Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милка Василева, председател на БАПЗГ:

Специалисти по здравни грижи ще има достатъчно, ако професиите станат привлекателни за младите

Милка Василева
Снимка: Кирил Чобанов

Тази седмица се проведе национална среща на главни медицински сестри под надслов „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“. 

Колкото и по темата да се говори през последните години, проблемът с недостига на медицински сестри продължава да бъде много остър.

Кризата у нас е с 20-годишна давност. Но проблемът не е само български, отбеляза пред БНР-Радио София Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Според Световната здравна организация до 2030 г. в глобален план ще има недостиг на 9 милиона медицински сестри.

Това трябва да подскаже, че за да се реши проблемът у нас, трябва да има политическа воля и съгласие, обществото трябва да е информирано.

"Професиите в областта на здравните грижи (мед. сестри, акушерки, рехабилитатор, фелдшер и др.) са трудни, благородни. Трябва да ги направим привлекателни за младите хора – в днешно време те имат възможност да избират от много други професии, включително и по-малко отговорни, а по-добре платени. Трябва да има дългосрочна стратегия в тази сфера, да има уважение към тези хора, да се знае пътя за кариерен и финансов растеж. Да не им се налага да работят на няколко места", подчерта Василева.

Тя специално обърна внимание, че д-р Галя Кондева е 27-ият министър на здравеопазването, с който е разговаряно по проблема. Обсъждан е и с всички съответни парламентарни комисии. Проявява се разбиране, но не се стига до практически стъпки.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево и топло

Атмосферното налягане ще остане малко по-ниско от средното за август. Днес ще бъде предимно слънчево. В източните райони на страната ще духа слаб до умерен вятър, ориентиран от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, за столицата – около 31°. По Черноморието също ще е слънчево със слаб до умерен източен..

публикувано на 08.08.24 в 07:15

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55

Туроператори, гости на Банско джаз фест, желаят да превърнат града в световна дестинация

 В предаването “Радиокафе“ разговаряме с Мария Атанасополу и Хриса Краса - две дами от Гърция - туроператорки, гости на мащабния джаз форум. Те познават Банско от много време и желанието им е, покрай магнетичната атмосфера на джаз фестивала, да превърнат града в интересна и важна дестинация за чуждестранни гости. “Имаме клиенти и работим тук с..

публикувано на 07.08.24 в 14:00