Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита света Марина

Снимка: БГНЕС

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни.

Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството чрез акта на Светото кръщение, но нямало свещеник, който да извърши тайнството. Тя е измъчвана и осъдена на смърт заради вярата си. 

За българите света Марина е символ на небесния огън, покровителства жътвата и сеитбата. 

Според вярванията Света Марина има лечителска дарба и поради тази причина много лечебни заведения в страната, носят нейното име. Денят в народния календар се нарича "Маринден" и е последният от трите поредни най-горещи дни през годината. 

Светицата се приема за пазителка на водите и е закрилница на Южното Черноморие.

В деня на света великомъченица Марина Созопол чества празника на града. Новият Сливенски митрополит Арсений ще отслужи тържествена Света литургия в храма "Света Марина" в града. В програмата са още плувен маратон и освещаване на празнична трапеза. Кулминацията на честването е  концерт в летния театър "Аполония", на който ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж е с фрактури в "Пирогов" след срутване на таван в НБУ

Мъж е получил травматичен шок и фрактури на долни крайници след като е бил затиснат в Нов български университет, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в София. Предположенията на спешните медици са, че той има и наранявания на вътрешните органи. В момента линейка го транспортира до "Пирогов". Инцидент в НБУ, има затиснат Както..

публикувано на 27.08.24 в 10:56

Служебният кабинет "Главчев 2" поема функциите си

Президентът Румен Радев издава указ за назначаване на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев.  Трима ще бъдат новите министри – на вътрешните работи, на външните работи и на транспорта.  С друг указ държавният глава ще насрочи избори за 51-во Народно събрание за 27 октомври. Това ще бъде седмият парламентарен вот за последните три години...

публикувано на 27.08.24 в 07:57

Двама с един резервен парашут паднаха край Ихтиман

Парашут с двама души се е приземил върху кола край София.  Двамата парашутисти са в болница с фрактури, но няма опасност за живота.  Вчера по обед в полицията в Ихтиман е постъпил сигнал, че мъжете са паднали в края на село Черньово. При огледа е установено, че след парашутен скок от самолет двамата са се ударили в предното стъкло на паркиран лек..

публикувано на 26.08.24 в 16:25

Две бебета рисчета радват посетителите на столичния зоопарк

С интересни лакомства и занимания от софийската зоологическа градина  разнообразяват ежедневието на животните в летните месеци. Сред родените в началото на лятото са и две рисчета, които също търсят спасение от горещините, а много скоро и посетителите ще могат да им се порадват. Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на поколение..

публикувано на 26.08.24 в 14:20

В АПИ обмислят международен конкурс за Околовръстното на София

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обмисля да обяви конкурс за строителството на Околовръстното шосе в София, каза инж. Йордан Вълчев, който от 9 месеца е председател на Управителния съвет (УС) на пътната агенция. „Първото нещо, което направих, е да организирам транспортен анализ на трафика в района, на този участък - най-натовареният,..

публикувано на 26.08.24 в 11:16

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепване на Украинската православна църква

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинската православна църква. Патриарх Даниил оглави отслужената днес света литургия в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. В проповедта си пред десетките вярващи, дошли в храма,..

публикувано на 26.08.24 в 09:19

През уикенда ще е слънчево, в София – до 32°. От понеделник – леки дъждове

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. В събота ще преобладава слънчево време. Атмосферното налягане ще се повишава и ще е малко по-високо от средното за месеца. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 23.08.24 в 17:20