Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Еньовден и празник на Светия Дух

Снимка: Ива Антонова

За православния свят днес е празникът на Светия Дух. Отбелязва се винаги след неделята на Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите, при което те получили благодатните му дарове.

Тази година тържественият ден съвпада с неподвижния църковен празник на рождението на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен.

В народния календар денят е познат като Еньовден и е наситен с редица обичай, свързани с лятното слънцестоене.

Приема се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна сила, особено при изгрева. Днес имен ден имат близо 47 хиляди българи.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа градска болница проучва лечение с изкуствен интелект и акупунктура

Университетската болница на китайската провинция Цинхай ще обменя опит с Първа градска болница в София (МБАЛ „Св. Йоан Кръстител”) за лечение чрез помощта на изкуствен интелект и внедряване на акупунктурни практики. Ръководството, начело с г-н Фан Хайнинг, и специалисти от китайската болница са посетили София и разговаряли с изпълнителния..

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Лятно кино обхожда софийски паркове

Инициативата за лятно кино в парка на Кинематограф. BG   продължава традицията от предишни години. На 3 и на 5 юли ще бъдат организирани прожекции в парк "Света Троица" и в Западния парк , съобщават от район "Илинден". Оттам отчитат, че през 2023 г. кинозрителите са били над 1400. В програмата са включени 4 български..

публикувано на 02.07.24 в 14:43

Изграждат нов общински паркинг до столичния XIV ДКЦ

Районната администрация на “Изгрев” започва изграждането на нов, свободен общински паркинг до XIV ДКЦ на ул. “Никола Габровски”, в ж.к.”Дианабад”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. “До броени седмици, калното пространство пред поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, където десетилетия наред жителите на района и медиците бяха принудени..

публикувано на 02.07.24 в 12:21

Голяма част от Перник е без вода заради авария

Половин Перник ще бъде без вода днес заради авария, съобщиха от местното ВиК дружество. Водоподаването се преустановява тази сутрин в 8:00 часа. До отстраняването на аварията вода няма да има в централната градска част и в кварталите "Профилакториум", "Калкас", "Могиличе", "Варош", "Драгановец", "Проучване", "Бела вода", "Стара чешма" и "Радина..

публикувано на 02.07.24 в 08:06
Снимки: Район

Везенков откри Детския лагер по изкуствата и спорта в район "Студентски"

Спортист №1 на България за 2023 г. Александър Везенков, откри 20-ото издание на Детския лагер по изкуствата и спорта, организиран съвместно от столичния район "Студентски" и НСА "Васил Левски". Баскетболистът на „Торонто Раптърс“ – отправи поздрав към малчуганите и им пожела да преследват мечтите си, съобщават от Общината. 170 деца на..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Временно спират водата в ж.к. "Фондови жилища"

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по  ул. „Йосиф Щросмайер“, жк. „Света Троица“, на 1 юли 2024 г.  се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в бл. 367 А, бл. 365, бл. 369, бл. 372 в ж.к. „Фондови жилища“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще..

публикувано на 01.07.24 в 09:21
Патриарх Даниил

Първа света литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството. Видинският..

публикувано на 01.07.24 в 08:04