Ела с мен в пещерата!“, а диригент ще бъде Нели Трошева. Изпълнител е българската хорова капела "Георги Робев“, със солист Васил Антов. Пред Радио София Нели Трошева сподели какво е усещането да правиш пещерен концерт. "Наистина е магична..
Въпреки че разходите на общините растат с над 2 млрд. лева само за една година, делът на собствените им приходи постоянно намалява, като през 2024 г. за първи път падат под 25% от общия им бюджет, сочат актуалните данни на Министерство на финансите. Това от своя страна задълбочава зависимостта им от държавния бюджет и за пореден път..