Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Sofia Summer Fest

Емблематичният Васил Найденов
Снимка: Роман Михайлов

Екипът на предаването “Добър вечер, София“ се потопи на живо в радостната атмосфера на Голямата поляна в Южен парк 2, предшестваща откриването на най-чаканото лятно, градско събитие – Sofia Summer Fest.

Първата среша на Роман и Яна беше с една от емблемите на българската музика за всички времена, големият певец Васил Найденов, който бе в процес на подготовка за своя откриващ концерт. Заедно с него в репетиционния процес на фестивалната сцена бяха музикантите Стоян Бозев, Константин Цеков.

“Нашето поколение обичаше да репетира и имаше защо – защото звукът в крайна сметка е много важен, а ние всички сме зависими от него“, отбеляза Васко Найденов. Пожелавам на младите да направят песни, които да се пеят от хората, каза още певецът.

Много истории от своята музикална кариера разказа той -  защо няма малки и големи концерти, за цензурата – тогава и сега, които няма къде да ги чуете, освен в звуковия файл.

Борко Чучков - арт директор на фестивала

От срещата ни с Борко Чучков – арт директор на Sofia Summwr Fest разбрахме какво са подготвили организаторите да видим на фестивалната сцена. Ще има детски представления, театър и кино и разбира се, концерти.

Не е нужно обаче всичко да изброяваме, защото пълна информация може да се намери на страницата на фестивала социалните мрежи.

“Това, на което много наблягаме тази година, са детските представления – от 10 и 11:30 всяка събота и неделя, детско-юношеското кино ще представи панорама на произведените продукции с такава тематика през последните 10 години, сред които много и интересни заглавия: „Петя на моята Петя“, „Диада“, „Случаят Тесла“, „Чичо Коледа“ и други, които ще се излъчат с подкрепата на Националния филмов център. Организаторите на фестивала изразяват  специална благодарност и на Министерството на културата и Столичната община, които ни подкрепиха, за да ни има“, посочи Чучков.

В програмата е заложено разнообразие от комедийни представления и не само. Зрителите ще могат да видят на една сцена Теодора Духовникова и Захари Бахаров с „Това не го казвай“, изяви на стендъп артисти, както и „Пощенска кутия за приказки“.

Очакват ни и много концерти: 28 юли – Керана и космонавтите, 9 август – Папи Ханс.

На 19 август се очаква Sofia Summer Fest да промени локацията си. Подробности чуйте в разговора с Борислав Чучков в звуковия файл.


Дамата на фестивала Ани Андреева продължи да разказва:

“Подготвили сме един фестивал за детско и младежко кино, събрахме всички детски и младежки филми, излизали по българските кина. Идеята е чрез най-гледаните и търсени филми да съберем малките зрители и техните родители в един фестивал. Изключително сме благодарни на НФЦ, че подкрепиха тази наша инициатива като част техните културни прояви, посочи тя. Фестивалът ще има и своя кауза – да се възроди производството на  българско детско кино. Чуйте повече от разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблемите със сметоизвозването на столицата

Години наред Столичната община среща проблеми с чистото извозване и в последствие правилно рециклиране и преработка на генерирания отпадък на територията на града. Така преди малко повече от месец стана ясно, че след като беше наложен по-стриктен контрол при правилното изхвърляне на отпадъци и броят на глобите също се увеличи от страна на ПП – ДБ..

публикувано на 04.09.24 в 17:15

Депресията - какво трябва да знаем и кога да потърсим помощ от специалист?

Депресията е често срещано психично разстройство, при което преобладават чувства на тъга, самота, отчаяние, гняв и апатия. Това не е временно състояние (означавано понякога като депресивно настроение), което преминава след определен период от време, а реално заболяване, за което е необходимо лечение. Тя включва не само ума или мозъка, но и..

публикувано на 04.09.24 в 16:16

Рискове за безопасността при карането на ел. велосипед или тротинетка

Наскоро лоша инфраструктура стана причина за инцидент с младо момче, управляващо електрическа тротинетка, при който то за съжаление изгуби живота си. Това даде пореден повод да се обсъждат и коментират както незавидното състояние на пътища и алеи , така и поведението на някои водачи. Гост по темата в БНР-Радио София беше Иво Делин от сдружение..

публикувано на 04.09.24 в 13:50

"Огън и мотори фест" пали страстите в Самоков с музика и екшън

Какво си представяте, когато чуете словосъчетанието “Огън и мотори“ ? -  Естествено, нещо магическо и зашеметяващо.  Ако искате да станете част от това преживяване, със сигурност ще ви заинтригува това, което ни разказаха момчетата, които гостуваха в предаването “Добър вечер, София“ – Николай Войнов, Мирослав Демирев и  Кристиян Гочев ...

публикувано на 04.09.24 в 12:19

Електрическите колела са новата страст на велосипедистите

Спускането по велопътеки в планината е много приятно и екстремно, но изкачването на баири съвсем не носи толкова положителни емоции. То е свързано по-скоро с усилие и изисква много време. Нашите зимни курорти използват инфраструктурата си и през летния сезон , за да качват велосипедисти до началото на велотрасетата, но се оказва, че има и друг вариант..

публикувано на 04.09.24 в 11:05

"Остава" с нов сингъл, седмица преди големия концерт в Борисовата градина

След като активната и емблематична група "Остава" има нов сингъл, какво друго ни остава, освен да поканим фронтмена Свилен Ноев да го представи и да направи премиерата в ефира на БНР-Радио София? Това наистина се случи в сутрешния блок в контекста на разговора с вокалиста. "Обичам края на лятото и есента. При всяка нова песен се..

публикувано на 04.09.24 в 10:13

На 7 локации в София ще има спиране на водата

На 4 септември (сряда) във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Мюнхен“, НПЗ „Искър“, от " Софийска вода" предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: НПЗ „Искър“ кв. „Димитър Миленков“ кв. „Абдовица“ с. Бусманци с. Казичене махала Нова Враждебна промишлена зона север на НПЗ „Искър“..

публикувано на 04.09.24 в 07:55