През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна.
Хората научават за български дестинации от споделени впечатления в социалните мрежи или от рекламни кампании на Министерството на туризма или на МВнР.
Велчев посочи като един от най-големите проблеми в бранша дефицита на работници и служители. Готвачи има, но те малко след 40-годишна възраст прегарят (бърнаут), защото работят много, почиват малко.
"Редовен посетител веднага разбира, когато готвачът е сменен."
Обслужващият персонал предпочита да отиде да работи в страни от Централна Европа. Ние внасяме от Индия, Пакистан и другаде, но процедурата не е лесна и бърза.
Велчев е на мнение, че България има какво да предложи на чуждестранните туристи и в кулинарно отношение. Кухнята ни не е само шопската салата и мусаката.
Не може да има знак за равенство между скъпа почивка и качествена храна. Кухнята се отразява пряко на репутацията на всеки хотел, почивен комплекс.
"Всяко обосновано мнение, споделено в интернет, помага, дори негативното - вижда се, че отзивите са истински, от реални потребители. Доволни сме от високите изисквания към храните от страна на БАБХ (Агенцията по безопасност на храните). Това държи високо нивото и на качеството, и на безопасността."
Чуйте разговора на Данаил Конов.Лятната ваканция е за учениците, но не и за техните телефони. Взирането в екрана и скролването са още по-интензивни при младите хора. За съжаление, телефонът за много подрастващи се е превърнал в своеобразен лидер и ние, възрастните трябва да контролираме в някаква степен информацията, която детето приема с такова устройство - първо,..
В рамките на десет дни - от 10 до 20 юли, фестивалът за изкуство в града "Девет слона" ще предложи програма от събития от различни сфери на изкуството, всяко от които ще се вписва в сложния и противоречив пейзаж на съвременния град. Във второто издание фестивала е и продължението на един фантастичен разговор между жители и артисти, поети,..
Институтът по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет стартира съвместна програма с Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) към Масачузетския технологичен институт (MIT CSAIL). Началото беше поставено на официална церемония в София Тех Парк. MIT е №1 в света по..
АГ-отделението в пернишката МБАЛ "Рахила Ангелова" е пред затваряне заради липса на достатъчно кадри. Командированите от София акушерки този месец са в отпуск и не се знае дали ще се върнат. Директорът на болницата е подал оставка, но проблемът не може да реши който и да застане на този пост, коментира пред БНР-Радио София д-р Ивайло..
Cairos AI – българският инструмент, който превръща текстови команди в готови за използване 3D анимации чрез интегриращ разговорен AI, богат motion library и AI-синтез представи в ефирана Радио София Христо Велев , основател на компанията за визуални ефекти Bоttleship. Cairos.ai е уеб базирана платформа за автоматично анимиране на 3D аватари, като..
Поети, хора на словото - Ясен Атанасов, Димитър Кенаров, Иван Димитров, гостуваха в предаването “Радиокафе“ в разговор за поезията между кориците на антологията “София Поетики“, събирана в последните 20 години, откакто съществува и едноименния фестивал и ролята на изкуството като платформа за споделяне на социални и политически..
Какви са различните форми на страха? - проф. Амелия Личева изследва темата чрез поезия в новата си книгата "Крепости срещу страха". Книгата "Крепости срещу страха" е тематична, концептуална, опитва се да изследва различните форми на страх: личния, екзистенциалния, а също и страховете, породени от времето, в което живеем. Страхове, свързани с..