Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Снимка: Мария Костова

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите.

Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг. Протестиращите носеха плакати, на които пише: "Няма да мълчим, няма да търпим", "Не на обидно ниските заплати в Агенцията за социално подпомагане. Има и техни колеги от дирекциите за социално подпомагане от редица места в страната - Плевен, Велико Търново, Казанлък. Те са си взели специално отпуск, за да участват в митинга.

- Заплатите в момента са ниски. Нашите желания от доста време бяха за едно по-голямо увеличение. Искахме увеличение от 30 процента. Частично бяха удовлетворени нашите искания, но продължаваме напред. Това е смисълът на протеста, който днеска правим.

- Имаме колеги, които са новоназначени с 820 или 40 лева чиста заплата. Те няма как да изхранят семейства. Всички останали сме недоволни от нашите заплати. Не е оценен нашия труд, работим с най-уязвимите групи на обществото, но не сме достойно заплатени.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Веселин Кожухаров изрази своеобразна подкрепа за исканията на протестиращите и ги покани на преговори. Искането, формулирано от Синдиката на административните служители, който е организатор на акцията, е за още минимум 15-20 процента увеличение на Фонд "Работна заплата", които да бъдат разпределени справедливо и хората с най-ниски възнаграждения да получат най-високо увеличение.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

През уикенда ще е слънчево, в София – до 32°. От понеделник – леки дъждове

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. В събота ще преобладава слънчево време. Атмосферното налягане ще се повишава и ще е малко по-високо от средното за месеца. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 23.08.24 в 17:20
Васил Терзиев

Кметът Терзиев иска компенсации от държавата заради безплатните карти на децата за градския транспорт

Кметът на София Васил Терзиев настоява държавата да компенсира финансово Столичната община, която беше задължена да въведе безплатни карти за пътуване в градския транспорт на децата до 14-годишна възраст.  До този момент има недостиг от 28 милиона лева и няма как те да бъдат покрити от бюджета на общината за тази година, каза Терзиев: "Ако те..

публикувано на 23.08.24 в 16:20

Предстои обновяване на детска градина "Зора" в "Захарна фабрика"

В момента тече процедура по избор на изпълнител за три важни проекта, които ще реализират в район „Илинден“, съобщават от местната администрация. Подготвя се инвестиционен проект за обновяване на детска градина № 158 „Зора“ в ж.к. „Захарна фабрика“. Освен това се планира благоустрояване на две междублокови пространства в ж.к. “Св...

публикувано на 23.08.24 в 12:13

Голяма част от Перник е без вода заради авария

Част от Перник е без водоподаване днес заради авария, причинена при ремонтни дейности, извършвани от външна фирма, съобщиха от ВиК.  Водоподаването е спряно за живеещите в кварталите „Хумни дол”, „Димова махала”, „Рудничар”, „Твърди ливади” и „Проучване”. Без вода са и жителите на село Дивотино.  Аварията е възникнала в изкоп в района на „Хумни дол”,..

публикувано на 23.08.24 в 11:28

14-годишно момче е пострадало при огнена игра с бензин

Столичната полиция разследва инцидент с 14-годишно момче, пострадало при игра с бензин.  Случаят е от 21 август, когато група деца в софийския квартал "Челопечене" са направили опит да запалят бутилка с бензин.  Работата по случая продължава. 

публикувано на 23.08.24 в 10:50

12 селища в Кюстендилско са с режим на водата

12 селища в Кюстендилско са с режим на водата, това стана ясно след срещата с кметовете на общини и експерти при областния управител инж. Александър Пандурски. Има напълно пресъхнали водоизточници, ситуацията и с язовирите не е добра. Септември и октомври също се очаква да са критични. Режимът остава в селата Лиляч, Мали Върбовник, Мурсалево,..

публикувано на 23.08.24 в 10:32

Провеждат се поправителни матури и за професионална квалификация

Днес се провеждат поправителните матури по профилиращ предмет и за придобиване на професионална квалификация. Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова каза, че з а втори задължителен държавен зрелостен изпит броят на учениците е малко над 2000. Желанието на зрелостниците за полагане на изпит по втория предмет е почти същата,..

публикувано на 23.08.24 в 07:46